Autor Wątek: Android auto rav 4 2023  (Przeczytany 8647 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hubert K

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Rav4 2023
Android auto rav 4 2023
« dnia: 08 Listopada 2023, 22:20:48 »
Dzień dobry
Jestem użytkownikiem rav4 2023, wersja Comfort z pakietem style, mam kilka pytań:
- czy jest jakaś szansa aby android auto był bez kabla USB? Kupiłem nawet urządzenie AAwireless, ale jak jade w dłuższą trasę potrafi się wyłączyć i trudno podczas jazdy wyjmować i wkładać USB a wyłączenie bluetooth i WiFi nie działa, nie jest to idealne rozwiązanie ?
- czemu czasami podczas zamykania samochodu wydaje dźwięk?
- podczas rozmowy na android auto na kablu zdarzyło mi się odłączyć kabel i telefon  działa po bluetooth, ale po wyłączeniu samochodu i włączeniu i nie podłączeniu kabla android, bluetooth nie działa i za każdym razem trzeba wybrać z menu bluetooth nie można tego jakos zmienić aby jak jest kabel to telefon  działa na android jak kabla nie ma na bluetooth?
- mam problem z podłączeniem telefonu do systemu toyota w czym może być problem ?

Z góry dziękuję za pomoc
Hubert

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: Android auto rav 4 2023
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Listopada 2023, 23:10:59 »
AA bezprzewodowo to tylko tego typu modułami.
Jeżeli problem z połączeniem jest teraz, ostatnio - to najprawdopodobniej jest to związane z "gmeraniem"  na serwerach Toyoty. Zmieiają aplkację na telefon a i w samych MM też coś chyba robią.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Listopada 2023, 04:06:19 »
- podczas rozmowy na android auto na kablu zdarzyło mi się odłączyć kabel i telefon  działa po bluetooth, ale po wyłączeniu samochodu i włączeniu i nie podłączeniu kabla android, bluetooth nie działa i za każdym razem trzeba wybrać z menu bluetooth nie można tego jakos zmienić aby jak jest kabel to telefon  działa na android jak kabla nie ma na bluetooth?
Z tego co już tu kiedyś pisano to się nie da. Kiedyś podłączałem moją żonę jako dodatkowe urządzenie i najpierw jej telefon podpiąłem bez kabla i przy niej zostało ustawienie bluetooth. Jak ją wpiąłem pod kabel to rozpoznał niejako kolejne urządzenie i tam było ustawione AA :) BTW póki co wciąż nie rozkminiłem jak ją podpiąć żeby mając apkę zalogowaną na te same dane u niej po wejściu do samochodu nie musiała klikać zgód. Jej telefon jest sparowany i podłącza się ale nie podłącza jakby konta mojego z MyT. Jak spróbowałem jako osobny profil (inny login na apce MyT), to kazalo tam dodać auto i zniknęło wtedy z mojego konta i trzeba było odwracać sytuację.

- czemu czasami podczas zamykania samochodu wydaje dźwięk?
Też się chętnie dowiem. Tzn u mnie chyba po zgaszeniu zapłonu i wyjściu poza auto przed zamknięciem, raz jeden ciągły sygnał, czasem przerywane sygnały. Ostatnio po zamknięciu i odejściu od auta sobie mrugnęło światłami jeszcze raz.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Listopada 2023, 20:31:33 »
Ad1) o AAW jest tu cały wątek - poczytaj. Problemy z rozłączaniem powinny ustąpić po zmianie kanału wifi na jeden z najwyższych możliwych
Ad 2) to sygnał, że auto nie widzi kluczyka, nie ma się czym przejmować

Offline Hubert K

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Rav4 2023
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Listopada 2023, 11:43:42 »
Dziękuję za pomoc, a jak zmienić kanał wifi i gdzie?

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Listopada 2023, 12:17:28 »
Jest apka na smartfon do AAWireless, w ustawieniach (ikona koła zębatego) w opcji WiFi Settings zmienia się częstotliwość i kanał.
Ustaw 5GHz i jakiś wysoki kanał, nie koniecznie najwyższy.
Musisz być połączony z modułem by zmieniać ustawienia.
Poniżej fotki.

« Ostatnia zmiana: 11 Listopada 2023, 12:24:52 wysłana przez Markid »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Listopada 2023, 12:39:32 »
Polecam włączyć też tryb dongle - to później dodany sposób działania, zalecany przez producenta. U mnie na nim łączy się zdecydowanie szybciej.

Passthrough zostawić wyłączone, dzięki temu AAW może modyfikacji transmisje - warto zmienić DPI, żeby ikonki były z lewej, a nie z dołu - wygląda dużo lepiej i więcej mieści się na ekranie.

Tryb USB nawet nie pamiętam jaki mam, ale to chyba głównie się ustawia, jak komuś nie działa na domyślnym

Offline tabazagt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Grudnia 2023, 13:56:27 »
Po ostatniej aktualizacji androida mam problem, telefon łączy się tak jak poprzednio z radiem i AA jednak android auto nie startuje trzeba ręcznie wymusić przez naciśnięcie guzika maps lub asystent google na kierownicy, ewentualnie wybrać ręcznie z aplikacji w radiu. Dopiero wtedy uruchamia się interfejs graficzny AA
Myślałem że jest to kwestia połączenia wifi przez AAW niestety po kablu zachowuje się dokładnie tak samo.
Ustawienia w AA mam włączone na zawsze.

Jakie DPI ustawić w sofcie od AAWiraless.

« Ostatnia zmiana: 17 Grudnia 2023, 14:03:09 wysłana przez tabazagt »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Grudnia 2023, 14:06:36 »
Polecam kupić Motorola MA1 i po problemie. Nie trzeba niczego ustawiać, regulować, przełączać. Wtykasz wtyczkę i korzystasz.

Offline tabazagt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Grudnia 2023, 16:15:38 »
Możliwość konfiguracji przez aplikację to świetna sprawa, przeczytałem opinię adaptera motoroli nie działa z wszystkimi samochodami poprawnie i co wtedy ?
Apka AAW pozwala na konfigurację,  właściwie to ustawia się raz i działa.
Niestety sam Android Auto często jest psuty aktualizacjami.
Miałem wcześniej kilka przystawek z Aliexpress które odpalały bezprzewodowy AA dopiero po załadowaniu swojego systemu opartego na androidzie, czas był dużo dłuższy.

Znalazłem funkcję w aplikacji " włącz automatycznie " która uruchamia interfejs graficzny AA, wszystko działa jak na początku :)
Obecnie jest promocja świąteczna na stronie aawirales.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Grudnia 2023, 17:05:59 »
Możliwość przeskalowania rozdzielczości obrazu w AAW jest dla mnie - the best (używam w RAVce) - bez wymiany tabletu obraz wydaje się znacznie większy, gdyż ma więcej szczegółów i pasek aplikacji po lewej zamiast na dole.
W Carlinkit 5.0 teoretycznie też jest taka opcja ale jakoś do tej pory nie udało mi się tego uzyskać (w aucie żony).

Offline Damlap

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla E21
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Maja 2024, 20:28:19 »
Używa ktoś Fermate Auto i może pomóc w kwestii uruchomienia bo u mnie tylko jest głos bez obrazu corolla 2019

Offline gamblerpl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Listopada 2024, 08:25:17 »
Czesc,
Używał ktoś może wersji 2 ?
https://www.aawireless.io/products/aawireless-two

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Listopada 2024, 10:57:57 »
Ja używam pierwszej wersji ale myślę, że przełącznik do telefonów - jeśli z auta korzysta kilka osób - to dobry pomysł.
Różnica w cenie 1 i 2 pomijalna.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Listopada 2024, 14:19:55 »
W sumie to byłem sceptyczny do tego - pewnie głownie z tego powodu ze mój 6 letni telefon ma trupa-baterię więc i tak go muszę podłączać ale jeździłem juz kilkoma autami z wypozyczalni które miały wireless AA i sie przekonuję do wygody. Telefon w sumie też bedę musiał zmienić w końcu. No i ten przełącznik to tez plus bo moja żona również jeździ i czasami jeździmy razem.

Chyba zamówię.

BTW. Już chyba wszystkie auta mają wireless. Miałem to w Clio, MB E220, Dacii Sandero (!), czy ostatnio w Hyundaiu i20. Standard. Szkoda że w aucie za 200 tysi dalej nie ma. Bo chyba dalej nie ma w Rav4? Czy cos mi umknęło?   
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl