Autor Wątek: Wynajem, leasing itp.  (Przeczytany 25988 razy)

Offline janek_rav4

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
Wynajem, leasing itp.
« dnia: 10 Listopada 2023, 21:36:05 »
 Byłem w salonie Lexusa i rozmawiałem na temat NXa.  Rozmawiałem na temat leasingu, warunków itp. Sprzedawca powiedział, rzeczy, które mnie bardzo zdziwiły. Podobno większość ludzi nie bierze już leasingu tylko wynajem aut. Rata jest podobno o połowę niższa. Ludzie spłacają tylko utratę wartości auta przez 2-3 lata i oddają auto i biorą następne nowe. Podobno 90% tak wynajmujących auta nie wykupuje ich. Zdziwiłem się bardzo. Chyba jestem już bardzo stary , bo nie rozumiem tego. Czy korzyści podatkowe są tak duże , że opłaca się nie wykupywać auta? Nawet jak trzeba zapłacić opłatę za zużycie auta określaną na końcu wynajmu? Przy autach premium w wynajmie i tak oddaje się w ten sposób z połowę wartości auta , czyli 100-200tys, bez posiadania auta po wykupie. Czy czegoś nie rozumiem? Czy może sprzedawca chciał mnie namówić na wynajem, bo ma od tego większą prowizję?

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: Wynajem, leasing itp.
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Listopada 2023, 21:45:42 »
Tia... Szczególnie obecnie gdy auta tak drożeją. Odbierałem rav4 w styczniu 22 i przejechałem nią do dziś 30k km. Na dzień dzisiejszy mógłbym ja spokojnie sprzedać za więcej, niż za nią zapłaciłem w salonie.

Offline jakubek75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Listopada 2023, 21:52:19 »
Dla firm to jednak raczej wynajem.Limit na leasing to 150 tyś, powyzej tej kwoty nie odpiszesz, są ograniczenia. Przy wynajmie nie masz limitu....Podatkowo dla przedsiębiorców bardziej się opłaca....a Lexusa nowego za 150 tyś nie kupisz

Offline janek_rav4

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Listopada 2023, 22:02:41 »
Rzeczywiście. Limit 150tys. wiele wyjaśnia.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Listopada 2023, 22:02:55 »
a Lexusa nowego za 150 tyś nie kupisz
Ależ kupisz,  UX'a :)
https://www.lexus-polska.pl/new-cars/ux
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Listopada 2023, 23:41:32 »
Dla leasingu limit 150 tys dotyczy tylko możliwości odliczenia kosztu polisy. Dla wysokości rat leasingu nie ma żadnych ograniczeń. Jeśli chodzi o koszt wynajmu w porównaniu do leasingu to lepiej uważnie doczytaj, chyba że potrzebujesz samochodu na krótko.

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Listopada 2023, 06:13:10 »
Dla leasingu limit 150 tys dotyczy tylko możliwości odliczenia kosztu polisy
Limit obowiązuje zarówno w leasingu operacyjnym jak i finansowym, nie tylko dla polisy.

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Listopada 2023, 12:36:07 »
Rata wynajmu w Kinto One była dla naszej Ravki mniejsza o 1/3 nie 1/2 od raty kredytu leasingu.
W kinto masz limit roczny kilometrów a wykup jest bardzo drogi. Po leasingu w kinto albo bierzesz nowy samochód np. w kinto albo zostajesz bez wozu. Plusy są takie, że nie interesują Cię koszty ubezpieczenia i przeglądów. O naprawach nie piszę bo hybrydy się nie psują :grin:
Wybraliśmy zwykły leasing dla firm. Wykup po 5 latach 1 800,00 pln brutto.
Większe zyski z jakiegoś powodu dealerzy mają z kinto one. Aha i jak zdajesz wóz po kinto, to wóz przechodzi oględziny i jak coś jest za bardzo zużyte to bulisz.
« Ostatnia zmiana: 12 Listopada 2023, 12:38:33 wysłana przez EliotNes »
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Listopada 2023, 21:21:28 »
Leasing można zawsze ustawić tak, żeby 150 tys zmieścić w limicie do odliczenia. Wystarczy ustawić większy wykup, a potem zawrzeć kolejną umowę na wartość wykupu. W leasingu nie płacisz kosztów serwisu, przechowania opon, samochodu zastępczego i nie masz limitu przebiegu.

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Listopada 2023, 23:18:33 »
Limit jest w Kinto One, ale jest to forma wynajmu długoterminowego.
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Listopada 2023, 23:47:17 »
Nie wiem, jak to wygląda w leasingu, ale w najem wziąłem Corollę, którą potem wykupiłem. Wiem, że już nie będę korzystał z tej formy finansowania. Co prawda za serwis nic nie płaciłem (nawet w racie, bo Toyota popełniła błąd, co sami stwierdzili i miałem prawdziwe 0 zł), ale prawie trzy lata  jazdy kosztowało mnie ok. 22 tys. zł + paliwo (ubezpieczenie sam opłacałem w jednej racie, a za ubezpieczenie poza najmem też mi za wydanie zgody nie wystawili faktury na 250 zł) . Z jednej strony wychodzi 7,4 tys. zł rocznie za nowy samochód, ale gdybym kupował za gotówkę, to wyszedłbym na plus, bo to był 2019 rok, gdy auta kosztowały o wiele mniej, a sprzedawałem w innych realiach 2022 roku. Jakbym miał zapłacić teraz za rav4 minimum 10%, potem przez trzy lata jakieś raty, a na końcu albo oddać i nie mieć auta, albo zapłacić za wykup tyle, ile kosztowałaby nówka sztuka, to lepiej pogmerać głębiej w kieszeni i kupić za swoje. Przynajmniej takie jest moje zdanie. Teraz żadnej raty płacić nie muszę, z nikim nie muszę uzgadniać ubezpieczenia, mogę jeździć ile chce itp. A gdybym sprzedawał, to wyjdę na plus, chociaż póki co nie planuję.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Listopada 2023, 11:36:42 »
Jeżeli ktoś będzie się zastanawiał nad leasingiem i będzie chciał sprawdzić, czy oferta np. Toyoty jest korzystna, piszcie na priv. Ja od 18 lat pracuję w Leasingu. Mogę coś przeliczyć, sprawdzić, podpowiedzieć.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Listopada 2023, 11:39:20 »
Jeżeli ktoś będzie się zastanawiał nad leasingiem i będzie chciał sprawdzić, czy oferta np. Toyoty jest korzystna, piszcie na priv. Ja od 18 lat pracuję w Leasingu. Mogę coś przeliczyć, sprawdzić, podpowiedzieć.
Dobrze wiedzieć:)
Leasing Toyoty wypada słabo.
Wziąłem dwa auta na próbę i jest sporo „kwiatków”, np. serwis poza aso +1000 netto opłaty dodatkowej :)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Listopada 2023, 11:56:14 »
Leasing Toyoty wypada słabo.
Wziąłem dwa auta na próbę i jest sporo „kwiatków”, np. serwis poza aso +1000 netto opłaty dodatkowej
No ale wiesz jak to jest. Idziesz do salonu, tam dadzą Ci ofertę, coś do podpisania i potem okazuje się, że podpisałeś, że w przypadku wyboru oferty leasingowej spoza oferty dealera, cena pojazdu rośnie o 10 tys zł. Toyota chyba jeszcze takich sztuczek nie stosuje, ale są marki, które tak robią. Jak od razu powiesz, że bierzesz leasing we własnym zakresie, to nie ma problemu i możesz nawet cenę samochodu negocjować. A jeżeli podpiszesz zobowiązanie, to po ptakach. Poza tym, w salonie pracownicy odpowiedzialni za leasing, sprzedają samochody i przy okazji leasing. Ich wiedza w tym zakresie jest słaba. Plus częsta rotacja. Podpisujesz umowę z jednym pracownikiem, masz problem za 2 miesiące, wracasz i okazuje się, że on już nie pracuje, a nowy twierdzi, że nic takiego ci nie obiecał.

Offline mart66

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 V GR
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Listopada 2023, 12:24:01 »
mnie za każdym razem kupowania auta na firmę najtaniej wychodził leasing z banku z którym jestem związany od 1998 roku, nie znaczy że mam tylko w nim konto bo mam konta w kilku innych, ale jednak tam jako stary klient dostaję najlepszą zawsze ofertę, a za każdym razem porównuję kilaka opcji, a teraz to niestety dużo poszło w górę w ciągu ostatnich lat. Oferty wynajmu, leasingu z salonów to ogromne przepłacanie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl