Autor Wątek: Akumulator 12V do C-HR - zamiennik.  (Przeczytany 31122 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marek08

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1,8 Hybrid
Akumulator 12V do C-HR - zamiennik.
« dnia: 10 Grudnia 2023, 10:16:49 »
Witam. Już za miesiąc minie 6 lat użytkowania autka i miałem właśnie po raz pierwszy problem z tym akumulatorem. Pora więc rozglądnąć się za nowym małym akumulatorkiem 12 V , 45 ah i 380 a. W wyborze tego akumulatora chciałbym skorzystać z waszych doświadczeń w tej kwestii , bo chyba znajdzie się ktoś , kto stał przed takim wyzwaniem i dokonał zakupu poza ASO. Prosiłbym o podzielenie się swoimi uwagami w temacie zamiennika. Pozdrawiam.

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
Odp: Akumulator 12V do C-HR - zamiennik.
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Grudnia 2023, 21:31:36 »
Moja chrka też po 6 latach odmówiła współpracy z oryginalnym aku więc mój wybór trafił na Vartę Blue Dynamic 52AH 470A C22
Od roku śmiga jak cza!   

Offline Marek08

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1,8 Hybrid
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Grudnia 2023, 08:18:40 »
zdenek2007 dziękuje za szybką odpowiedż. Też rozważam kupno akumulatora o troszkę większej pojemności, bo te 45Ah w oryginale to wydaje się ciut za mało. Z drugiej strony to o tych parametrach zdecydowali fachowcy w tej dziedzinie i zapewne mieli jakieś powody, aby akurat akumulator w C-HR Hybrid 1,8 miał takie parametry. Problemy jakie maja użytkownicy mogą też być spowodowane jakością akumulatora MUTLU 45Ah i 360A - mało znana marka.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Grudnia 2023, 10:00:45 »
zdenek2007 dziękuje za szybką odpowiedż. Też rozważam kupno akumulatora o troszkę większej pojemności, bo te 45Ah w oryginale to wydaje się ciut za mało. Z drugiej strony to o tych parametrach zdecydowali fachowcy w tej dziedzinie i zapewne mieli jakieś powody, aby akurat akumulator w C-HR Hybrid 1,8 miał takie parametry. Problemy jakie maja użytkownicy mogą też być spowodowane jakością akumulatora MUTLU 45Ah i 360A - mało znana marka.
Marka może mało znana ale osławiona…
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline tomkrzysz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Grudnia 2023, 15:57:24 »
Witam. Pamiętam z dawnych czasów, że taki akumulator miały "maluchy" czyli fiaty 126p. Nie pamiętam jaki tam był prąd rozruchowy ale zapewne podobny. Prawdopodobnie będzie pasował każdy aku. o odpowiednich wymiarach i umiejscowieniu klem. Zagadką jest dobór pojemności -  zbyt mała kłopot z długotrwałym postojem. Zbyt duża kłopot w zdolności skutecznego ładowania. Zastanawiam się czy koniecznym było zastosowanie akumulatora rozruchowego. Czy ten mały akumulator daje prąd rozruchowy dla silnika benzynowego? Jeżeli nie, to lepszym rozwiązaniem byłby akumulator 12V ale np.: taki jak do napędu łodzi

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Grudnia 2023, 16:04:55 »
Hybryda uruchamiana jest przez MG2 zasialny z HV. Aku12V ma tylko podnieść elektronikę HV.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Grudnia 2023, 16:50:00 »
A tak po ludzku to silnik spalinowy uruchamiany jest silnikiem elektrycznym zasilanym poprzez falownik z baterii trakcyjnej. Zadaniem akumulatora 12V jest obudzenie elektroniki ze stanu uśpienia.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Akumulator 12V do C-HR - zamiennik.
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Grudnia 2023, 16:50:54 »
Przecież to napisałem - tylko prościej i krócej. :)

Offline tomkrzysz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Grudnia 2023, 18:22:52 »
Więc nie bez powodu było moje pytanie po co w aucie akumulator przeznaczony do rozruchu silników? Czy nie powinien to być innego rodzaju bateria ogniw? Akumulatory rozruchowe co do istoty nie nadają się do "ciągłego" podawania prądu gdyż ich sprawność jest określona w dość wąskim zakresie. Najlepiej się mają gdy są ciągle rozładowywane i doładowywane. Mam wrażenie, że jest to stała polityka oszczędnościowa Toyoty przy maksymalizacji własnych zysków.

Offline muzz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H TS
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Grudnia 2023, 19:11:50 »
Zbyt duża kłopot w zdolności skutecznego ładowania.

to jest akurat prawda dotycząca tego malucha z prądnicą zamiast alternatora
obecnie w większości przypadków można pakować spokojnie największy akumulator jaki się zmieści bo alternator poradzi sobie z jego doładowaniem

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Grudnia 2023, 20:26:30 »
To czy sobie alternator czy jak w przypadku hybrydy układ ładowania poradzi z ładowaniem aku 12V to jedno ale drugie być może ważniejsze to to czy użytkownik auta da wystarczająco dużo czasu układom aby akumulator zdążył się naładować.

Offline martinez07

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Grudnia 2023, 17:19:04 »
Ten akumulator 12V ładuje się od momentu wciśnięcia przycisku "start/stop" i pojawienia się napisu "ready", czy dopiero jak włączy się silnik spalinowy?
Mi w ciągu trzech lat rozładował się 2x aku 12V - raz po 7, a za drugim razem po 21 dniach postoju we wspólnym garażu podziemnym.
Nie mam jak go doładować prostownikiem, więc mam nadzieję że się doładuje podczas jazdy.
Tyle że po mieście gdy w dużej mierze jeździ bez spalinowego tylko na samym prądzie, to nie wiem czy się naładuje, czy trzeba ruszyć w trasę, gdzie w większości chodzi silnik spalinowy.
O dziwo, ASO Toyota ma różne zdania w tym temacie...

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Grudnia 2023, 17:23:11 »
Ładuje się w trybie Ready

Offline martinez07

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Grudnia 2023, 17:34:47 »
Ładuje się w trybie Ready

No właśnie. A większość ASO Toyota do której dzwoniłem, twierdzi że dopiero jak włączy się silnik spalinowy, bo cyt. "to silnik spalinowy ładuje akumulator 12V".
Nawet na tyle mi namieszali w głowie, że poprosiłem o wykładnię na klient@toyota.pl, tylko jeszcze nie otrzymałem odpowiedzi.

A swoją drogą - jeśli usłyszycie namolne piszczenie auta po jego zamknięciu, to właśnie info o rozładowującym się akumulatorze 12V.
Na początku myślałem że to baterie w kluczyku czy bajerze od alarmu, ale te wymieniłem, a auto dalej piszczało po zamknięciu.
 A któregoś dnia, całkiem niedawno, odpalałem go już z zakupionego boostera..
« Ostatnia zmiana: 16 Grudnia 2023, 17:37:55 wysłana przez martinez07 »

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Grudnia 2023, 20:01:33 »
Mam zabudowany taki Chiński gadget zwany HUD  :cheesy: Pokazuje różne bajery, ale mnie głównie chodziło o obroty silnika spalinowego, ładowanie aku 12v i powiem szczerze że rozruch systemu znacznie obciąża akumulator, trwa to dosłownie z jedną czy dwie sekundy bo napięcie spada do 11 volt ale po tej krótkiej chwili ładowanie robi robotę i HUD wskazuje 14,4 volt.
HUD dobra rzecz  :cheesy:   

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl