Autor Wątek: Felgi stalowe oraz zimowe opony  (Przeczytany 4044 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Felgi stalowe oraz zimowe opony
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Listopada 2023, 06:22:21 »
Węższych już się nie zaleca (systrmy, czujniki itp.), to relikt innych czasów.
No, chyba że rajdy, to i kolce się przydadzą.
« Ostatnia zmiana: 20 Listopada 2023, 06:24:14 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Listopada 2023, 06:25:32 »
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i pomoc,

Czy zimowe Nokian Tyres SnowPoroof 2 SUV będą dobrym wyborem?

Pozdrawiam,
Marek
Będą dobrym wyborem, a w Rosji już  nie ma tej fabryki.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Listopada 2023, 08:29:51 »
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i pomoc,

Czy zimowe Nokian Tyres SnowPoroof 2 SUV będą dobrym wyborem?

Pozdrawiam,
Marek
Będą dobrym wyborem, a w Rosji już  nie ma tej fabryki.
Dzwoniłem do Oponeo i opony24 niestety to na Oponeo musi być zaznaczona data 23 jak nie ma to może być Rosja a na o24 tam gdzie nie jest podana produkcja też pewnie będzie Rosja.
Zakłady zlikwidowali w 22r więc pewnie jeszcze będzie się to mieszać.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Listopada 2023, 20:04:08 »
To sporo droższa opcja i kaska na zmienianie, dwa razy w roku, ale bezpieczniej i przeglądy opon są,
A ja uważam, że wcale nie jest bezpieczniej
1. Dobre opony całoroczne obecnie niewiele odbiegają od najlepszych zimówek, a już na pewno są co najmniej na poziomie zimówek klasy średniej
2. Być może będzie ciut lepiej na lodzie, ale lodu u nas niewiele. Jak masz na przemian deszcz, śnieg, pluchę, a temperatury w jednym tygodniu -5, a w kolejnym +10, to całoroczne są bezpieczniejsze
3. Jak już wymienisz zimowe na letnie (albo odwrotnie), to pewnie znów pogoda się zmieni i masz gorzej, niż na wielosezonowych
4. Całoroczne wymienia się pewnie co 3-4lata, zimówki niewiele używane pewnie bliżej 10, a guma parcieje i traci swoje właściwości
4a. 3-4 letnie zimowki nawet klasy premium będą gorsze od nowych, czy rocznych wielosezonowych

Offline marek7

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Audi
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Listopada 2023, 20:35:11 »
1. Dobre opony całoroczne obecnie niewiele odbiegają od najlepszych zimówek, a już na pewno są co najmniej na poziomie zimówek klasy średniej
2. Być może będzie ciut lepiej na lodzie, ale lodu u nas niewiele. Jak masz na przemian deszcz, śnieg, pluchę, a temperatury w jednym tygodniu -5, a w kolejnym +10, to całoroczne są bezpieczniejsze
3. Jak już wymienisz zimowe na letnie (albo odwrotnie), to pewnie znów pogoda się zmieni i masz gorzej, niż na wielosezonowych
4. Całoroczne wymienia się pewnie co 3-4lata, zimówki niewiele używane pewnie bliżej 10, a guma parcieje i traci swoje właściwości
4a. 3-4 letnie zimowki nawet klasy premium będą gorsze od nowych, czy rocznych wielosezonowych

To są ciekawe argumenty, ale większość swoich tras wykonuję na wiosnę i lato kiedy podróżujemy po Polsce. Obecnie temperatury w miesiącach letnich coraz wyższe. Czy taka wielosezonowa opona nie zużywa się szybciej (nawet tak szybko, że po dwóch latach nie nadaje się na trasę w zimie?)

Jakie całoroczne opony używasz? Jesteś zadowolony z poziomu hałasu (czy np. jest on taki sam czy wyższy w porównaniu do letnich)

Pozdrawiam,
Marek

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Listopada 2023, 23:11:55 »
Mam, jak pisałem, Michelin CC. To są opony zbudowane na bazie letnich. Obecnie na przeglądzie po 30k km wyszło mi 6mm bieżnika. Nowa nie wiem ile ma - 8? Także na pewno przejeżdżę jeszcze tą zimę i kolejne lato i zobaczymy stan przed kolejną zimą, zakładam, że mogą być już wtedy do wymiany (to będzie u mnie pewnie niecałe 50k km)
Jeśli jeździsz mało zimą, to tym bardziej lepiej kupić wielosezonowe - nie zużyjesz zimówek, a będziesz musiał je wymienić że względu na wiek.
Jeśli chodzi o poziom hałasu, to nie mam porównania , bo założyłem je jeszcze w salonie przed odbiorem, natomiast według specyfikacji są cichsze, niż większość letnich. Dużo osób tu na forum pisze, że rav4 jest fatalnie wygłuszona i przy prędkościach autostradowych ciężko rozmawiać - ja zupełnie nie mam takich odczuć (znaczy nie twierdzę, że jest super cicho, ale na pewno nie jest tak źle, choć to bardzo subiektywne...)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Listopada 2023, 23:26:35 »
Nie w RAV4, wielosezonowe Yokohamy wystarczały mi na 4 lata. Zmieniałem zawsze przed zimą. Ponieważ to były AT to zakładam, że szosowe wytrzymają 1 rok mniej. Nie zauważyłem by ich zużycie dramatycznie rosło podczas letnich miesięcy. Nie zauważyłem tego zresztą na zimówkach, które kiedyś latem dojechać chciałem...
Moim zdaniem moje Conti ASC2 są cichsze od OEM Dunlopów.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 21 Listopada 2023, 00:30:13 »
To sporo droższa opcja i kaska na zmienianie, dwa razy w roku, ale bezpieczniej i przeglądy opon są,
Masz do tego prawo, ale nikomu nie uwierzę, że dwa razy w roku zdejmuje koła i sprawdza je, wyważa, rotuje opony, jak ma  wielosezonówki. 
« Ostatnia zmiana: 21 Listopada 2023, 00:34:31 wysłana przez animuss »

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #23 dnia: 21 Listopada 2023, 01:04:09 »
nikomu nie uwierzę, że dwa razy w roku zdejmuje koła
Ja mam akurat dwa komplety kół, przekładam je co roku sam i zwracam przy tym uwagę na to w jakim są stanie zakładając zawsze bardziej zużyte na tył. Dzięki temu utrzymuję równe zużycie opon przez cały ich okres życia. Tak - przyznaję sie, że nie wyważam - no chyba, że coś zaczynam czuć, że się dzieje ale szczerze to jeszcze mi sie nie zdarzyło w żadnym aucie żeby koło straciło wyważenie. No chyba, że wystąpiło nierownomierne zużycie albo odkleił się ciężarek. Krotki test jazdy z prędkością >120km/h daje odpowiedź.
Jakbym się zachowywał gdybym miał całoroczne? Pewnie istotnie bym dwa razy w roku nie robił przekładek, a dopiero wtedy jak przy kontroli bieżnika by wyszło, że przód gorszy od tyłu to zmiana i już. Aaa - rocznie przejeżdżam ok 15-20kkm więc jak ktoś jeździ np. 50kkm to może i faktycznie przekładka przód/tył ma sens częściej. Kontrolę robi ASO na przeglądzie - mi przynajmniej wpisują w protokole jakie sa głębokosci bieżnika.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #24 dnia: 21 Listopada 2023, 10:47:34 »
jak ktoś jeździ np. 50kkm to może i faktycznie przekładka przód/tył ma sens częściej
Ma duży sens częściej. Z moich doświadczeń na kilku autach - max. co 10 kkm.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #25 dnia: 22 Listopada 2023, 12:56:11 »
Zakłady zlikwidowali w 22r więc pewnie jeszcze będzie się to mieszać.
Na próbę zamówiliśmy z kolegą zimowe Nokiany 22r. Przyszły 2230 (tydzień) i jest dobrze bo z Finlandii  :-)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #26 dnia: 22 Listopada 2023, 13:35:04 »
No 2230 to juz nie ma opcji zeby ruskie były. BTW ja mam ruskie z 21 r. i po dwóch zimach nie ma żadnych nieprawidłowości. Pewnie mam kupę szczęścia ;) ale faktem jest ze nic ruskiego z zasady bym teraz nie kupił.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #27 dnia: 22 Listopada 2023, 23:05:21 »
Wada tych opon (pewnie jak wszystkich dobrych zimowych ) to hałas na suchej jezdni i wzrost (spory) zużycia paliwa.

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #28 dnia: 23 Listopada 2023, 07:29:40 »
Wada tych opon (pewnie jak wszystkich dobrych zimowych ) to hałas na suchej jezdni i wzrost (spory) zużycia paliwa.

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

Niestety nie. Pękała pomiędzy lamelami i to była połowa problemu czyli po 1 roku wyglądała jak 10letnia opona ale trafiłem kilka kompletów z problemami wyważenia i to jest już większy problem bo mierzenie wariacji opony robi nie każdy warsztat oponiarski.

Offline kazimiro

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: raf 4
« Odpowiedź #29 dnia: 23 Listopada 2023, 13:04:38 »
Cześć,

Mam kilka pytań związanych z felgami stalowymi i oponami zimowymi

1) czy ktoś może polecić jakieś felgi stalowe (rozumiem, że dla 18" powinien być rozstaw śrub 5x114,3)

2) tak samo - czy ktoś mógłby polecić zimowe opony, coś co nie urwie portfela ale będzie miało ręce i nogi

3) zastanawiam się też nad oponami uniwersalnymi, ale samochód kupiłem na letnich dunlopach i nie wiem
jaką strategię wybrać - czy zmieniać na letnie / zimowe czy też w lecie jeździć na dunlopach z zakupu, w zimie zmieniać
na uniwersalne aż letnie się skończą i wtedy rok na pierwszych uniwersalnych a później na stałe kolejne uniwersalne

4) co lepiej się sprawdza w takim aucie - koła 17" czy 18"

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc,
Marek

Posiadam koła  - felgi stalowe + opony zimowe 225 x 65R17 które mi zostały po oddaniu w rozliczeniu toyoty Rav 4 c + s 2017 r.
Stan idealny opony przejechały około 4 tys. km. ale okazało się że na zakupioną hebryde Rav 4 nie pasują i musze się ich pozbyć /do uzgodnienia/.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl