Autor Wątek: RAV4 III twardość zawieszenia  (Przeczytany 1166 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tommi73

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 III FL
RAV4 III twardość zawieszenia
« dnia: 05 Listopada 2023, 17:58:06 »
Witajcie. Tydzień temu dołączyłem do grona szczęśliwych (mam nadzieję :) posiadaczy RAV4III 2.0 benzyna z 2010 roku. Przyznam, że nieco naiwnie uległem modzie na SUVy nie mając z nimi wcześniej specjalnie do czynienia. No bo ile można się przejechać na jeździe próbnej? 3-5km? W przypadku Toyoty zaszokowany jestem twardością zawieszenia zwłaszcza tył i fatalnym wygłuszeniem wnętrza. Jakbym jechał Ursusem... Ale to wiem dopiero teraz jak zrobiłem z 200km na różnych drogach. Pytanie zatem: czy z tym zawieszeniem da się coś w ogóle zrobić, czy ten typ tak ma, a co najwyżej można odpowiednio dobrać opony? Póki co zakupiłem amorki Sachs 314 862, bo fabryczne są na wykończeniu. Czy należy również wymienić sprężyny? Poprzednia właścicielka - mieszkanka głębokiej niemieckiej pagórkowatej prowincji - używała haka - widać, że był mocno używany, nie wiem czy to ma znaczenie.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
Odp: RAV4 III twardość zawieszenia
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Listopada 2023, 10:26:56 »
Witaj. Toyota nie jest niestety wzorcowo wygłuszonym autem, no ale ludzie jeżdżą i żyją, także może kwestia samych oczekiwań.
Wracając do tematu...twardość to pojęcie dość subiektywne, no i twarde nie musi oznaczać nieprzyjemne. Może po prostu zawieszenie jest zużyte, tzn. luzy na tulejach czy sworzniach wahaczy lub niska sprawność amortyzatorów, co w rezultacie będzie mieć negatywny odbiór i może wpływać na trakcję pojazdu. Marka opon oraz napompowane ciśnienie również może mieć wpływ na kulturę jazdy oraz głośność toczenia. Hałas może również pochodzić z dyferencjału. Jeżeli auto często ciągnęło przyczepę, to można przyjąć że warunki użytkowania były trudniejsze. Także wskazany gruntowny przegląd zawieszenia, podzespołów przeniesienia napędu oraz silnika + wymiana płynów.
« Ostatnia zmiana: 06 Listopada 2023, 10:54:42 wysłana przez surrender »

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
Odp: RAV4 III twardość zawieszenia
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Listopada 2023, 11:20:50 »
SUVy ogolnie są twardsze. To był zresztą jeden z głównych powodów dla którego 8 lat temu przesiadłem się do SUVa. Mialem serdecznie dośc dobijania tylnym zawieszeniem przy pelnym załadunku auta. Cztery osoby + bagaże i tylne koła chowały się w nadkolach.... Tak było w focusie i corolli - obydwa kombi. Wspomnianą Corolle mam nadal i różnica w pokonywaniu progów zwalniających na moim osiedlu pomiędzy 17 letnią corollą i 2 letnią RAV4 jest na korzyść tej pierwszej. Oczywiscie "na pusto". Tak czy inaczej w Twoim wypadku przy aucie "z historią" warto zweryfikowac stan zawiechy w warsztacie. 
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl