Autor Wątek: Jak wyłączyć GPS w aucie ?  (Przeczytany 9717 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

KubaCamry

• Gość
Odp: Jak wyłączyć GPS w aucie ?
« Odpowiedź #15 dnia: 31 Marca 2024, 15:35:44 »
Niestety obecnie ma świecie mamy problem z prawem własności.
Kupuję, płacę i powinno być to moje, a niestety tak nie jest i nie będzie dopóki ludzie się nie ogarną i nie zbuntują przeciwko koncernom. Co pewnie nigdy nie nastąpi. :)
Np. kupujesz Windowsa płacisz za niego ale już sprzedać komuś go nie możesz…

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #16 dnia: 31 Marca 2024, 17:33:56 »
Niestety obecnie ma świecie mamy problem z prawem własności.
Kupuję, płacę i powinno być to moje, a niestety tak nie jest

Otóż to!

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #17 dnia: 31 Marca 2024, 22:49:35 »
Od 2015 roku większość Toyot  + Lexusów ma dodatkowo czarną skrzynkę ukryta w jednym ze sterowników. Można sobie pooglądać zwyczaje i zachowanie zarówno kierowcy, jak i pojazdu. Włącznie z czasem i datą, ilością powtarzających się sytuacji. Przykładowo operowanie pedałem gazu, hamulca, operacje ABSu, systemu Precrash, systemu parkowania a nawet obliczona krzywizna zakrętu oraz to czy kierowca włączył kierunkowskaz i czy zostało wyświetlone mu ostrzeżenie gdy nie trzymał kierownicy.

To bardzo cenne dane a za to mina Klienta bezecenna, gdy wpierw opowiada bajki i żąda czegoś ot choćby wymiany na gwaracji a w ciągu minuty pochyla głowę i odwraca się na pięcie...
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 31 Marca 2024, 22:58:33 »
A czy po upływie gwarancji wszystkie te dane są nadal zbierane?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #19 dnia: 31 Marca 2024, 23:02:58 »
Tak, cały czas. Starsze zdarzenia są nadpisywane nowymi. W tej Twojej 11letniej tego "pakietu" nie ma
Jest tylko lekki pakiecik gromadzenia podstawowych danych z  chwili przed/wntrakcie/po czasie ewentualnej kolizji (tzn Event Data Recorder po odpaleniu poduszek)

Odpukać
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 31 Marca 2024, 23:20:27 »
Czyli jak jeździ któryś z kolei właściciel, to nawet nie wie że nadal jest na radarze.

Póki co mnie ten problem nie dotyczy, ale z czasem zmiana auta będzie nieunikniona dlatego dopytuję.

Zastanawiam się tylko po co producentowi monitoring aut pogwarancyjnych? Przecież takie przesyłanie i przetwarzanie danych to są koszty.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 01 Kwietnia 2024, 09:46:38 »
Np. po to żeby z hybrydy I dojść do V generacji.
Kierowcy testują, serwery mielą, a inżynierzy pracują nad rozwojem.

Offline Asan12e

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #22 dnia: 26 Maja 2024, 19:27:04 »
a gdzie w V generacji jest ten moduł gsm czy tam karta sim. Bo mnie jednak drażni fakt, że ktoś podglądać może moję trasy. Czy mogę go wypiąć po prostu czy wyjąć ich karte sim?

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 26 Maja 2024, 20:54:48 »
a gdzie w V generacji jest ten moduł gsm czy tam karta sim. Bo mnie jednak drażni fakt, że ktoś podglądać może moję trasy. Czy mogę go wypiąć po prostu czy wyjąć ich karte sim?
Olej karty sim, gps itp. Po prostu jeździ na doopy taksówką. :)

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 26 Maja 2024, 20:57:41 »

I tylko gotóweczka - i za taryfę i w przybytku  :grin:

A tak na poważnie, to też bym się chętnie dowiedział jak unieszkodliwić wszelkie kanały śledzenia w nowym aucie.
« Ostatnia zmiana: 26 Maja 2024, 21:11:11 wysłana przez Obywatel1978 »

Offline Asan12e

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #25 dnia: 26 Maja 2024, 22:00:54 »

kurde, niby masz rację, ale jednak jak wywalam półtorej stówki na auto to jednak chciałbym korzystać z niego w sposób jaki mi się podoba. Przyznaję, że mój błąd i mogłem wcześniej się tym zainteresować (w sumie to gdyby nie mój kolega bardziej lotny w kwestiach technologicznych, nie miałbym pojęcia o tym, a teraz wiem ja i żona (niestety :)). denerwuje mnie to, ze nie służy to mojemu bezpieczeństwu, bo złodzieje pewnie obchodzą to z zamkniętymi oczami, nie mam z tego żadnych profitów, a korzystają na tym duże koncerny.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 26 Maja 2024, 22:41:46 »
Lepiej sprawdź jakie masz apki na tel i na co wyraziłeś zgody.
Dziś już wszystko i wszyscy nas śledzą. :) Takie czasu. Też uważam, że kupując auto powinno się mieć możliwość wywalenia tego wszystkiego, bo testują sobie rozwiązania na nas nic za to nie płacąc.

ps. Kuchciński płacił gotówką ale latanie rządowym samolotem go zgubiło.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Jak wyłączyć GPS w aucie ?
« Odpowiedź #27 dnia: 26 Maja 2024, 22:54:31 »
Masz przecież tryb prywatny w ustawieniach.
A poza tym, po co złodzieje mieli by się włamywać do systemu Toyoty po telemetrię Twojego samochodu? Prościej przyczepić lokalizator do samochodu albo zainstalować w telefonie. Prościej i pewniej.
« Ostatnia zmiana: 26 Maja 2024, 23:10:13 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 26 Maja 2024, 23:24:20 »
Dziś już wszystko i wszyscy nas śledzą. :) Takie czasu.

Zgadza się, ale nie należy im tego ułatwiać lecz przeciwdziałać na każdym kroku i wszelkimi sposobami.

Ostatnio konfigurowałem nowy telefon i spędziłem dobre dwa tygodnie blokując całe mnóstwo funkcji, które na różne sposoby człowieka śledzą. Jest tego zastraszająca liczba i w kolejnych modelach ciągle rośnie. Niektóre tak wymyślne, że mózg się lasuje  :shock: Oczywiście większość domyślnie powłączana. Nie dość, że to śledzi to jeszcze żre baterię i internet i obciąża telefon. A najbardziej przerażające jest to, że większość ludzi nie ma o tym bladego pojęcia i w ogóle się tym nie interesuje. Aż do momentu jakiegoś niemiłego zdarzenia, które może wyniknąć wskutek takiej beztroski.

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 exe 4x4
« Odpowiedź #29 dnia: 27 Maja 2024, 08:01:32 »
A poza tym, po co złodzieje mieli by się włamywać do systemu Toyoty po telemetrię Twojego samochodu? Prościej przyczepić lokalizator do samochodu albo zainstalować w telefonie. Prościej i pewniej.

To jest akurat co najmniej dyskusyjne. W zeszłym roku Toyota miała całkiem głośny wyciek danych osobowych. Poza tym producenci samochodów niestety nie słyną z wyokiego poziomu "cyber security". Zwróć też uwagę, że atakowanie pojedynczego użytkownika, nawet jeśli dość proste, tak naprawdę bardzo niewiele daje jeśli nie jest to użytkownik typu VIP. Natomiast atak i przejęcie infrastruktury producenta to cholernie łakowy kąsek bo pozwala przestępcom szantażować danego producenta (zapłać okup albo opublikujemy twoje dane), ale też pozwala sprzedać bazę danych na czarnym rynku. Masowe dane wrażliwe  dziesiątek lub setek tysięcy ludzi to łakomy kąsek także dlatego, że pozwalają lepiej przygotować innego rodzaju ataki (np. phishingowe) mające na celu np. kradzież kasy z kont bankowych. Im więcej danych wrażliwych posiadasz, tym skuteczniejszy będzie Twój atak na potencjalną ofiarę.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl