Autor Wątek: Problem z podświetleniem zegarów  (Przeczytany 2239 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline larry_88

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Auris
Problem z podświetleniem zegarów
« dnia: 10 Listopada 2023, 01:14:24 »
Witam serdecznie,

Posiadam Toyotę Auris 1.4 benzyna 2007 rok. Autko zakupiłem kilka dni temu. Niedawno zorientowałem się że zmiana intensywności podświetlenia zegarów nie zapisuje się.
Przy włączonych światłach zmieniam intensywność na mniejszą (Ta najwyższa w nocy mnie razi). Wszystko działa i jest ok do czasu aż wyciągnę kluczyk ze stacyjki. Jak włożę i odpale samochód wczesniej ustawiona intensywność resetuje się i wraca do fabrycznych ustawień.

Ktoś spotkał się z taką usterką?

Pozdrawiam!  :-)

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
Odp: Problem z podświetleniem zegarów
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Listopada 2023, 08:26:17 »
Przy włączonych światłach zmieniam intensywność na mniejszą (Ta najwyższa w nocy mnie razi). Wszystko działa i jest ok do czasu aż wyciągnę kluczyk ze stacyjki. Jak włożę i odpale samochód wczesniej ustawiona intensywność resetuje się i wraca do fabrycznych ustawień.
Jak włożysz, odpalisz samochód i włączysz światła to też nie pamięta tej ustawionej intensywności?
W moim Aurisie 2007 regulacja dotyczyła tylko natężenia oświetlenia wskaźników przy zapalonych światłach. Jak wyłączałem światła, to znów waliło po oczach. Jak zapalałem ponownie, to się ściemniało do zapisanej. 
« Ostatnia zmiana: 10 Listopada 2023, 08:32:58 wysłana przez Jacek_63 »

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Listopada 2023, 09:30:06 »
Jest coś skopane, albo zasilania brak na zegarach albo same zegary np. Przy "naprawie przebiegu"
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Momek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Listopada 2023, 10:09:35 »
Przy włączonych światłach mijania powinno działać to co ustawiłeś. Jeżeli natomiast masz światła do jazdy dziennej i nie włączasz mijania to będzie Ci świecić na max.
Pozdro

Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka

Offline larry_88

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Listopada 2023, 11:43:52 »
Jak włożysz, odpalisz samochód i włączysz światła to też nie pamięta tej ustawionej intensywności?
W moim Aurisie 2007 regulacja dotyczyła tylko natężenia oświetlenia wskaźników przy zapalonych światłach. Jak wyłączałem światła, to znów waliło po oczach. Jak zapalałem ponownie, to się ściemniało do zapisanej. 

Tak, nie pamięta zapisanej intensywności. Jak po ustawieniu ponownie zapalam auto to nie wraca do ustawionej wczesniej intensywności tylko fabrycznej.

Pozdrawiam

Offline larry_88

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Listopada 2023, 11:46:44 »
Jest coś skopane, albo zasilania brak na zegarach albo same zegary np. Przy "naprawie przebiegu"

Kupiłem auto od starszej pary którzy mieli je od nowości. Mieszkam w Irlandii gdzie przebieg zapisywany jest podczas rocznych badań technicznych i przy zmianie właściciela dostaje się wyciąg tych przebiegów. Nie wydaje się żeby był "naprawiany".

Pozdrawiam

Offline larry_88

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Listopada 2023, 11:47:50 »
Przy włączonych światłach mijania powinno działać to co ustawiłeś. Jeżeli natomiast masz światła do jazdy dziennej i nie włączasz mijania to będzie Ci świecić na max.
Pozdro

Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka

Właśnie przy włączeniu świateł mijania wraca do fabrycznych ustawień mimo iż przed wyjęciem kluczyka ustawiłem np. na 4  kreski.

Pozdrawiam

Offline Adalbert63

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Listopada 2023, 16:44:29 »
Nie chcę zakładać nowego wątku, mam nadzieje, że tu dostanę odpowiedź. 
Auris I po lifcie muszę wymienić licznik – przestały działać kontrolki kierunkowskazów.
Montowane były dwa rodzaje zegarów jedne że tak powiem tradycyjne i drugie ze wskazaniami na słupkach. Czy można montować dowolny zestaw, czy muszę zostać przy tym co mam ?

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Listopada 2023, 17:48:39 »
Wymontuj obecny zestaw i oddaj do naprawy unikniesz wielu problemów i zgłaszania wymiany
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Adalbert63

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Listopada 2023, 21:35:23 »
Wymontuj obecny zestaw i oddaj do naprawy unikniesz wielu problemów i zgłaszania wymiany
Były dwa razy w naprawie. Pomogło na krótko. Diody są sprawne, czasami raz zaświecą a czasami działają cały tydzień. Czasami działa tylko jedna strona.
« Ostatnia zmiana: 11 Listopada 2023, 21:37:33 wysłana przez Adalbert63 »

Offline Adalbert63

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Lutego 2024, 15:23:37 »
Po naprawach działają prawidłowo do miesiąca. Następnie świecą kiedy chcą.
Muszę jednak wymienić cały zestaw i dlatego ponawiam pytanie.
Montowane były dwa rodzaje zegarów jedne że tak powiem tradycyjne i drugie ze wskazaniami na słupkach. Czy można montować dowolny zestaw, czy muszę zostać przy tym co mam ?

Offline jt153

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Lutego 2024, 18:28:39 »
Zegary wskazówkowe zadziałały w Aurisie I po lifcie zamiast tych  okropnych żółtych cyfrowych. Przebieg oczywiście się nie zgadzał różnicę miałem niewielką bo 2tyś kilometrów na moją niekorzyść robiłem to 10 lat temu

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl