Autor Wątek: Reflektory xenonowe w Corolli E15 - prośba o pomoc  (Przeczytany 451 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Raul73

• Początkujący
  • Samochód:: Corolla E15 132
Reflektory xenonowe w Corolli E15 - prośba o pomoc
« dnia: 08 Listopada 2023, 18:44:03 »
Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Mój problem jest następujący:
Jestem właścicielem Corolli E15 z 2009 r. silnik 1,6 benzyna 132 KM (Valvematic) w dosyć nietypowej wersji: z system Keyless i reflektorami xenonowymi (żarniki D4R). Ostatnio miałem małą kolizję i muszę wymienić zderzak i lewy reflektor (niestety na własny koszt). Reflektory te strasznie trudno dostać (w ASO krzyknęli ok. 4500 zł), w necie znalazłem ledwie jedną ofertę za2300 zł.

Moje pytanie brzmi: czy da się to gdzieś kupić w jakiejś rozsądnej cenie?

A jeśli nie, to czy mogę wymienić oba reflektory na zwykłe halogenowe (ewentualnie dokładając pokrętło regulacji)? Komplet lamp na Allegro kosztuje ok. 800zł

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 08 Listopada 2023, 18:58:52 wysłana przez Raul73 »

Offline Revcio

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla E18 1.4
Odp: Reflektory xenonowe w Corolli E15 - prośba o pomoc
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Listopada 2023, 01:58:14 »
Moje pytanie brzmi: czy da się to gdzieś kupić w jakiejś rozsądnej cenie?
Obawiam się, że będzie z tym duży problem :/

A jeśli nie, to czy mogę wymienić oba reflektory na zwykłe halogenowe (ewentualnie dokładając pokrętło regulacji)? Komplet lamp na Allegro kosztuje ok. 800zł

Oczywiście że tak! I szczerze mocno bym Cie do tego zachęcał. Z tymi ksenonami to jak ze współczesnymi ledami. Nie dość że drogie jak smok, to po czasie jeszcze z mody wychodzi/wyjdzie...
Same reflektory będą pasować. Kwestia jest tylko taka, że będziesz musiał sobie znaleźć elektryka samochodowego który przerobi układ zasilania. Układ zasilania zwykłych reflektorów jest na szczęście bardzo prosty i 12Voltowy. Oprócz różnicy w napięciu będzie pewnie też trzeba wytrzaskać oryginalne wiązki. By wtyczki pasowały do nowych lamp. Albo elektryk sam zrobi wiązki jeżeli znajdzie wtyczki do kupienia.

Ogólnie projekt nietrudny, ale na pewno nie na jedno posiedzenie :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl