Autor Wątek: Avensis T25 kilka pytań  (Przeczytany 1110 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline balian91

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Avensis T27
Avensis T25 kilka pytań
« dnia: 30 Października 2023, 22:11:10 »
Witam, ostatnio zakupiłem Avensis T25 kombi 1.6 2006. Mam kilka pytań m.in w instrukcji przeczytałem że lepiej rozgrzewać silnik na jeździe niż na luzie na postoju przed jazda. Czy to prawda? Kolejna kwestia to jaki jest prawidłowy zakres obrotów po rozgrzaniu silnika? Chciałbym również zapytać jaka jest przewidywana żywotność łańcuszka rozrządu ponieważ poprzedni właściciel powiedział że nie zmieniał, ale silnik nie jest głośny co by sugerowało wymianę. Czy da się to sprawdzić na kompie za pomocą OBD?

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: Avensis T25 kilka pytań
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Października 2023, 22:25:37 »
Dla każdego silnika zdrowsze jest rozgrzewanie pod normalnym obciążeniem. Szybciej i zdrowiej dla silnika. Stanu łańcucha rozrządu nie sprawdzisz przez OBD, bo niby jak? To czysta mechanika bez grama elektroniki.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Października 2023, 22:35:14 »
Stanu łańcucha rozrządu

Po korelacjach wartości sygnałów z wału i walków. A co lepsze, niektóre sterowniki wtrsku maja nawet parametr zwany "Elongation" dostępny do podglądu, który oblicza naciag posrednio na biegu jałowym w zadanym zakresie czasowym np. 10min i podaje wynik "naciągnięcia". Albo się mieści w tolerancji albo nie
« Ostatnia zmiana: 30 Października 2023, 22:39:29 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Października 2023, 23:27:54 »
A to przepraszam, nie wiedziałem.  Pierwszy raz z czymś takim się spotykam. Ale jam tylko zwykły użyszkodnik a nie mechanik ;)

Jak już coś grzebnę to jednak w starszej motoryzacji.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline balian91

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Avensis T27
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Października 2023, 08:59:16 »
Stanu łańcucha rozrządu

Po korelacjach wartości sygnałów z wału i walków. A co lepsze, niektóre sterowniki wtrsku maja nawet parametr zwany "Elongation" dostępny do podglądu, który oblicza naciag posrednio na biegu jałowym w zadanym zakresie czasowym np. 10min i podaje wynik "naciągnięcia". Albo się mieści w tolerancji albo nie

Ile takie badanie będzie kosztowało u mechanika?

Dodatkowo chciałbym zapytać czy macie info jaki powinien być prawidłowy zakres obrotów na luzie w postoju po rozgrzaniu?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl