Autor Wątek: Hamulce: luźny ręczny, tyna prawa tarcza z rdzą, popiskiwanie na autostradzie.  (Przeczytany 3364 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zikr6

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1,6
Zdjąć dźwignię i wyczyścić"miejsce ruchu"jak to ujął Rademenes. Pod dźwignią zbiera się brud i uniemożliwia ruch

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Najpierw obejrzeć tam warto wszystko. A miejsce pomiędzy zaciskiem, a dźwignią, nic nie zobaczymy tam. Dlatego szczota, sprężone powietrze i WD40. Jak widać ja tam WD40 dałem. Co do zakresu dźwigni u mnie, to zapomniałem poinformować was, ja mam klocki nowe. Może  nowe, a kończące się i zakres dźwigni, jej zęba w zakresie jest inaczej usytuowany.

Na zakrętach, najbardziej takich gwałtowniejszych, bliższych 90 stopni też, tarcze względem klocków się lekko przestawiają. Stąd różnice dźwiękowe, jeśli jakieś występują. Przed wymianą tarcz i klocków miałem takie różnice, kiedy blaszki klocków zgłaszały ich koniec. Jednak jak się okazało przy wymianie, blaszki klocków ktoś przezorny poucinał. A to co dawało dźwięki, to już był metal klocków bez okładzin, dzwoniący o ranty tarcz. Klocki na przodzie były nierówno starte. U góry już nie było okładzin, a u dołu jeszcze z 1.5mm. I to właśnie góry klocków latały po rancie tarcz, a skoro był spory to się tam ścierały wzajemnie.

@al2357 Daj znać co pomogło i co było.
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2023, 23:50:00 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline FilipAmator

• Toyot Leżący
  • *
U mnie też ręczny był luźny, przy podnoszenu dźwigni nie było żadnego oporu. Wystarczyło zdjąć mieszek i podciągnąć linkę, potrzebny jest klucz płaski 10mm i grzechotka z nasadką 10mm.

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris, Corolla
@Rademenes, @zikr6 ostatecznie mechanik rozebrał zacisk i psiknął WD40 pod gumę tłoczka oraz na dźwignię. Na razie działa chociaż jak będę miał chwilę latem to chciałbym sam odkręcić dźwignię i sprawdzić jej stan bo też mi się wydaje, że tam będzie brud i rdza.

@FilipAmator jeśli działa to super ale... jak pisaliśmy - polecam sprawdzić czy dźwignia na zacisku odbija do końca, to jest kluczowe.

Offline zikr6

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1,6
WD40 pod gumę tłoczka trochę słabo, powinien być smar Ate bremszylinderpaste.Można zrobić samemu regenerację ale zakup zacisku po regeneracji to koszt 150-200zł więc robota mało opłacalna. Jeżeli odkręcisz odpowietrznik to OK ale jeżeli urwiesz gwint to i tak skończy się na kupnie nowego.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Jak urwie odpowietrznik to można zrobić adapter do gwintu
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Na urwany odpowietrznik, też dał by rady taki specjalny sprzęt do wykręcania urwanych śrub, ale to tylko w imadle raczej. No i warto tam tydzień wcześniej  z 3 razy popsikać WD40, lub coś innego.   

No trza pamiętać, że nie zawsze luz na dźwigni, to regulacja i wsio. Przyczyny takiego stanu mogą być bardziej skomplikowane, niż może się wydawać.
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl