Autor Wątek: Yaris IV  (Przeczytany 5369 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Biker_geologist

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Swift
Yaris IV
« dnia: 07 Listopada 2023, 17:34:34 »
Cześć! Zastanawiam się nad zakupem Yaris IV. Rozważam opcje benzyna lub hybryda. Dziennie robię samochodem ok 100 km. Myślałam o założeniu instalacji gazowej. Chcialabym zapytać czy ktoś już w ten sposób eksperymentował?

Offline Pawel S.

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris IV FL
Odp: Yaris IV
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Listopada 2023, 21:31:23 »
Z tego co mi się wydaje to do hybrydy w yarisie nie założy się instalacji gazowej jedynie rzeczywiście do samej benzyny. Ja posiadam hybrydowego yarisa, niemal codziennie w tygodniu robię przynajmniej 70km. U mnie spanienie hybrydy jeżeli jadę spokojnie na uczelnie na tempomacie praktycznie niemalże bez korków to średnio wychodzi około 3,5l przy prędkościach 50-70 km/h, aplikacja pokazuje mi przeważnie średnią prędkość 40km/h. Byłem też raz yarisem w trasie 1300km głowienie oczywiście autostrad i drogi szybkiego ruchu gdzie starałem się utrzymywać prędkość w okolicach 110-120 km/h, ale również i pokręciłem się trochę autem po  miejscu i z całej trasy spalanie wyszło w okolicach 4,5-4,6l/100km(wszędzie mówię o realnym spalaniu po przeliczeniu z dystrybutora, ponieważ komputer pokładowy w moim aucie przekłamuje o około 0,2l/100km mniej, niż jest to w rzeczywistości). Moim Yarisem zrobiłem już ponad 10k km, a spalanie z całego cyklu życia mojego auta utrzymuje się w okolicach 4l, co uważam za na prawdę bardzo dobry wynik, a nie uważam bym jeździł jak dziadek, raczej jest to stosunkowo dynamiczna jazda zwłaszcza jeżeli nie jadę na uczelnie. jeżeli miałbyś jeszcze jakieś pytania co do hybrydy to służę pomocą. tak na prawdę przydałoby się by jeszcze wypowiedział się jakiś właściciel benzynówki i przedstawił swoje doświadczenie ze spalaniem swojego autka
Pozdrawiam

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Listopada 2023, 22:27:45 »
Mam w firmie takie dwie i bierz w ciemno hybrydę.
Gaz olej, dziś to źródło samych problemów. Oszczędności żadne, chociaż bedą tu na forum zwolennicy gazu i zaraz się odezwą. :)
Jak chcesz super tanio i masz się godzę ładować to inwestuj w elektryka ale to trochę inne pieniądze.

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Listopada 2023, 23:12:39 »
Z tego co mi się wydaje to do hybrydy w yarisie nie założy się instalacji gazowej jedynie rzeczywiście do samej benzyny.

100% racji. Wydaje ci się :D

W napędzie hybrydowym jest zwykłe MPI i podejdzie zwykła instalacja IV generacji(tzw. sekwencyjna), a benzyna 1.5 to już DI, więc instalacja z dotryskiem i droższa, choć też możliwa.
Był jeszcze silnik 1.0 MPI, ale już wypadł z cennika. Do niego instalacja analogiczna jak w hybrydzie, ale to silnik DPI, więc trochę droższy sterownik trzeba zastosować.

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Y IV & YC
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Listopada 2023, 12:39:01 »
Też mi sie wydaje że technicznie nie jest to problem ale po prostu przy takim spalaniu się nie opłaci.
W nowym aucie dochodząa kwestie gwarancji itp.
W grę ewentualnie wchodzi jakieś ustawienie instalki aby nie odpalała się na benzynie tylko od razu na gazie w określonych warunkach (jak wiadomo silnik włącza sie kiedy chce i jak jest ciepły nie musi sie odpalać na benzynie).
A litrówka z powrotem jest w sprzedaży nawet jako promocja ale to przecież nie jedzie

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Listopada 2023, 14:17:02 »
Dokładnie, technicznie wykonalne ale ekonomicznie niekoniecznie sensowne.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Pawel S.

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Listopada 2023, 16:07:54 »

100% racji. Wydaje ci się :D

W napędzie hybrydowym jest zwykłe MPI i podejdzie zwykła instalacja IV generacji(tzw. sekwencyjna), a benzyna 1.5 to już DI, więc instalacja z dotryskiem i droższa, choć też możliwa.
Był jeszcze silnik 1.0 MPI, ale już wypadł z cennika. Do niego instalacja analogiczna jak w hybrydzie, ale to silnik DPI, więc trochę droższy sterownik trzeba zastosować.

A nie jest tak przypadkiem, że hybryda 1.5 w yarisie 4 ma wtrysk pośredni i bezpośredni jednocześnie?
« Ostatnia zmiana: 08 Listopada 2023, 16:10:13 wysłana przez Pawel S. »

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Listopada 2023, 16:41:25 »

Offline Biker_geologist

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Listopada 2023, 11:27:40 »
A jak wygląda sprawa z przeglądami w ASO? Jaki jest mniej więcej koszt? Czy dla wersji hybrydowej są jakieś dodatkowe koszty przeglądu ?

Offline Biker_geologist

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Listopada 2023, 11:49:09 »
I jeszcze jedno pytanie, czy ktoś korzysta może z ubezpieczenia oferowanego przez dealera? Jak szacują się koszty mniej więcej?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Listopada 2023, 11:53:16 »
W tej chwili bardzo ciężko porównać stawki ubezpieczeń. Ja orientowałem się na stronach porównywarek ubezpieczeniowych. Salon dał w miarę pełną ofertę w cenie najtańszych ofert z porównywarki. Szczegóły są istotne zwłaszcza w AC. OC reguluje ustawa i generalnie zakres jest porównywalny u wszystkich.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Listopada 2023, 13:57:14 »
czy ktoś korzysta może z ubezpieczenia oferowanego przez dealera
Ja brałem, OC+AC z ochroną zniżek nieco ponad 3000 zł.

Offline Pawel S.

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Listopada 2023, 19:05:47 »
A jak wygląda sprawa z przeglądami w ASO? Jaki jest mniej więcej koszt?

Z tego co kojarzę to koszt przeglądu to około 1000zł w zależności od dilera(według Toyoty przegląd co 15 tys. km lub co rok ), ale za to w hybrydzie powinny dużo wolniej schodzić hamulce, ponieważ głównie hamuje się silnikiem odzyskując energię więc tu też jest jakaś oszczędność

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Listopada 2023, 20:43:43 »
A 500 poza ASO
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Biker_geologist

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Listopada 2023, 20:28:43 »
Namowiliscie mnie na hybrydę. Odbiór mam w styczniu. Teraz pytanie jaki rozmiar kół macie na zimę ? I jakie opony polecacie ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl