Autor Wątek: Nie można odpalić Avensis T25 .  (Przeczytany 2104 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tojka456

• Toyot Leżący
  • *
Nie można odpalić Avensis T25 .
« dnia: 28 Listopada 2023, 00:06:53 »
Witam Serdecznie.Mam pytanie do Was na temat Toyoty Avensis T25 2008 rok D4D 116 km.Jakiś czas temu miałem problem z paleniem samochodu ,a mianowicie kopcił mi na niebiesko i było czuć spalony olej .Nowy akumulator kupiony dwa lata temu,teraz wymieniony filtr paliwa na nowy i dalej problem z paleniem tak jak by paliwo nie dochodziło do wtrysków .Co to może być za przyczyna? Dziękuję

Offline radex82

• Początkujący
  • Samochód:: toyota
Odp: Nie można odpalić Avensis T25 .
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Listopada 2023, 10:32:18 »

Problem z kopceniem na niebiesko, spalonym olejem i trudnościami z odpalaniem w przypadku silnika wysokoprężnego (diesel) może wskazywać na kilka potencjalnych przyczyn. Oto kilka możliwości, które warto rozważyć:

1.Wyciek oleju: Sprawdź, czy nie ma widocznych wycieków oleju w okolicach silnika. Wycieki mogą powodować spalanie oleju na gorących elementach, co może generować niebieski dym.

2.Uszkodzone pierścienie tłokowe: Zużyte lub uszkodzone pierścienie tłokowe mogą powodować przedostawanie się oleju do komory spalania, co prowadzi do kopcenia na niebiesko. Wymaga to zazwyczaj dokładnej diagnostyki silnika.

3.Uszkodzone uszczelnienie zaworów: Uszkodzone uszczelnienia zaworów mogą również powodować przedostawanie się oleju do komory spalania.

4.Problemy z turbosprężarką: Wadliwa turbosprężarka może prowadzić do przedostawania się oleju do układu dolotowego, co może powodować kopcenie na niebiesko.

5.Wtryskiwacze paliwa: Wadliwe wtryskiwacze mogą skutkować niewłaściwym rozpylaniem paliwa, co może wpływać na proces spalania i powodować kopcenie.

6.EGR (Recyrkulacja spalin): Problemy z zaworem EGR mogą wpływać na jakość spalania i generować niebieski dym.

7.Problemy z układem dolotowym: Nieszczelności w układzie dolotowym mogą powodować, że silnik pobiera nadmiar oleju, co z kolei skutkuje kopceniem na niebiesko.
Zapraszam na moją stronę. Wejdź na: tanie strony www

Offline Tojka456

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Listopada 2023, 13:44:54 »
Rozumiem że kopcił na niebiesko to mogło się od wszystkiego zdazyc,ale dlaczego nie chce wogole odpalić ,czy jest wadliwa pompa paliwa czy coś innego ?Na komputerze nic nie pokazało .

Offline Tojka456

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Listopada 2023, 21:19:52 »
Panowie teraz tak myślę może to zawór SCV który odpowiada za paliwo ,by było że nie chce odpalić wogole przy awarii jego ?

Offline smunco

• Początkujący
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Maja 2024, 20:46:58 »
Może być zawór ale wtedy auto by gasło samo. Ja miałem podobny problem. Najpierw długo trzeba było kręcić żeby odpalił aż w końcu przestał. Doczytałem że toyka d4 musi mieć porządne aku żeby rozkręcić rozrusznik na tyle żeby odpalił. Chodzi o to że kręci on też pomoą paliwa.
Wymieniłem aku i pali od strzała. Może warto sprawdzić?

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Maja 2024, 20:56:15 »
musi mieć porządne aku żeby rozkręcić rozrusznik na tyle żeby odpalił.

A mnie się zawsze wydawało, że to jednak ciśnienie paliwa powinno być wystarczające i powinno przekraczać minimum 120 bar, by ECU silnika zaczął sterować pracą wtryskiwaczy :)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl