Autor Wątek: Akumulator 12V do C-HR - zamiennik.  (Przeczytany 31078 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Akumulator 12V do C-HR - zamiennik.
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Grudnia 2023, 20:26:04 »
Woltów.

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #16 dnia: 16 Grudnia 2023, 22:36:43 »
większość ASO Toyota do której dzwoniłem, twierdzi że dopiero jak włączy się silnik spalino

To wynik skutecznych szkoleń pracowników i prawie 30 lat technologii hybrydowej w sieci Toyota.
Strach pomyśleć jak te przeglądy (a raczej chyba wymiany oleju) robią...

Jak tu nie krytykować takiej kuriozalnej żenady
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Marek08

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1,8 Hybrid
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Grudnia 2023, 09:30:01 »
Witam. Serwis Toyoty w moim mieście obecnie oferuje akumulatory "w serwisie dobrych cen" w cenie 649 zł. z wymianą. Co ciekawe montują te tureckie akumulatory ale już o innych parametrach prądu rozruchowego. Są to akumulatory pojemności 45Ah i prąd rozruchu 260A lub 280A - coś koło tego , bo już dokładnie nie pamiętam tej wartości jaką mi podawali , ale na pewno nie 360A jak było w oryginale. Podobno są to zalecenia Toyoty - producenta, aby do C-HR Hybrid 1,8 takie montować.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Grudnia 2023, 11:37:24 »
Raczej jak to w promocji, czyszczą magazyn z tego co zalega…
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Grudnia 2023, 21:48:08 »
Daj sobie spokój z tymi tureckimi.
„Normalnego” producenta, kupisz za 1/2 tej ceny.

Offline Marek08

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 19 Grudnia 2023, 12:03:42 »
Witam. Z tym tureckim akumulatorem to dałem sobie spokój. Dlatego założyłem ten wątek aby skorzystać z doświadczeń innych użytkowników co do tego zamiennika 12V. Dopytywałem w ASO o parametry akumulatora 12V , czy można montować akumulator o większych parametrach niż te 45Ah i 360A . Twierdzili że nie jest wskazane montowanie akumulatorów o innych parametrach (większych) , bo może to skutkować problemami z gwarancją na akumulator trakcyjny - gwarancja na trakcyjny jest do dziesięciu lat , po pięciu latach przedłużana o kolejny rok aż do 10 lat. A montowanie akumulatora 12V o większych parametrach jest niezgodne ze specyfikacja układu elektrycznego auta. Nie wiem na ile to prawda , więc na wszelki wypadek kupię akumulator o parametrach zgodnych z oryginałem. Pozdrawiam.

Offline martinez07

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 19 Grudnia 2023, 13:01:06 »
Ja już dałem sobie spokój z pytaniami do ASO...
Wprowadzają tylko w błąd użytkowników.
Pisz pytania bezpośrednio na klient@toyota.pl - przynajmniej będziesz mieć odpowiedź na papierze, i będzie to stanowisko Toyota Motor Poland, a nie jej karykatury.

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #22 dnia: 19 Grudnia 2023, 15:43:51 »
nie jest wskazane montowanie akumulatorów o innych parametrach (większych)

W którym podpunkcie gwarancji jest to zabronione?
Idąc dalej - teraz w Yaris Crossie zmieniają MUTLU na większy YUASA to też będzie zmiana książki gwarancyjnej czy
jedno mówimy (kłamiemy do Klienta) a drugie sobie robimy bo to w rodzinie zostanie?

Mówię szeptem bo to też tajemnica, że w USA i Australii mają wieksze pojemnosci aku w tych samych wersjach modeli (np. RAV4)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #23 dnia: 19 Grudnia 2023, 16:52:13 »
Zresztą ostatnio Topoll wychwycil, że nawet w instrukcji obsługi jest wzmianka o możliwości montażu większego (poprawi mnie jeśli się mylę)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #24 dnia: 19 Grudnia 2023, 17:10:34 »
Jest, bodajże do 10%.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #25 dnia: 19 Grudnia 2023, 17:19:43 »
Zresztą ostatnio Topoll wychwycil, że nawet w instrukcji obsługi jest wzmianka o możliwości montażu większego (poprawi mnie jeśli się mylę)
Jest tak.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris HSD 2015
« Odpowiedź #26 dnia: 19 Grudnia 2023, 18:20:40 »
No właśnie. A większość ASO Toyota do której dzwoniłem, twierdzi że dopiero jak włączy się silnik spalinowy, bo cyt. "to silnik spalinowy ładuje akumulator 12V".
Nawet na tyle mi namieszali w głowie, że poprosiłem o wykładnię na klient@toyota.pl, tylko jeszcze nie otrzymałem odpowiedzi.
W hybrydach Toyoty nie ma alternatora. Jest przetwornica DC-DC, która ładuje akumulator 12 V z akumulatora trakcyjnego.

Offline Marek08

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 20 Grudnia 2023, 14:44:04 »
Jest tak.

Witam. Jedyną wzmiankę jaką znalazłem w instrukcji obsługi C-HR 1.8 Hybrid jest ta dotycząca wymiany akumulatora 12V na stronie 654. Cytat.
"Podczas wymiany akumulatora 12-woltowego
Należy stosować akumulator 12-woltowy zgodny z normami Unii Europejskiej.
Należy stosować akumulator 12-woltowy, który gabarytami odpowiada oryginalnemu. Pojemność akumulatora powinna wynosić 20 Ah (20 HR) lub
więcej.
• Akumulator 12-woltowy o innych gabarytach nie może zostać prawidłowo
zamocowany.
• Jeżeli użyty zostanie akumulator o mniejszej pojemności niż 20 Ah, nawet po krótkim czasie, w którym samochód nie jest używany, może nastąpić jego rozładowanie i uruchomienie hybrydowego układu napędowego
nie będzie możliwe.
Szczegółowych informacji udzieli autoryzowana stacja obsługi Toyoty lub
inny specjalistyczny warsztat."

Offline martinez07

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 20 Grudnia 2023, 16:03:29 »
Dostałem odpowiedź od TMP :

W odpowiedzi na Pańskie pismo informujemy, że warunkiem koniecznym, aby akumulator 12V był ładowany jest tryb READY. Natomiast w trybie READY o ładowaniu przedmiotowego akumulatora decyduje sterownik na podstawie wielu parametrów (w tym stan naładowania, zapotrzebowanie na energię itd.) Ładowanie realizowane jest przez przetwornicę DC/DC, która zasilana jest z instalacji wysokonapięciowej, a proces ten może być realizowany niezależnie od pracy silnika spalinowego, czy hamowania rekuperacyjnego.

Zastanawiam się, czy wskazać ich ASO które warto przeszkolić w tym temacie, bo wprowadzają użytkowników w błąd. Ostatnio jak odpaliłem mojego z boostera, to bym z godzinę postał żeby się podładował i tyle. A teraz pewnie znowu z boostera go będę odpalać, bo stwierdziłem że skoro ma się ładować od silnika spalinowego, to jazda po mieście mi nie pomoże. Żałuję że nie zajrzałem na forum, bo w innych wątkach znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Ale po czasie niestety.

Offline martinez07

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 20 Grudnia 2023, 18:17:37 »
Dzisiaj ledwo udało mi się uruchomić auto z boostera...
Dopiero po ok 1 min solidnego wycia alarmu, w końcu załapał.
Tyle, że pojawił się komunikat "wspomaganie parkowania niedostępne" i nie wiem czy coś uległo awarii, czy to przez to co było opisywane w innym wątku że jakaś afera jest w autonomiczny parkowaniu. Ale wyłączyliby online? Jest taka możliwość?

edit:
napis zniknął, kontrolki zgasły, ale przestały działać czujniki parkowania.
« Ostatnia zmiana: 20 Grudnia 2023, 18:41:58 wysłana przez martinez07 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl