Cześć,
Na początek przywitam się w tym wątku jako nowy użytkownik C-HR 2.0 (napęd hybrydowy czwartej generacji), wersja Executive z pakietem VIP. Auto odkupiłem z floty producenta w lipcu, w tej chwili dobijam do przebiegu 36 tyś. km. Ogólnie przyjemne auto, sprawdza się w moich scenariuszach użytkowania bardzo fajnie. Niemniej po paru miesiącach pojawiły się dwa pytania, na które chciałbym poznać odpowiedź:
1. Czasami zdarza się mi zrobić dłuższy odcinek (50-100km) drogą ekspresową jadąc z prędkością dozwoloną ca. 120km/h). Oczywiście w takim trybie akumulator trakcyjny zostaje bardzo szybko naładowany. I teraz jeśli dojeżdżam do jakiegoś zawalidrogi np. Tira blokującego lewy pas, to dotychczas zdjęcie nogi z gazu powodowało natychmiastowe przełączenie na tryb elektryczny (w okolicach 100-110 km/h). Jakie było moje zdziwienie, gdy w zeszły weekend podczas takiej jazdy tryb EV nie włączył się ani razu. Włączył się natychmiast po zjechaniu z S-ki czyli przy dużo niższej prędkości jazdy (powiedzmy ca. 60 km/h). Trudno mi znaleźć jakieś wytłumaczenie poza tym, że temperatury są trochę niższe i być może działa jakieś zabezpieczenie przed poborem zbyt dużego prądu z akumulatora trakcyjnego? Czy możecie potwierdzić, że ten typ tak ma czy raczej powinienem się zacząć niepokoić?
2. Jak wspomniałem, auto z floty producenta, jest już po dwóch przeglądach i za każdym razem wlano 5W30. Za jakiś czas będę robić kolejny przegląd: kontynuować 5W30 czy przejść na 0W16 jak zaleca producent? Jaki jest obecnie konsensus grupy w tej sprawie?