Autor Wątek: Prius 2007 - dziwne zachowanie  (Przeczytany 935 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline xxxjajoxxx

• Toyot Leżący
  • *
Prius 2007 - dziwne zachowanie
« dnia: 14 Listopada 2023, 16:10:24 »
Witam
Mam priusa 2 z 2007, który od jakiegoś czasu dziwnie zachowuje. Samochód na "zimnym silniku" rozładowuje baterie do 2 albo 1 kreski, po czym jedzie tylko na spalinowym przez dłuższą chwilę i po czasie zaczyna normalnie ładować/rozładowywać baterie. Drugie dziwne zachowanie, to zdarza się, że rzadko (ale się dzieje) podczas jazdy np. ma 3 kreski baterii i ani ich nie rozładowuje ani nie ładuje więcej przez dłuższy czas.

Czasami wyskakuje mi check engine ale nawet nie zdążę podjechać do mechanika sprawdzić i się kasuje (mam przerobionego na LPG i instalacja ma chyba funkcje automatycznego kasowania błędu sondy)
Zachowania wydają mi się dziwne, bateria ma kilka miesięcy. Nie wiem czy to nie wina jakiegoś błędu czy komputera.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Prius 2007 - dziwne zachowanie
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Listopada 2023, 20:11:15 »
Witaj, wskaźniki pokazane na ekranie nie są miarodajne. Zapnij coś pod OBD żeby śledzić stan procesu na żywo
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline xxxjajoxxx

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Listopada 2023, 21:18:41 »
Jest ktoś w razie czego w stanie polecić jakiś dobry warsztat/serwis do Priusów w wielkopolsce?

Offline diuk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Listopada 2023, 09:40:18 »
Witam
Mam priusa 2 z 2007, który od jakiegoś czasu dziwnie zachowuje. Samochód na "zimnym silniku" rozładowuje baterie do 2 albo 1 kreski, po czym jedzie tylko na spalinowym przez dłuższą chwilę i po czasie zaczyna normalnie ładować/rozładowywać baterie.

to jest normalne, poszukaj sobie informacji o trybach pracy (S1, S2, S3 itd) Hybrid assistant pokazuje w jakim trybie pracuje silnik

Offline arek90

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: prius 2
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Grudnia 2023, 14:09:12 »
to jest normalne, poszukaj sobie informacji o trybach pracy (S1, S2, S3 itd) Hybrid assistant pokazuje w jakim trybie pracuje silnik
mógłbyś coś więcej powiedzieć na ten temat? Jak było ciepło to miałem problem na pierwszych 300 metrach od startu następował jakby chwilowy spadek mocy na kilka sekund bateria sie rozładowywała do 1-2 kresek na krótkim odcinku i po naładowaniu już problemu nie było do czasu dłuższego postoju (po nocy albo kilku godzinach stania). Jak jest zimno na dworzu to problem nie występuje

Offline Dolo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius III
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Grudnia 2023, 16:41:56 »
mógłbyś coś więcej powiedzieć na ten temat? Jak było ciepło to miałem problem na pierwszych 300 metrach od startu następował jakby chwilowy spadek mocy na kilka sekund bateria sie rozładowywała do 1-2 kresek na krótkim odcinku i po naładowaniu już problemu nie było do czasu dłuższego postoju (po nocy albo kilku godzinach stania). Jak jest zimno na dworzu to problem nie występuje

To jest normalne, odpisywałem identyczny problem w P3 kilka tygodni temu.

Offline diuk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Grudnia 2023, 19:45:12 »

https://priuschat.com/threads/the-five-stages-of-prius-hybrid-operation.12919/#post-148509

w trybie S1, czyli zimny start - o ile nie depta się pedału przyspieszania do podłogi - napęd jest brany WYŁĄCZNIE z baterii, a silnik spalinowy kręci się tylko po to, żeby rozgrzać bodajże katalizator, czy też sam silnik.

S1:

In Stage 1 the ICE is cold. If not prevented by use of the EV switch, the ICE will start a few seconds after the car is powered On. Until the system reaches the S1/S2 transition temperature, the ICE will run continuously. This accounts for the anomalous observation of electric regeneration or no arrows (coasting) at the same time as a low instantaneous mpg reading. No power is being drawn from the ICE, but it is running. Also in Stage 1 you will notice that battery power is used for even mild acceleration. In Stage 1 the HSD prefers not to draw power from the ICE if it is not necessary. You cannot enter EV mode while in Stage 1.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl