Autor Wątek: Ładowanie RAV4 Plug In  (Przeczytany 8870 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marian_PlugIn

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 PHEV Style
Ładowanie RAV4 Plug In
« dnia: 04 Grudnia 2023, 10:30:56 »
Witam Wszystkich na Forum,

jestem poddanym próbie cierpliwości czekającym na RAV4 Plug In, termin przypuszczalnie w marcu.

Mam pytanie, czy jest sens kupować Wallboxa skoro wygląda na to, że RAV4 ładuje akumulator tylko z jednej fazy.

Czy ktoś testował łączenie dwóch faz w jedną:
https://accelev.vtech.pl/pl/ladowarki-wallboxy/domowe-ladowarki/accelev-two/

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
Odp: Ładowanie RAV4 Plug In
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Grudnia 2023, 10:42:10 »
łączenie dwóch faz w jedną:

i że jak, to przesuwa jedną fazę o 120 stopni?

Generalnie ten zasięg teraz jak są mrozy jest tak śmieszny, że nie da rady przejechać JEDEN RAZ zniszczonego komunikacyjnie Wrocławia w tą i z powrotem na samym prądzie na pełnym naładowaniu akumulatora 18kWh.
A ładować trzeba z jednej fazy 8 godzin by przejechać 45km....
Załóżmy że z 2 faz (2x16A ale dalej tylko 230V) będzie ~4 godziny to i tak nie jest jak tankowanie - cyk, poczekam chwile i jadę dalej, tylko zostawianie ładowania na noc.

Tak, z 85km pokazywanych na wyświetlaczu robi się prawdziwe 45km, zimą w samych korkach przy -10'C

Największa korzyść z plugina to 6s do 100km/h, a ten zasięg EV, to tylko jak szkoda silnika nagrzewać bo ma ktoś do sklepu/szkoły "rzut beretem".
« Ostatnia zmiana: 04 Grudnia 2023, 11:36:42 wysłana przez SNCF »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Grudnia 2023, 20:10:26 »
Podstawowym czynnikiem determinującym szybkość ładowania jest… ładowarka zamontowana w aucie.
To co dają z samochodem to nie jest ładowarka tylko EVSE ale już wszyscy nazywają go ładowarką.

Kupując wallboxa osiągniesz efekt zatrudnienia 10 ludzi do przerzucenia węgla do piwnicy, przez otwór o wymiarach 5cm z 5cm. Używaj tego co dostałeś z autem, nic lepszego nie wykombinujesz.

Offline Marian_PlugIn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Grudnia 2023, 09:31:08 »
Wiem, że akumulator można ładować maksymalnie mocą 6,6 kW.

Podany patent pozwoliłby mi rozdzielić obciążenie na dwie fazy albo z fotowoltaiki, albo z sieci przy słabym nasłonecznieniu.

Jedna faza z fotowoltaiki nie uciągnie mi tej mocy.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Grudnia 2023, 10:22:45 »
Tak, z 85km pokazywanych na wyświetlaczu robi się prawdziwe 45km, zimą w samych korkach przy -10'C
Czyli żałujesz zakupu Plug-ina? Teraz kupiłbyś zwykłą hybrydę?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Grudnia 2023, 11:02:37 »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Grudnia 2023, 11:29:33 »
Czyli żałujesz zakupu Plug-ina? Teraz kupiłbyś zwykłą hybrydę?

Nieee, kupiłbym znowu plugina, dla mnie rozwiązanie idealane na te czasy.
Plugin nawet golas jest juz topową wersją RAV4, oprócz mocy i przyspieszenia większego jest nawet lepiej wyciszony, lepsze hamulce, szyby itd
a ten zasieg 45km zimą, 85km latem na EV wykorzystuję, bo fajnie się jeździ w ciszy, ale tylko do tras <10km. Jak dalej to odpalam HV bo jest sens nagrzać silnik. Wszystko tez zależy od ceny paliwa i prądu i czy działa PV
« Ostatnia zmiana: 05 Grudnia 2023, 11:37:12 wysłana przez SNCF »

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Grudnia 2023, 11:31:55 »
Jedna faza z fotowoltaiki nie uciągnie mi tej mocy.
Marian!
Nie martw się tym
Ja też to rozkminiałem i już prawie zamówiłem transformator w układzie 3 fazy --> 1 faza mocniejsza
by wykorzystać 3 fazowy falownik PV i "swój prąd"
ale UE zmusiła Tauron i od roku musza bilansowac fazy haha  więc odpada mi montaż 100kg buczącej miedzi w garażu :)
« Ostatnia zmiana: 05 Grudnia 2023, 11:37:56 wysłana przez SNCF »

Offline Marian_PlugIn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Grudnia 2023, 11:50:27 »
UE zmusiła Tauron i od roku musza bilansowac fazy haha  więc odpada mi montaż 100kg buczącej miedzi w garażu

co w zamian, możemy zasilać Plug In tylko z jednej fazy ?

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Grudnia 2023, 11:57:36 »
UE zmusiła Tauron i od roku musza bilansowac fazy haha  więc odpada mi montaż 100kg buczącej miedzi w garażu

co w zamian, możemy zasilać Plug In tylko z jednej fazy ?

Ciągniesz więcej z jednej fazy niz podaje PV a nie liczą za to bo na pozostałych 2 fazach masz nadprodukcje, bilansuje Ci sie.

https://www.tauron.pl/dla-domu/obsluga-i-pomoc/strefa-prosumenta/net-billing-zasady-rozliczania
« Ostatnia zmiana: 05 Grudnia 2023, 12:01:20 wysłana przez SNCF »

Offline Marian_PlugIn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Grudnia 2023, 12:21:03 »
Ciągniesz więcej z jednej fazy niz podaje PV a nie liczą za to bo na pozostałych 2 fazach masz nadprodukcje, bilansuje Ci sie.

To dobra wiadomość i oszczędność na patentach sumujących fazy. Dzięki za opinię.

Offline Marian_PlugIn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Grudnia 2023, 14:19:12 »
Problemem pozostaje obciążenie jednej fazy prądem ok. 28A dla 6,6 kW. Moje bezpieczniki tego nie zniosą, mimo zwiększenia mocy przyłączeniowej w Tauronie. Stąd ten pomysł łączenia faz.  :-(

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Grudnia 2023, 14:29:47 »
Problemem pozostaje obciążenie jednej fazy prądem ok. 28A dla 6,6 kW. Moje bezpieczniki tego nie zniosą, mimo zwiększenia mocy przyłączeniowej w Tauronie. Stąd ten pomysł łączenia faz.  :-(

Nie ma problemu zwiększyć moc w taryfie G do 40kW 3 fazy można

Musisz mieć zabezpieczenie 32A na fazę i to już musi być w ścianie drut minimum 4mm^2

dlatego ładowarka dołączona jest 8A bo ludzie lepszych instalacji nie mają w domach (złote klamki sąsiad zobaczy a miedź zatynkowaną nie)

Zastanów się czy jest sens, przy 6kW od zera i tak będziesz ładował 4 godziny
Końcowe ładowanie ponad 80% i tak idzie wolniej
« Ostatnia zmiana: 05 Grudnia 2023, 14:31:35 wysłana przez SNCF »

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 PHEV
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Grudnia 2023, 14:31:23 »
Zgodnie z miedzynarodowymi standardami ladowarka musi byc podlaczona do niezaleznego obwodu elektrycznego, uziemionego i zabezpieczonego stosownymi bezpiecznikami. W wypadku ladowarki 2,2 kW to maximum 10A, a 6,6 kW 30A. Zainsatlowanie obwodu z 30A bezpiecznikiem nie powinno byc raczej problemem.
Ja laduje 2,2 kW w nocy kiedy prad jest najtanszy. W przeliczeniu wychodzi mi to i tak 4 razy taniej niz jazda na benzynie.
« Ostatnia zmiana: 05 Grudnia 2023, 14:33:00 wysłana przez Gregoriuss »

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Grudnia 2023, 14:36:13 »
Ja laduje 2,2 kW w nocy kiedy prad jest najtanszy. W przeliczeniu wychodzi mi to i tak 4 razy taniej niz jazda na benzynie.

Fajnie, też tak miałem ale przyszli pisowcy i ?$%##$%il ceny prądu i wprowadzili limity jak na mieszkanie wszystkim rowno wszystkim g**** wiec powyżej śmiesznych 2000kWh rocznie już kroją 2zł/1kWh niezależnie od strefy czasowej, a nie 30groszy jak było w taryfie nocnej. Wiec już wychodzi jak na benzynie. Poczekaj na rachunek w 2024r, tylko usiądź.
« Ostatnia zmiana: 05 Grudnia 2023, 14:39:50 wysłana przez SNCF »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl