Autor Wątek: Jaki olej - Yaris Cross Hybrid  (Przeczytany 8193 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michallo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Cross HDF
Jaki olej - Yaris Cross Hybrid
« dnia: 03 Października 2023, 19:57:05 »
Cześć i czołem,

Luźny wątek  :grin:

Czy na dłuższą metę eksploatacja na 0w8 jest bezpieczna dla silnika benzynowego? Z jednej strony to norma fabryczna, silnik został zaprojektowany do pracy na takim smarze, z drugiej instrukcja głosi, że 0w16, 0w20 a nawet 5w30 też może być.

Temat otwarty  :laugh:

Offline pompidou

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Highlander
Odp: Jaki olej - Yaris Cross Hybrid
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Listopada 2023, 09:46:29 »
Dzieki Kolego za poruszenie tego tematu. Moj Yaris - co prawda nie Cross - jest juz w PL i niedlugo go odbiore. Ktos pisal ze w ASO panuje "dowolnosc" w doborze oleju podczas okresowej wymiany. Wiec moze ktos kto juz jest po wymianie oleju napisze co mu wlali - 0W8, 0W16, 5W20 czy moze tez 5W30 + producent oleju - bo taki tez moze byc warunkowo wlany. Czekamy na odzew.

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Listopada 2023, 16:49:19 »
Wiec moze ktos kto juz jest po wymianie oleju napisze co mu wlali

Za mną 2 przeglądy. Wlany został olej 0W8 sprzedawany w ASO.

Offline michallo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Cross HDF
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Listopada 2023, 14:51:07 »
Mi na pierwszym przeglądzie wlali 0W8, ale doradca serwisowy zapytał czy mam inne życzenie niż zaleca producent. Sam jednocześnie rekomendował 0W8 jako pierwszy wybór.

Offline Rosomak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Grudnia 2024, 21:21:21 »
Zmieniał ktoś z Was olej w YARISie 1,5HEV z 0W8 na 0W16 ?
Jak patrzę na ten olej (nawet zimny) to ścieka po bagnecie jak woda  :-(
Ja zdaję sobie sprawę, że producent dobiera olej pod silnik, ale dopuszcza też stosowanie gęstszego oleju jak 0W16.
Idąc dalej tym tokiem to silnik M15A-FKS (nie hybryda) ma podstawowy olej 0W16, a jest to praktycznie identyczna konstrukcja jak silnik M15A-FXE (HEV).
Zastanawiam się czy te 0W8 to nie jest stosowany TYLKO dla zje...nych przepisów proekologicznych UE...

Offline peter66

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: YC lift
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Grudnia 2024, 03:00:02 »
Moim zdaniem olej trzeba dobierać do warunków jazdy - jeżeli krótkie trasy do 5 km - silnik zimny to potrzebuje oleju  rzadkiego , trasy dłuższe 20- 30 km olej 0w20 , powyżej 100km z prędkościami 100km/h olej 5w30.
Po zlaniu fabrycznego oleju -przebieg 2000km mogę powiedzieć , że jest rzadki , czarny i czuć zapach paliwa , ilość opiłków na dnie miski minimalna i raczej stal niż mosiądź.ASO na pytanie jaki olej? - odpowiedziało -5w30 ,a o 0w8 nawet nie słyszeli. Wymiana  częsta co 7500-10000km.Moja zasada by stosować jeden rodzaj oleju i nie przeskakiwać na różnych producentów z obawy przed interakcjami baz i dodatków olejowych oraz wiara w oleje z dużą ilością Molibdenu >500ppm i oczywiście pewne źródło oleju!

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Grudnia 2024, 16:00:36 »
o 0w8 nawet nie słyszeli
Czyli nawet instrukcji auta które sprzedają nie czytali? :) które to ASO?

Offline Rosomak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Grudnia 2024, 10:19:29 »
Czy przy zastosowaniu oleju 0W16 zamiast 0W8 do silnika w YARISie 1,5HEV (M15A-FXE), przy przebiegach na krótkich odcinkach, to będzie dobry wybór, aby już na tym oleju zostać na stałe przy każdych wymianach?

Offline peter66

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: YC lift
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Grudnia 2024, 10:37:21 »
Czyli nawet instrukcji auta które sprzedają nie czytali?
Nie czytali , bo nie mieli potrzeby- klienci nie pytali.Siedzac w salonie w trakcie zamawiania auta przysluchiwałem się rozmowom klientów z dilerami- dla pani ciałopozytywnej najważniejsze były podgrzewane fotele, młodszego interesował tablet i możliwość połączenia z szajbofonem, starszy gość który już miał odbierać samochód patrzył na mnie ze zdziwieniem, że zaglądam do nadkoli i w krótkiej rozmowie wspomniałem o koniecznej konserwacji nowego auta pokazując palcem śruby, które po zimie pokryją się rdzą.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Grudnia 2024, 10:49:25 »
Czyli gadałeś z handlowcem, to co się dziwisz :D

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Y IV & YC
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Grudnia 2024, 13:39:07 »
Czy przy zastosowaniu oleju 0W16 zamiast 0W8 do silnika w YARISie 1,5HEV (M15A-FXE), przy przebiegach na krótkich odcinkach, to będzie dobry wybór, aby już na tym oleju zostać na stałe przy każdych wymianach?
Nie, bo na takich odcinkach korzysci z 16 są żadne. Pewnie go nawet dobrze nie nagrzejesz. A do wielokrotnego uruchamiania silnika w hybrydowym cyklu pracy lepiej jak olej jest mniej.lepki.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Grudnia 2024, 13:59:37 »
Nie, bo na takich odcinkach korzysci z 16 są żadne. Pewnie go nawet dobrze nie nagrzejesz. A do wielokrotnego uruchamiania silnika w hybrydowym cyklu pracy lepiej jak olej jest mniej.lepki.
Tylko tu nie chodzi o grzanie oleju.
Dobry kierunek. Dobierz olej do swojego stylu jazdy i akceptowany przez producenta.
Popatrz tu:
https://toyota-club.net/files/02_st-expl.htm#58

Offline Rosomak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Grudnia 2024, 21:52:53 »
@ledziu no właśnie. Co byś proponował.
Tak przeglądałem stronę, fajna ściąga: https://toyota-club.net/files/techdata/ttx/yaris_210e.htm

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Y IV & YC
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Grudnia 2024, 14:10:07 »
Do FKS jest dedyk 0w16 do FXE 0W8.  Dlatego że FXE działa w cyklach włącz-wyłącz a FKS nie i dla FXE jest ważne aby (mniej lepki) olej się szybko dostawał do węzłów tarcia.
I jeśli ktoś tak jeździ że hybryda ma wiele takich cykli a silnik raczej nie jest mega nagrzany (co jednak ma związek z lepkością) to powinien wlać 0W8 a jak eksploatacja wymusza cykl zbliżony do normalnego spaliniaka (typu jazda autostradowa etc.) to 0W16.
Pomijam rozcieńczalność tego oleju paliwem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl