Autor Wątek: Yaris IV  (Przeczytany 5371 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
Odp: Yaris IV
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Listopada 2023, 20:40:58 »
Lato 17", zima 16"
Opony z zestawu z ASO

Offline Pawel S.

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris IV FL
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Listopada 2023, 22:50:03 »
To ja natomiast stwierdziłem, że skoro zimy ostatnio są jakie są, a ja jeżdżę praktycznie tylko po głównych drogach, to zainwestowałem w opony całoroczne Michelin CrossClimate 2 na moich seryjnych 17 calowych felgach. Już nie muszę się przejmować wymianą opon czy zastanawiać się czy jutro temperatura rano będzie poniżej zera i czy nie spadnie sobie śnieg nagle a ja cały czas na letnich.

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Y IV & YC
« Odpowiedź #17 dnia: 11 Listopada 2023, 10:09:42 »
Ja sie nad tym zastanawialem ale na przykładzie kumpla widze że się szybko zużywają

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Listopada 2023, 12:25:24 »
Niech się zużywają, byle były bezpieczne.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Pawel S.

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris IV FL
« Odpowiedź #19 dnia: 12 Listopada 2023, 13:34:51 »
No takie opony to jednak kompromis, też pytanie czy to zużycie jest aż tak większe od opon sezonowych? Czy to nie kwestia tego, że jak się ma dwa komplety opon to się zużywa trochę jednego i trochę drugiego, a tu cały czas jedne opony. Ja stwierdziłem, że opony wielosezonowe będą dal mnie fajnym rozwiązaniem, ale pod warunkiem, że to będą dobre opony klasy premium, jeżeli miałbym wybierać opony wielosezonowe z półki bardziej ekonomicznej to już chyba bym się nie zdecydował na takie rozwiązanie.

Offline Wachuswiak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 02 Grudnia 2023, 14:17:50 »
A jak wygląda sprawa z przeglądami w ASO? Jaki jest mniej więcej koszt?

Z tego co kojarzę to koszt przeglądu to około 1000zł w zależności od dilera(według Toyoty przegląd co 15 tys. km lub co rok ), ale za to w hybrydzie powinny dużo wolniej schodzić hamulce, ponieważ głównie hamuje się silnikiem odzyskując energię więc tu też jest jakaś oszczędność

Spotkałem się z opinią, że z powodu, mniej intensywnej eksploatacji układu hamulcowego, w hybrydach pojawia się problem zapiekania tylnych zacisków hamulcowych, więc oszczędność na eksploatacji układu hamulcowego może być pozorna.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #21 dnia: 02 Grudnia 2023, 14:21:20 »
To też kwestia stylu jazdy, ja w drugim aucie zmieniam tarcze razem z hamulcami bo nie są zużyte tylko przerdzewiałe ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl