Autor Wątek: XIII generacja  (Przeczytany 9695 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
XIII generacja
« dnia: 26 Września 2023, 22:14:13 »
Co prawda dopiero wyszedł lift XII generacji Corolli ale może ktoś coś słyszał o XIII generacji ? Może w końcu będzie dostępny napęd na 4 koła jak w Priusie ?
Corolla 2.0 196 GR Sport + Dynamic TS

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
Odp: XIII generacja
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Września 2023, 06:37:48 »
Mając na uwadze wprowadzone euro 7, XIIi generacji w UE nie bedzie ....
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Września 2023, 07:10:17 »
Mając na uwadze wprowadzone euro 7, XIIi generacji w UE nie bedzie ....
UE wycofalo sie z euro 7.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline KeriM36

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Września 2023, 07:27:35 »
nie tyle wycofało co złagodziło warunki
Toyota Corolla 2019 1.8 Hybrid Sedan Comfort
Fiat Punto Classic 2009 1,2 benzyna
Ford Ka II Titanium+ 2009 1,2 benzyna ->> DO SPRZEDANIA

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Września 2023, 08:56:43 »
"Najważniejszą informacja jest to, że nie zaostrzono poziomów emisji spalin względem Euro 6. Nie wprowadzono także nowych wymogów testowych, które tak mocno krytykował właśnie szef BMW. Norma Euro 7 określa nadal jednak limity emisji innych niż spaliny, takich jak cząstki pochodzące z hamulców i opon."

Takie zmiany prawdopodobnie będą względem pierwszych założeń EURO 7

Offline Homeless88PL

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla + Aygo
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Września 2023, 18:46:58 »
Co prawda dopiero wyszedł lift XII generacji Corolli ale może ktoś coś słyszał o XIII generacji ? Może w końcu będzie dostępny napęd na 4 koła jak w Priusie ?
Corolla XII generacji po liftingu jest dostępna z napędem na 4 koła, tylko nie w Europie...
W USA mają normalnie sedany 4x4 z czego tylne koła napędzane tylko elektrykiem jak w RAV4.
Więc nie liczył bym na to w kolejnej generacji, no chyba że też zrobią plug-in jak nowy Prius.
Corolla FL TS 2.0 GR

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Września 2023, 19:10:23 »
Z tego co słyszałem to XII generacja wstępnie w wersji Trek miała mieć napęd na 4 koła ale wyszło jak wyszło i prześwit tylko się zwiększył o 20mm

Offline D3F

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8H
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Września 2023, 21:13:50 »
Tylko po co komu 4x4 w takim aucie jak Corolla? Ekonomicznie i użytkowo bez sensu.
Prędzej zawiśniesz na koleinie niż zakopiesz się w Corollą w hybrydzie. Jeździłem w największe zimy, po nieodśnieżonych drogach i byłem zaskoczony, że to auto daje radę w takich warunkach.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Września 2023, 21:17:03 »
Tylko po co komu 4x4 w takim aucie jak Corolla? Ekonomicznie i użytkowo bez sensu.
Prędzej zawiśniesz na koleinie niż zakopiesz się w Corollą w hybrydzie. Jeździłem w największe zimy, po nieodśnieżonych drogach i byłem zaskoczony, że to auto daje radę w takich warunkach.
Dla bezpieczenstwa. Corolla z moca powyzej 180KM bedzie mielil kolami a nie ruszal. Bedzie go wyrzucac na ostrych zakretach. AWDi zawsze bedzie lepszy niz FWD

Offline Homeless88PL

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla + Aygo
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Września 2023, 21:32:45 »
Dla bezpieczenstwa. Corolla z moca powyzej 180KM bedzie mielil kolami a nie ruszal. Bedzie go wyrzucac na ostrych zakretach. AWDi zawsze bedzie lepszy niz FWD

Stałe AWD owszem, zawsze będzie lepsze. Dołączane przy utracie trakcji już wcale nie. Zależy jak jest "zaprogramowane". Często dołączane napędy włączają się z opóźnieniem zmieniając zachowanie auta w trakcie manewru.
200KM to w dzisiejszych czasach nie jest moc nie do opanowania. Dobra guma i zawias dają radę.
Chociaż, przyznam, że gdyby była możliwość ręcznego włączenia napędu tylnej osi to byłoby to genialne rozwiązanie. Nie wiem jak jest teraz z AWDi, nie miałem okazji z tym jeździć.
No i co jeśli poziom baterii jest za niski, liczysz na to że się włączy a tu "zonk".
Corolla FL TS 2.0 GR

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
XIII generacja
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Września 2023, 21:35:34 »

Stałe AWD owszem, zawsze będzie lepsze. Dołączane przy utracie trakcji już wcale nie. Zależy jak jest "zaprogramowane". Często dołączane napędy włączają się z opóźnieniem zmieniając zachowanie auta w trakcie manewru.
200KM to w dzisiejszych czasach nie jest moc nie do opanowania. Dobra guma i zawias dają radę.
Chociaż, przyznam, że gdyby była możliwość ręcznego włączenia napędu tylnej osi to byłoby to genialne rozwiązanie. Nie wiem jak jest teraz z AWDi, nie miałem okazji z tym jeździć.
No i co jeśli poziom baterii jest za niski, liczysz na to że się włączy a tu "zonk".
AWDi dziala blyskawicznie. Jak tylko pojdzie sygnał po kablu w ms. Mam 218KM w Camry i na wilgotnej drodze jest tragedia. Kola miela w miejscu. Byle Fabia mnie objezdza. Wszystko powyzej 200KM tak naprawde powinno miec AWDi w Toyocie. Jest dosc dlugo watek czy RAV4 FWD czy AWDi. Wszystkim wychodzi ze lepiej kupić tansza wersje ale z AWD.

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Listopada 2023, 10:32:25 »
Jest już pierwsze info o Camry 2025
https://www.youtube.com/watch?v=KcoVpMGNuJc
I pewnie podobny przód będzie w nowej generacji Corolli.
W 2019 było 7 premier Toyoty (m.in. RAV4, Corolla, Camry) więc możliwe, że w 2025 pojawi się też nowa Corolla.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Listopada 2023, 10:32:58 »
Jest już pierwsze info o Camry 2025
https://www.youtube.com/watch?v=KcoVpMGNuJc
I pewnie podobny przód będzie w nowej generacji Corolli.
W 2019 było 7 premier Toyoty (m.in. RAV4, Corolla, Camry) więc możliwe, że w 2025 pojawi się też nowa Corolla.
Camry miala premiere w 2017.

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Listopada 2023, 10:47:27 »

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Listopada 2023, 10:49:02 »
https://www.forumsamochodowe.pl/7-premier-toyoty-namieszalo-na-rynku-w-2019-roku-vt118824.htm
Może ta generacja ale w Europie się pojawiła w 2019
Sam mam jedna z pierwszych Camry w EU wiec wiem dokladnie kiedy wyszla. Toyota odswieza model z 2017 roku. Robi drugi FL bo tym tego nie nazwal nowa konstrukcja. Na Corolle trzeba bedzie poczekac jeszcze z 2-3lata. Dopiero co FL wyszedl.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl