Autor Wątek: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2024 - MY24  (Przeczytany 277167 razy)

Offline sp4

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav 4
Odp: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2024 - MY24
« Odpowiedź #735 dnia: 23 Kwietnia 2024, 09:41:22 »
. Nie wiem co ubezpieczalnie bez alarmu na to
Nic. Znasz jakąś gdzie potrzebują dodatkowego zabezpieczenia, albo dają za nie zniżki ?

Dokładnie tak. Ubezpieczalni to nie interesuje przynajmniej w mojej tj. Warta. Zero zniżek.

Offline sp4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #736 dnia: 23 Kwietnia 2024, 10:11:42 »
Kolejne statki dopływają do Zeebrugee i to dobra wiadomość. Dalej jak to wynika z postów zaczyna się mega loteria :embarassed:

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 exe 4x4
« Odpowiedź #737 dnia: 23 Kwietnia 2024, 10:25:26 »
Dokładnie tak. Ubezpieczalni to nie interesuje przynajmniej w mojej tj. Warta. Zero zniżek.

Tu nie chodzi o zniżki, ale o skuteczność ochrony. Trzeba uważnie czytać OWU przy zawieraniu polisy żeby nie było niespodzianek. Przykładowo w Warcie do 2022 roku mieli haczyk (nie wiem czemu zrezygnowali, być może była to klauzulą niedozwoloną a być może zdecydowały inne czynniki:

Cytuj (zaznaczone)
Jakie są wymagane zabezpieczenia przeciwkradzieżowe?
§8
1. W odniesieniu do pojazdów, których wartość przekracza 10 000 zł wymagane jest wyposażenie
ich w sprawne zabezpieczenie przeciwkradzieżowe w postaci elektronicznej blokady uruchomienia silnika (immobilizer).
2. Odmienne warunki zabezpieczania pojazdu przed kradzieżą, określone w umowie ubezpieczenia, mogą wprowadzić Dyrektorzy Centrów Produktowych WARTY w zależności od lokalnej oceny ryzyka kradzieży dla określonych grup pojazdów

Nie wiem jak jest teraz w większości ubezpieczalni - jak zamawiałem auto to poprosiłem o dodatkowe zabezpieczenie właśnie z myślą o ubezpieczeniu. Nie wiem na ile potrzebnie bo widzę, że w ostatnich latach były tu jednak jakieś zmiany w OWU.

Offline sp4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #738 dnia: 23 Kwietnia 2024, 15:06:16 »
Jestem w Warcie kilkadziesiąt lat samochody zawsze za ponad 100tys. nigdy nie żądano ode mnie poza fabrycznymi dodatkowych zabezpieczeń.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #739 dnia: 23 Kwietnia 2024, 15:19:47 »
Jestem w Warcie kilkadziesiąt lat samochody zawsze za ponad 100tys. nigdy nie żądano ode mnie poza fabrycznymi dodatkowych zabezpieczeń.
Jeśli masz dwa fabryczne to i owszem, wystarczą. Warta jak najbardziej wymaga i precyzuje co i jak.

"Zabezpieczenia przeciwkradzieżowe wymagane przy ubezpieczeniu KR § 8 Rozszerzenie umowy ubezpieczenia AC o ryzyko KR samochodów osobowych, ciężarowych (w tym ciężarowo-osobowych) o ładowności do 800 kg jest możliwe wyłącznie w przypadku wyposażenia pojazdu w następujące sprawne zabezpieczenia przeciwkradzieżowe: 1) dla pojazdów o wartości pomiędzy 10 000 PLN – 50 000 PLN – jedno samodzielne zabezpieczenie przeciwkradzieżowe, 2) dla pojazdów o wartości pomiędzy 50 001 PLN – 100 000 PLN – dwa samodzielne, odmiennego rodzaju zabezpieczenia przeciwkradzieżowe, 3) dla pojazdów o wartości powyżej 100 000 PLN – dwa samodzielne, odmiennego rodzaju zabezpieczenia przeciwkradzieżowe, z których przynajmniej jedno musi włączać się samoczynnie po zamknięciu pojazdu w sposób przewidziany w jego konstrukcji. Rozszerzenie umowy ubezpieczenia o ryzyko KR samochodów ciężarowych o ładowności powyżej 800 kg i nie więcej niż 2,5 tony, autobusów i pojazdów kempingowych jest możliwe wyłącznie w przypadku posiadania przez pojazdy o wartości powyżej 50 000 PLN jednego samodzielnego zabezpieczenia przeciwkradzieżowego. Rozszerzenie umowy ubezpieczenia o ryzyko KR pojazdów ciężarowych o ładowności powyżej 2,5 tony, ciągników siodłowych i balastowych jest możliwe wyłącznie w przypadku posiadania przez pojazdy o wartości powyżej 100 000 PLN jednego samodzielnego zabezpieczenia przeciwkradzieżowego, które włącza się samoczynnie po zamknięciu pojazdu w sposób przewidziany w jego konstrukcji. Za samodzielne zabezpieczenie przeciwkradzieżowe uznaje się następujące rodzaje zabezpieczeń: autoalarm, mechaniczną blokadę dźwigni zmiany biegów lub elektroniczną blokadę uruchomienia silnika. WARTA dokonuje własnej oceny zabezpieczeń, o których mowa w ust. 1 – 3, a ponadto może zażądać od Ubezpieczającego – w zależności od oceny ryzyka kradzieży – przedłożenia dokumentu stwierdzającego wykonanie montażu zgodnie z zaleceniami producenta lub sprawność zainstalowanego zabezpieczenia przeciwkradzieżowego. WARTA może uznać za wystarczające zabezpieczenie przed kradzieżą pojazdu, na który wznawiana jest umowa ubezpieczenia AC/KR zawarta z  WARTĄ, o ile spełniało ono wymagania stawiane przy zawieraniu poprzedniej umowy ubezpieczenia. Odmienne od powyższych warunki zabezpieczania pojazdów przed kradzieżą mogą zostać wprowadzone w zależności od indywidualnej oceny ryzyka kradzieży dla określonych grup"
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #740 dnia: 23 Kwietnia 2024, 15:52:47 »
Jeśli masz dwa fabryczne to i owszem, wystarczą. Warta jak najbardziej wymaga i precyzuje co i jak.

Dla porządku - podany przez Ciebie cytat pochodzi ze starszych wersji OWU dla samochodów flotowych. W aktualnej wersji dokumentu tego nie ma: https://www.warta.pl/documents/oferta_dla_ciebie/WARTA_OWU_Autocasco_i_Kradziezy_dla_flot_samochodowych_C3914_IPID.pdf
Dlatego zacząłem się zastanawiać na ile to dodatkowe zabezpieczenie antykradzieżowej jest rzeczywiście wymagane w 2024 roku.

Offline sp4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #741 dnia: 23 Kwietnia 2024, 16:11:57 »
Panowie ja nie będę z wami dyskutował za pomocą paragrafów. Ubezpieczam wszystko w Warcie wszystko czyli samochód, dom i zdrowie i nigdy a to nigdy nikt nie pytał i nie wymagał żadnych dodatkowych zabezpieczeń poza fabrycznymi. Dla porządku zadzwoniłem do mojego agenta i całkowicie mi to potwierdził. Tak więc nie mam zamiaru dokładać czegokolwiek.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #742 dnia: 23 Kwietnia 2024, 16:29:52 »
Ubezpieczam wszystko w Warcie wszystko czyli samochód, dom i zdrowie i nigdy a to nigdy nikt nie pytał i nie wymagał żadnych dodatkowych zabezpieczeń poza fabrycznymi
U mnie od ok 20 lat, też żadne TU nie wymagało żadnych dodatkowych zabezpieczeń. A była to Warta, PZU, Link4, Hestia, Compensa, Axa.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #743 dnia: 23 Kwietnia 2024, 17:39:43 »
Panowie ja nie będę z wami dyskutował za pomocą paragrafów. Ubezpieczam wszystko w Warcie wszystko czyli samochód, dom i zdrowie i nigdy a to nigdy nikt nie pytał i nie wymagał żadnych dodatkowych zabezpieczeń poza fabrycznymi. Dla porządku zadzwoniłem do mojego agenta i całkowicie mi to potwierdził. Tak więc nie mam zamiaru dokładać czegokolwiek.
Oni nie pytają (bo i po co?), zakładają że powieneś czytać co podpisujesz. Problem robi się dopiero przy szkodzie i uwierz, chwycą się wszystkiego by Ci utrudnić odzyskanie kasy.

Offline superhazy

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: rav
« Odpowiedź #744 dnia: 23 Kwietnia 2024, 17:46:04 »
Ubezpieczenie poznaje się w momencie wypłaty odszkodowania - wtedy uruchamiają się paragrafy itp. itd. Chodzi nam o kradzież więc wspomniałem o alarmie. Ale nie tego dotyczył mój wpis. Chciałem podpowiedzieć, że warto wiercić dziurę w brzuchu dealorwi, marudzić jechać powzdychać powydziwiać i może uda się szybciej. Mi się udało i mam przed majówką a naprawdę było aut przed moim do wydania. Trzeba próbować może się uda wcześniej. Może łapówka :cheesy: :cheesy: :cheesy: Samo klikanie na forum nie przyspieszy. Walczmy o swoje :cheesy:

pireus

• Gość
« Odpowiedź #745 dnia: 23 Kwietnia 2024, 19:10:15 »
Oni nie pytają (bo i po co?), zakładają że powieneś czytać co podpisujesz. Problem robi się dopiero przy szkodzie i uwierz, chwycą się wszystkiego by Ci utrudnić odzyskanie kasy.
Oczywiście, zwłaszcza gdy wykupuje się pakiet dealerski, to dealer nie wie jak jest seryjnie zabezpieczone auto i ubezpiecza na pałę, żebyś później nie otrzymał odszkodowania.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #746 dnia: 23 Kwietnia 2024, 20:38:17 »
Oczywiście, zwłaszcza gdy wykupuje się pakiet dealerski, to dealer nie wie jak jest seryjnie zabezpieczone auto i ubezpiecza na pałę, żebyś później nie otrzymał odszkodowania.
Nic dodać, nic ująć :)
Miałem ubezpieczenie w Szwajcarskiej firmie od dealera. Było to w 2007r. Właśnie podczas tego ubezpieczenia zdążyła mi się szkoda KR i niestety, nie popisał się, a sprawa ciągnęła się 7mc.

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #747 dnia: 23 Kwietnia 2024, 22:29:08 »
Panowie ja nie będę z wami dyskutował za pomocą paragrafów.

Pamiętaj tylko, że w przypadku uruchomienia ubezpieczenia to właśnie te paragrafy mogą mieć kardynalne znaczenie. Przy zawieraniu dowolnej umowy ubezpieczeniowej zdecydowanie warto samodzielnie uważnie przeczytać OWU żeby uniknąć niemiłych niespodzianek. Wpadki mogą zdarzyć się każdemu i warto samodzielnie to weryfikować.

Ubezpieczam wszystko w Warcie wszystko czyli samochód, dom i zdrowie i nigdy a to nigdy nikt nie pytał i nie wymagał żadnych dodatkowych zabezpieczeń poza fabrycznymi. Dla porządku zadzwoniłem do mojego agenta i całkowicie mi to potwierdził. Tak więc nie mam zamiaru dokładać czegokolwiek.

Spoko - ja Cię do zakładania jakiegokolwiek zabezpieczenia nie namawiam. Zresztą sam zwracałem uwagę, że w aktualnych OWU nie ma już słowa o dodatkowych zabezpieczeniach choć jeszcze niedawno było to częścią OWU. Niezależnie jednak od tego co mówi agent to ja zawsze i tak będę zachęcał też do samodzielnego przeanalizowania OWU. Nawet jeśli nie pod kątem tych zabezpieczeń to pod kątem innych wyłączeń czy niepodzianek. Sam to robię od jakiegoś czasu i już kilka zaskoczeń miałem - ale też udało mi się uniknąć władowania na potencjalną minę.
« Ostatnia zmiana: 23 Kwietnia 2024, 22:31:06 wysłana przez igorqq »

Offline superhazy

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: rav
« Odpowiedź #748 dnia: 23 Kwietnia 2024, 23:20:30 »
Dobra dobra ... Dajcie już spokój z tymi ubezpieczeniami ... lepiej dajcie znak kto już odebrał bryke z Cape Towna :grin:

Offline Edytka89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #749 dnia: 24 Kwietnia 2024, 08:56:03 »
Dobra dobra ... Dajcie już spokój z tymi ubezpieczeniami ... lepiej dajcie znak kto już odebrał bryke z Cape Towna :grin:
Moja tydzień przed cape town. Od poniedziałku w salonie i odebrałabym jutro ale...  Auto jest a dokumnety  do rejestracji  nie dojechały  bo to osobna wysyłka kurierem.. Więc  tylko albo  aż to mnie  blokuje z Rejestracją i dalszymi krokami. Dealer  w gotowości  serwis  też... nawet  termin w urzędzie a tu zawsze  pod gorke

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl