Autor Wątek: Jakie wycieraczki do Rav4 V-gen  (Przeczytany 10071 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline xavi

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Jakie wycieraczki do Rav4 V-gen
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Sierpnia 2024, 10:22:12 »
Od siebiepolecam Alca Heyner (płaskie) - maja dodatkowe gumy do ywmiany więc wystarczają na 2 x dłużej, spisywał się bdb. MIałem boshe klasyczne - kiszka, chociaż wiadomo  - dużo tutaj zależy od modleu samochodu do jakiego się zamawia.
 Warto jest zorientować się tutaj https://autoswiatla.pl/pl/menu/wycieraczki-samochodowe/citroen-386.html Mogą pomóc dobrać odpowiedni model.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Sierpnia 2024, 11:19:06 »
Możesz podać które konkretnie zakupiłeś? Chodzi o system mocowania.

Offline gogolec

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 AWD
« Odpowiedź #17 dnia: 08 Sierpnia 2024, 10:32:59 »
Od siebiepolecam Alca Heyner (płaskie) - maja dodatkowe gumy do ywmiany więc wystarczają na 2 x dłużej, spisywał się bdb. MIałem boshe klasyczne - kiszka, chociaż wiadomo  - dużo tutaj zależy od modleu samochodu do jakiego się zamawia.
 Warto jest zorientować się tutaj https://autoswiatla.pl/pl/menu/wycieraczki-samochodowe/citroen-386.html Mogą pomóc dobrać odpowiedni model.

Masz jakiś link do tego co kupowałeś?
Corolla XII 2019 Hybrid, RAV 4 2021 AWD Hybrid

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Sierpnia 2024, 11:53:54 »
Biorąc pod uwagę, że obecne pióra lekko mażą od samego początku( teraz może trochę mniej), oraz, że ten sam problem był w poprzedniej Ravce, uważam, że wymiana piór niczego nie da. To jest problem z szybą, a nie piórem. Zresztą ludzie pisali, że po wymianie szyby problem minął. Ja się przyzwyczaiłem i nie zwracam na to uwagi. Smuga jest mała i nie przeszkadza zbytnio. 

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Sierpnia 2024, 00:19:26 »
Zakupiłem te Alca Heyner . Faktycznie dobrze zbierają i nic nie mażą. Jedyną wadą jest mały ząbek nie wytartej szyby na dole gdzie piora za mało nachodzą na swój ślad. Na oryginalnych chyba tego nie było. No ale musiałem zmienić bo fabryczne piora po 3 latach już zostawiały kreski.

Takie kupiłem
https://allegro.pl/oferta/komplet-2x-wycieraczki-alca-plaskie-toyota-rav-4-v-14604374806

Offline Waki006

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 2.5 AWDi
« Odpowiedź #20 dnia: 26 Sierpnia 2024, 12:18:39 »
Też spróbowałem Alca Heynery ale all season i wydają sie solidne + dostaje się wymienne gumy. Jeszcze nie testowałem w deszczu. Bosche u mnie to była porażka a fabryczne mimo parokrotnego czyszczenia szyby ciągle piszczały i furczały.

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #21 dnia: 29 Sierpnia 2024, 08:05:24 »
Jak w tych Alcach wyglądają gumki? Jest to standard Boscha gdzie na allegro same gumki można kupić za kilkanaście zł? U siebie kiedyś w aucie w Boschu zmieniałem bez problemu, u żony już musiałem wiercić w piórach żeby gumki dało się wyciągać i wkładać, teraz do Ravki wolę nawet tych Boschów nie próbować... ;P

Offline ziembol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 10 Września 2024, 15:21:44 »
Miałem wymienianą przednią szybę 1000km po wyjechaniu z salonu i drugi raz w sierpniu 2024. Musieli już coś poprawić , bo po drugiej wymianie problem mazania magicznie ustąpił. Obecnie mam założone jakieś wycieraczki Bosh-a - ale oryginały, które wcześniej mazały 6 miesięcy od zakupu na wszelki wypadek zostawiłem. Obstawiam, że po zmianie z powrotem na oryginał, przy nowej szybie, problemu z mazaniem też już nie będzie ...

Offline Waki006

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 2.5 AWDi
« Odpowiedź #23 dnia: 12 Września 2024, 14:24:24 »
Też spróbowałem Alca Heynery ale all season...

Update po ostatnich ulewach: Wycieraczki są świetne. Zarówno na oryginałach jak i na Boschach miałem problem z mazaniem na wysokości oczu. W tych występuje to tylko delikatnie. Szyby wymieniać raczej nie będę. Jedyna wada to czasami przy powrocie jest głośny dźwięk odbicia ale słychać to tylko na postoju. Ogółem mogę polecić, szczególnie że jakieś drogie nie są.

Offline gogolec

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 AWD
« Odpowiedź #24 dnia: 13 Września 2024, 08:03:27 »
Zakupiłem te Alca Heyner . Faktycznie dobrze zbierają i nic nie mażą. Jedyną wadą jest mały ząbek nie wytartej szyby na dole gdzie piora za mało nachodzą na swój ślad. Na oryginalnych chyba tego nie było. No ale musiałem zmienić bo fabryczne piora po 3 latach już zostawiały kreski.

Takie kupiłem
https://allegro.pl/oferta/komplet-2x-wycieraczki-alca-plaskie-toyota-rav-4-v-14604374806
Potwierdzam jak za tą kasę to rewelacja - polecam
Corolla XII 2019 Hybrid, RAV 4 2021 AWD Hybrid

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #25 dnia: 13 Września 2024, 22:21:47 »
Wiele razy miałem Alca i generalnie dobre na krótko. Szybko robią się głośne, szczególnie jak robi się zimno. U mnie do kupienia w budowlanym markecie Castorama od jakichś 12lat.
Przy Denso, czy SGF to trzecia liga, ale zgadzam się, że pierwsze wrażenia po założeniu jest efekt WOW - cena/jakość.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #26 dnia: 14 Września 2024, 15:48:08 »
Pewnie są z miękkiej gumy i przez to ładnie zbierają ale szybko się wycierają lub twardnieją.
Ja zmieniam na Denso i jestem zadowolony, poprzednie wytrzymały 3 lata.

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 05 Listopada 2024, 16:45:31 »
Witam wszystkich , odgrzeje trochę temat wycieraczek . Czy długość pióra od kierowcy to 64 cm  od pasażera 40 cm a tylna to 31 cm ? Myślę o oryginale czyli denso , polecacie ?

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 21 Listopada 2024, 09:23:44 »
Witam wszystkich , odgrzeje trochę temat wycieraczek . Czy długość pióra od kierowcy to 64 cm  od pasażera 40 cm a tylna to 31 cm ? Myślę o oryginale czyli denso , polecacie ?
Ja ostatnio zamówiłem Denso 650 + 400 mm (gotowy zestaw do RAV4 na Allegro) i jestem zadowolony - zbierają bardzo dobrze i w końcu  jest cisza - skończyło się zgrzytanie, które zaczęło się po wymianie w ASO na wycieraczki OEM (czyli teoretycznie Denso...). Być może ASO miało jakąś trefną partię. W każdym razie cena połowę niższa a zadowolenie o połowę wyższe ;-)

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 21 Listopada 2024, 10:29:29 »
Wiele razy miałem Alca i generalnie dobre na krótko. Szybko robią się głośne, szczególnie jak robi się zimno. U mnie do kupienia w budowlanym markecie Castorama od jakichś 12lat.
Przy Denso, czy SGF to trzecia liga, ale zgadzam się, że pierwsze wrażenia po założeniu jest efekt WOW - cena/jakość.

Zgadzam się. Dokładnie tak jest. Nowe super, ale szybko się eksploatują.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl