Hej! Mam nadzieję, że to dobra kategoria dla tego wątku.
W skrócie: chcemy kupić z mężem Toyotę Corrolę 1.8 Hybrid Executive+VIP (rok 2019, przebieg 26 765 KM). Nie używamy auta na co dzień (praca zdalna). Moje pytanie dotyczy długich postojów dla aut hybrydowych w kontekście późniejszych problemów z ich odpaleniem (wyładowanie akumulatorka 12V). Mamy wątpliwości bo:
1. Lektura na tym forum wskazuje, że problem jest, pojawia się i nie jest taki rzadki
2. Auto w salonie było odpalone własnie z boostera (salon tłumaczy się dużą liczbą aut, małą liczbą ładowarek i stąd taka sytuacja)
3. Jednocześnie salon zapewnia, że w naszym modelu to się nie wydarzy - nie ma ono jakichś systemów zabezpieczających, które powoduja właśnie problemu z rozładowaniem akumulatora 12 V
Moje pytanie brzmi - jak to własciwie z tym jest? Ale chodzi mi stricte o sytuację, że ktoś naprawdę używa auta hybrydowego raz w tygodniu, a nie, że jeździ codziennie do pracy i raz postawi na tydzień bo wyleciał na wakacje? Tylko kiedy auto ruszane jest sporadycznie, raz dw arazy w tygodniu. Czy takie problemy po dłuższym postoju się pojawiają? Czy faktycznie brak tych dodatkowych zabezpieczen chroni przed tym czy nie ma reguły?
Pozdrawiam
Sylwia