Autor Wątek: C-HR 2.0 (2022) - dwie zagwozdki  (Przeczytany 4763 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jasny

• Toyot Pełzający
  • **
C-HR 2.0 (2022) - dwie zagwozdki
« dnia: 25 Października 2023, 12:00:49 »
Cześć,

Na początek przywitam się w tym wątku jako nowy użytkownik C-HR 2.0 (napęd hybrydowy czwartej generacji), wersja Executive z pakietem VIP. Auto odkupiłem z floty producenta w lipcu, w tej chwili dobijam do przebiegu 36 tyś. km. Ogólnie przyjemne auto, sprawdza się w moich scenariuszach użytkowania bardzo fajnie. Niemniej po paru miesiącach pojawiły się dwa pytania, na które chciałbym poznać odpowiedź:

1. Czasami zdarza się mi zrobić dłuższy odcinek (50-100km) drogą ekspresową jadąc z prędkością dozwoloną ca. 120km/h). Oczywiście w takim trybie akumulator trakcyjny zostaje bardzo szybko naładowany. I teraz jeśli dojeżdżam do jakiegoś zawalidrogi np. Tira blokującego lewy pas, to dotychczas zdjęcie nogi z gazu powodowało natychmiastowe przełączenie na tryb elektryczny (w okolicach 100-110 km/h). Jakie było moje zdziwienie, gdy w zeszły weekend podczas takiej jazdy tryb EV nie włączył się ani razu. Włączył się natychmiast po zjechaniu z S-ki czyli przy dużo niższej prędkości jazdy (powiedzmy ca. 60 km/h). Trudno mi znaleźć jakieś wytłumaczenie poza tym, że temperatury są trochę niższe i być może działa jakieś zabezpieczenie przed poborem zbyt dużego prądu z akumulatora trakcyjnego? Czy możecie potwierdzić, że ten typ tak ma czy raczej powinienem się zacząć niepokoić?

2. Jak wspomniałem, auto z floty producenta, jest już po dwóch przeglądach i za każdym razem wlano 5W30. Za jakiś czas będę robić kolejny przegląd: kontynuować 5W30 czy przejść na 0W16 jak zaleca producent? Jaki jest obecnie konsensus grupy w tej sprawie?

« Ostatnia zmiana: 25 Października 2023, 12:10:16 wysłana przez jasny »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Odp: C-HR 2.0 (2022) - dwie zagwozdki
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Października 2023, 14:08:03 »
1. Ja mam co prawda 1,8, ale też zdarza mi się, że silnik bez określonego powodu nie przechodzi na EV, a powinien. W codziennym użytkowaniu silnik w określonych okolicznościach zawsze przechodzi na EV, a czasami niestety, nie. To już taki urok hybrydy, że ona coś tam sobie czasami "kombinuje".

2. Po mojemu to zdecydowanie przejść na 0W 16. 5W 30 lali pewnie dla oszczędności, bo 0W 16 jest sporo droższy. Kalkuluję, że 0W 16 jest dla hybrydy znacznie lepszy do częstych startów silnika spalinowego, bo niższa lepkość umożliwia szybsze rozprowadzanie oleju po wnętrzu silnika.
« Ostatnia zmiana: 26 Października 2023, 14:11:51 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline jasny

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Października 2023, 15:42:02 »
1. Ja mam co prawda 1,8, ale też zdarza mi się, że silnik bez określonego powodu nie przechodzi na EV, a powinien. W codziennym użytkowaniu silnik w określonych okolicznościach zawsze przechodzi na EV, a czasami niestety, nie. To już taki urok hybrydy, że ona coś tam sobie czasami "kombinuje".

To oczywiście prawda, ale mi chodzi o "uporczywe" nieprzełączanie się na EV na dystansie 50 czy 100km podczas jazdy z prędkościami około 100km/h. Pomyślałem jeszcze, że być może takie zachowanie związane było z wypalaniem zawartości filtra GPF, bo auto rzeczywiście wcześniej jeździło z miesiąc tylko po mieście. Tak czy siak, w weekend będę mieć znowu okazję sprawdzić, czy coś się w tej kwestii zmieniło..

Offline jasny

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Października 2023, 15:43:40 »
2. Po mojemu to zdecydowanie przejść na 0W 16. 5W 30 lali pewnie dla oszczędności, bo 0W 16 jest sporo droższy. Kalkuluję, że 0W 16 jest dla hybrydy znacznie lepszy do częstych startów silnika spalinowego, bo niższa lepkość umożliwia szybsze rozprowadzanie oleju po wnętrzu silnika.

Skłaniam się ku temu rozwiązaniu. Taka jest niby oficjalna wykładnia Toyota, ale być może o czymś jeszcze nie wiem.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Października 2023, 19:41:09 »
Pomyślałem jeszcze, że być może takie zachowanie związane było z wypalaniem zawartości filtra GPF, bo auto rzeczywiście wcześniej jeździło z miesiąc tylko po mieście.

Z tym wypalaniem GPF w benzynie nie ma co przesadzać, bo to nie diesel, gdzie problem wypalania był spory, szczególnie po jazdach po mieście. Benzyna nie generuje tyle sadzy, co diesel. W sumie gdzieś czytałem, że benzyna generuje tak znikome ilości sadzy, szczególnie wtrysk pośredni, że problem wypalania nie istnieje, a jak jest w rzeczywistości to jeszcze nie wiem.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Października 2023, 21:50:13 »
...to poczytaj forum Hyundai/Kia w Hybrydzie z pierwszych 2 lat produkcji ( tylko hybrydy)
Notabene ten koncern ma najbardziej sprawne i wydajne Elektryki w/g rankingu w USA.
A z hybrydą taka mała wtopa z GPF.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Bart_olini

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Października 2023, 14:44:46 »
powodowało natychmiastowe przełączenie na tryb elektryczny (w okolicach 100-110 km/h)
Tryb elektryczny przy tej prędkości jest raczej niemożliwy no chyba ze z górki gdzie wskaśnik mocy jest poniżej "Eco" powyżej tej wartości włacza się spalinówka.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Października 2023, 18:06:34 »
Bart_olini, to nie mój cytat!! A swoją drogą trochę się mylisz. W wersji 2.0 silnik spalinowy daje się podobno wyłączyć przy 115 km/h, ale ja swoją 1,8, jadąc nie z żadnej górki, tylko po prostej drodze np. 120 km/h i jak ujmę wtedy gazu, to silnik spalinowy się wyłącza i auto trochę zwolni do 110 km/h i dalej mogę se jechać 100 km/h trzymając gaz w/g wskaźnika mocy na tyle, żeby spalina się nie włączyła. To są takie sporadyczne, maksymalne prędkości na EV, bo w praktyce EV działa mi najbardziej efektywnie tak do 80 km/h.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Października 2023, 21:45:30 »
A z hybrydą taka mała wtopa z GPF.

To pewnie wina jakiegoś kopcącego silnika.

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Października 2023, 21:55:58 »
Pomyślałem jeszcze, że być może takie zachowanie związane było z wypalaniem zawartości filtra GPF, bo auto rzeczywiście wcześniej jeździło z miesiąc tylko po mieście.

Z tym wypalaniem GPF w benzynie nie ma co przesadzać, bo to nie diesel, gdzie problem wypalania był spory, szczególnie po jazdach po mieście. Benzyna nie generuje tyle sadzy, co diesel. W sumie gdzieś czytałem, że benzyna generuje tak znikome ilości sadzy, szczególnie wtrysk pośredni, że problem wypalania nie istnieje, a jak jest w rzeczywistości to jeszcze nie wiem.

Jest na tyle fajnie, że biały ręcznik papierowy, wsadzony do wydechu, pozostaje nadal czysty... :)
SAP ABAP Certified Developer

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Października 2023, 22:09:40 »
Nie ma sadzy…
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl