Autor Wątek: Zepsuty tempomat?  (Przeczytany 4538 razy)

Offline DawRo

• Toyot Leżący
  • *
Zepsuty tempomat?
« dnia: 04 Listopada 2023, 15:41:20 »
Witam, zauważyłem iż w moim CHRze przestał działać tempomat. Objawy są taki, iż po naciśnięciu przycisku z tempomatem ikonka uruchomionego tempomatu pojawia się. Jednak nie mogę zatwierdzić/zaprogramować manetką żadnej prędkości , czy to 60km/h, czy 100km/h. Na początku myślałem, że to właśnie manetka jest zepsuta. Sprawdziłem jednak manetkę na opcji ogranicznika prędkości i da się nią zaprogramować ograniczenie poruszając w górę i w dół jak przy tempomacie.

Pytanie moje jest takie: jaka może być przyczyna tego, że nie mogę zaprogramować prędkości na tempomacie?
Co może być przyczyną?
Jak można to naprawić?

Pozdrawiam!

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Zepsuty tempomat?
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Listopada 2023, 15:59:32 »
Witamy. Podłączyć tester i zobaczyć jakie warunki nie pozwalają na właczenie tempomatu (np. usterka w silniku)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Listopada 2023, 16:07:38 »
Czy to auto to manual czy automat?
Jeśli manual to czy przed "zadaniem prędkości" w tempomacie, po włączeniu auta choć raz wciskasz hamulec? Jeśli nie to wciśnij i potem spróbuj czy nadal nie działa.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline DawRo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Listopada 2023, 16:35:52 »
Czy to auto to manual czy automat?
Jeśli manual to czy przed "zadaniem prędkości" w tempomacie, po włączeniu auta choć raz wciskasz hamulec? Jeśli nie to wciśnij i potem spróbuj czy nadal nie działa.
Mam manual, próbowałem i z hamulcem i bez, nie pomogło. Odpiąłem klemy z akumulatora, by się 'zrestartował' i nadal nie mogę zaprogramować prędkości na tempomacie. Zastanawiam się nad radarem…
W sumie, 18 listopada mam być w serwisie to powiem by sprawdzili, chociaż mam do mojego aso mieszane uczucia…

Offline DawRo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Listopada 2023, 19:16:09 »
Witamy. Podłączyć tester i zobaczyć jakie warunki nie pozwalają na właczenie tempomatu (np. usterka w silniku)

Tester? Chodzi o diagnostykę komputerową? Jeśli tak to nie mam oprogramowania. Jestem użytkownikiem samochodu, nie pracuje w serwisie by mieć takie rzeczy.
Chyba, że jest to jakiś tańszy sposób o którym nie wiem?
Jak dorwę miernik to sprawdzę jeszcze bezpieczniki, chyba że ktoś podejrzewa, który to może być - to sprawdzę na dniach i dam znać.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Listopada 2023, 22:37:12 »
Oczywiście próbujesz załączyć podczas jazdy z np. 60 km/h nie na postoju?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline DawRo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Listopada 2023, 06:15:44 »
Oczywiście próbujesz załączyć podczas jazdy z np. 60 km/h nie na postoju?
Oczywiście, że podczas jazdy.
W trakcie jazdy załączam tempomat guzikiem na manetce, pojawia się ikona tempomatu na pulpicie, jednak nie mogę zaprogramować manetką prędkości. Myślałem, że problem leży w manetce, ale tą samą manetką programuje się ograniczenie prędkości i to mogę sobie zaprogramować.
Myślę, że jeżeli tempomat się włącza chodź nie chce się zaprogramować  to nawet sprawdzenie bezpieczników nic nie da (ale zrobię to w wolnej chwili dla świętego spokoju). Zastanawiam się nad radarem. Od razu zaznaczam, że i szyba i maska czysta, radar nie zabrudzony od zewnątrz.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Listopada 2023, 06:20:53 »
Chodzi o diagnostykę komputerową?

Nie ma innego sposobu by to zdiagnozować. To nie mały fiat i czasy PRLu
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline DawRo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Listopada 2023, 08:05:10 »
Nie ma innego sposobu by to zdiagnozować. To nie mały fiat i czasy PRLu
Ja to rozumiem i zdaję sobie z tego sprawę. 18stego jestem umówiony z serwisem to przy okazji poproszę ich by to sprawdzili.
Myślałem, że może ktoś miał podobny problem i mógłby nakierować co ewentualnie mógłbym sam sprawdzić.

Offline Daro699

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Listopada 2023, 17:33:32 »
Przednia kamera nie działa i tempomat również nie będzie pracował.Daj znać co znaleźli w serwisie i za ile monet.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl