Autor Wątek: Awaria spryskiwaczy Verso 2013 1.8 PB  (Przeczytany 2975 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Narauszu

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Verso 2013 1.8b
Awaria spryskiwaczy Verso 2013 1.8 PB
« dnia: 23 Listopada 2023, 08:39:09 »
Cześć,
Verso 1.8 PB 2013r. , wczoraj przestały nagle działać spryskiwacze, myślałem, że to brak płynu dolałem od razu do pełna - weszło ok.3,5 -4L. Niestety problem jest taki, że przy wybraniu spryskiwaczy z manetki nie słychać dźwięku pompki, z tyłu również nic i na ksenony też . Jednak jak otworzyłem maskę na chwilę i wtedy wybrałem spryskiwacz z manetki, to  na chwilę się załączyła pompka ale nic nie wyleciało na szybę. Kiedyś już miałem zatkane dysze, ale wtedy pompke normalnie było słychać.

Czy ktoś wie jak się dobrać do tej pompki? Gdzie ona w ogóle jest? Albo co może być przyczyną? Będę wdzięczny za pomoc

Offline nexus7

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Awaria spryskiwaczy Verso 2013 1.8 PB
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Listopada 2023, 13:56:48 »
Może zamarzł leni płyn i zblokował pompkę. Mógł też zamarznąć w wężykach. Wstawić do garażu lub parkingu podziemnego, gdzie jest powyżej zera i sprawdzić po odtajaniu auta. Wtedy przemyć szyby, aby wężyki do dysz napełniły się płynem zimowym.

Offline Narauszu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Listopada 2023, 14:52:56 »
Na pewno na zalewałem płyn zimowy :-( więc raczej nie powinien zamarznąć,  bo nie było mrozu w nocy, a dziś cały dzień na plusie, śnieg się stopił.
Dzwoniłem do swojego mechanika, też ma podejrzenie że coś przymarzło, dzisiaj wstawię do niego na halę i jutro ma rano sprawdzić.
Dam znać.

Offline andre72

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Verso
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Grudnia 2023, 10:59:14 »
Witam. Mam inny problem z spryskiwaczem ,spryskiwacz działa jednak po spryskaniu szyby nie uruchamiają się wycieraczki ,muszę manetkę przytrzymać do góry ,i wtedy wycieraczki działają.

Offline Narauszu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Sierpnia 2024, 09:44:29 »
Jednak zamarzł ;-D :grin:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl