Autor Wątek: Zdalne ogrzewanie  (Przeczytany 16031 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Zdalne ogrzewanie
« Odpowiedź #45 dnia: 17 Stycznia 2026, 14:45:52 »
W Niemczech właśnie wyłączono zdalne ogrzewanie.
Toyota odłączyła Niemcom zdalne ogrzewanie aut. Znamy powód
https://autokult.pl/toyota-odlaczyla-niemcom-zdalne-ogrzewanie-aut-powodem-ekologia-i-mandaty,7243995418306656a
Pozdrawiam Polski oddział Toyoty, lepiej żeby wam takie pomysły do głowy nie przychodziły. Za mandat i tak płacę ja, informujecie o wszystkim przed pierwszym uruchomieniem klimatyzacji, więc nie róbcie nic dla mojego bezpieczeństwa. Sam sobie poradzę.
Tylko rób to na odludziu, żeby nikt nie musiał słuchać pracującego w porannej ciszy silnika.

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #46 dnia: 18 Stycznia 2026, 09:53:40 »
nie robcie nic dla mojego bezpieczenstwa. Sam sobie poradze.
ale czy na pewno nie wypijesz plynu hamulcowego, borygo, czy kwasu z akumulatora?

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #47 dnia: 18 Stycznia 2026, 10:14:57 »
Tylko rób to na odludziu, żeby nikt nie musiał słuchać pracującego w porannej ciszy silnika.
Jaka jest różnica między odpaleniem auta zdalnie a manualnie + bieganiem w koło z skrobaczką?
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #48 dnia: 18 Stycznia 2026, 13:45:55 »
Bieganie ze skrobaczką zajmuje kilka minut bo jest Ci zimno więc robisz to jak najszybciej a kiedy odpalisz zdalnie siedzisz sobie w ciepełku w domu, popijasz kawę a silnik pracuje dużo dłużej. Znajomy mieszkający na odludziu uruchamia auto 20 minut przed wyjazdem. A w Twoim przypadku jak to wygląda?

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #49 dnia: 18 Stycznia 2026, 14:45:38 »
Zazdrość czy paranoja?. Albo jedno i drugie.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #50 dnia: 18 Stycznia 2026, 15:20:26 »
Zwyczajna choć niepopularna w obecnych czasach kultura.  „Twoja wolność kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka"

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #51 dnia: 18 Stycznia 2026, 17:18:32 »
Oczywiście. Ale jeżeli nikomu prosto w okna nie dymisz spalinami i buczysz silnikiem (a w większości przypadków tak nie jest) to dlaczego tego nie używać).

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #52 dnia: 18 Stycznia 2026, 17:20:01 »
Ponieważ na zimnym silniku i na wolnych obrotach emisje są poza wszelkimi normami.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #53 dnia: 18 Stycznia 2026, 17:26:04 »
Oczywiście. Ale jeżeli nikomu prosto w okna nie dymisz spalinami i buczysz silnikiem (a w większości przypadków tak nie jest) to dlaczego tego nie używać).
Czytałeś co napisałem? Chyba niedokładnie?

Offline prorock

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #54 dnia: 18 Stycznia 2026, 17:38:43 »
Byłem w salonie. Generalnie to nie miałem do końca skonfigurowanego profilu; musiał wyskoczyć kod QR, a potem dodana jeszcze jedna usluga zdalna (choć w sumie ona sama w sobie nie była klimatyzacją, więc tu to takie trochę mydlenie oczu).

Ale! W zasadzie to chyba w dużej mierze sama apka jest problemem. Raz jest błąd, raz nie ma. Czasem trzeba kilka razy próbować żeby coś się zadziało, a czasem po zdalnym uruchomieniu klimy wiatraczek się po chwili zatrzymuje. Gdy chcę go wtedy ponownie odpalić, to wyskakuje komunikat, że nie można nic teraz zrobić, ponieważ samochód jest w ruchu. No dobra, idę zatem do auta i faktycznie, silnik chodzi (choć w apce wiatraczek od zdalnej klimy się nie kręci).
Zaznaczę, że taka sytuacja miała miejsce przy uruchamianiu ok. 20 m od auta, więc raczej Meta wtedy nie blokowała (mam ustawioną na krótki dystans).
Na pewno potrzebna jest jakaś sensowna aktualizacja od wydawcy apki, bo to co jest teraz jest niedorzeczne.

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #55 dnia: 18 Stycznia 2026, 17:45:52 »
To nie koniecznie jest wina samej aplikacji, raczej stawiam na serwery czy samą komunikację z autami.

A co do przeszkadzania innym to mieszkam na osiedlu z wielkiej płyty, bloki po 11 pięter, od 5:30 do 8 bez przerwy ktoś skrobie szyby czy uruchamia auto by się nagrzało, w takim otoczeniu uważam że nie robię nic co by przeszkadzało bardziej niż pozostali.
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline prorock

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #56 dnia: 18 Stycznia 2026, 17:53:00 »
To nie koniecznie jest wina samej aplikacji, raczej stawiam na serwery czy samą komunikację z autami.
A to swoją drogą, bo facet mówił, że jak parkuje kawałek dalej niż zwykle, to też ma problem. Szkoda tylko, że ja mam problem cały czas  :cheesy: W każdym razie jakiś soft jest niedopracowany, bo zasięg na danych mobilnych powinien być jak z internetem w telefonie, a nie jakieś cuda-wianki.

Offline smigacz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: GR Sport 1.8
« Odpowiedź #57 dnia: 18 Stycznia 2026, 19:06:48 »
uzywam tej opcji sporadycznie. dlaczego? latem wolę porządnie przewietrzyć auto zanim ruszę. zimą - przykrywam szybę na noc folią, bo ta opcja z włączeniem ogrzewania to nie to samo co webasto - zupełnie inne podejście do ogrzewania. wolę wsiąść w auto i od razu jechać - moim zdaniem szybciej się nagrzeje.

Offline Soczek

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #58 dnia: 21 Stycznia 2026, 18:39:20 »
Otrzymałem info z ASO, że problem z połączeniem aplikacji i samochodu w celu zdalnego uruchamiania klimatyzacji, wynika z przeciążonego serwera, szczególnie o poranku kiedy użytkownicy "grzeją " swoje auta, o czym Centrala w Warszawie doskonale wie. Oczywiście, serwis w niczym tu nie pomoże. Pozostaje tylko "atakować" przez aplikacje Centrale, że mamy dosyć.

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #59 dnia: 21 Stycznia 2026, 19:22:52 »
Na instagramie nasz ulubiony marketingowiec Toyoty ogłosił że TCE nie będzie wyłączało zdalnego ogrzewania pojazdom HEV, i pozostawia martwienie się o ekologię użytkownikom.
C-HR II 1.8 '24 Comfort

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl