Autor Wątek: Regulacja świateł AHB  (Przeczytany 2125 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline goofacz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
Regulacja świateł AHB
« dnia: 26 Listopada 2023, 13:15:28 »
Mam wrażenie, że światła świecą za nisko. Nie widzę za to możliwości regulacji wysokości (mam wersję Executove z AHB). Wcześniej miałem szansę pojeździć wersją GR i tam było pokrętło po lewej stronie kierownicy. Da się jakoś regulować wysokość świateł AHB? A może mam tylko takie wrażenie (przesiadłem się biednego Focusa z 2017)... Sprawdzą mi poprawność ustawienia świateł na stacji kontroli pojazdów?

Offline topoll

• Toyot Spamer
Regulacja świateł AHB
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Listopada 2023, 13:19:18 »
Sprawdzą i ustawią. Za opłatą oczywiście. Koło mnie biorą za to 20zł.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Regulacja świateł AHB
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Listopada 2023, 17:48:38 »
Mam wrażenie, że światła świecą za nisko. Nie widzę za to możliwości regulacji wysokości (mam wersję Executove z AHB). Wcześniej miałem szansę pojeździć wersją GR i tam było pokrętło po lewej stronie kierownicy. Da się jakoś regulować wysokość świateł AHB? A może mam tylko takie wrażenie (przesiadłem się biednego Focusa z 2017)... Sprawdzą mi poprawność ustawienia świateł na stacji kontroli pojazdów?
Regulacja przy lampach oczywiście jest, a pokrętła nie ma bo jest samopoziomowanie.
Spora część nowych aut, nie wiedzieć czemu, fabrycznie ma nieco za nisko ustawione.
Podjedź do SKP i za 20 dychy sprawdzą i ustawią.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Listopada 2023, 19:46:49 »
Potwierdzam. Mam exe VIP. Jest normalna regulacja przy lampach. Za 20 PLN na każdej skp to ogarną.

Offline goofacz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Listopada 2023, 19:51:07 »
Dziękuję, ogarnę!

Offline craft888

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry 2023
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Listopada 2025, 15:31:29 »
Cześć, wiem, że stary temat, ale najbardziej wątek mi pasuje. Przesiadłem się na chwilę z Camry FL (2023r.) do Corolli (wersja Style, rok też 2023) ze światłami full LED (soczewki) bez matrycy.
Poniżej zamieszczam link do google drive ze zdjęciami z trasy. Czy te światła nie świecą za nisko? W porównaniu do Camry czuje się jak bym jechał na dziennych światłach. Nie dość, że jasność marna na mijania jak i na długich to jeszcze snop strasznie szybko się kończy i świeci bardzo wąsko. Nie oświetla to nawet znaków na poboczu. Korektor regulacji w kabinie jest cały czas na "0". Tutaj też trzeba je wyregulować w górę w serwisie/SKP?

https://drive.google.com/drive/folders/1nataGzVPjz03UBk7WLV3oU3vgPR4MSRb?usp=sharing

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Listopada 2025, 16:00:01 »
zdecydowanie za nisko ustawione. Miałem to samo w Aurisie. Podjechałem na SKP, za free ustawili
Corolla 2.0 196 GR Sport + Dynamic TS

Offline Krzysztofik1

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris 2013 HSD
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Grudnia 2025, 15:11:54 »
Wg mnie jest dobrze .
Chcesz oślepiać innych ,wiele nowych aut razi pędami tak że się wytrzymać nie
da ,unikam przez to jazdy nocą.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Grudnia 2025, 13:58:00 »
Spora część nowych aut, nie wiedzieć czemu, fabrycznie ma nieco za nisko ustawione.

U mnie w Corolli też światła są fabrycznie ustawione nie nisko, ale nieco za nisko, czyli tak, że połowa drogowych świeci w drogę, a połowa w dal i uważam, że to chyba tak ma być. Drogę widać dobrze, a jak wsiądzie z tyłu jakiś pasażer, to światła świecą ciut wyżej, tak w sam raz i nie muszę za każdym razem bawić się pokrętłem od świateł. Podobnie miałem światła ustawione w innych autach, czyli ciut za nisko, ale tak, że drogę widać było bardzo dobrze i wiem wtedy, że nie oślepiam innych przy byle jakimś małym ładunku w bagażniku, albo jednym pasażerze z tyłu.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Grudnia 2025, 14:04:52 »
Tutaj też trzeba je wyregulować w górę w serwisie/SKP?

Jeżeli to światła mijania, to na pewno nie są za nisko. Jest ok., mam tak samo. Noc to nie dzień, w nocy jedziesz inaczej, niż w dzień, uważniej, wolniej, dostosowujesz jazdę do widoczności w tych światłach. Na światłach mijania nie jest możliwe zapierdalanie, szczególnie za innymi autami, a potem dzwon i karambol.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Grudnia 2025, 17:48:23 »
Nie ma co filozofować. Prawidłowo ustawione światła mijania powinny oświetlać drogę min. 40m przed samochodem.
A tu instrukcja jak to zrobić. https://kaizenrent.pl/reczna-regulacja-swiatel-czyli-jak-ustawic-swiatla-w-samochodzie
Corolla TS HEV 2.0 Executive

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl