Autor Wątek: Akumulator 12V do C-HR - zamiennik.  (Przeczytany 31133 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Akumulator 12V do C-HR - zamiennik.
« Odpowiedź #30 dnia: 20 Grudnia 2023, 19:36:33 »
Rozprogramowały się czujniki parkowania, bez testera dla Toyoty nie ogarniesz

Czy wskazać ich ASO

Ich danych nam tutaj nie podawaj, bo napewno nie są wyjątkiem od reguły

wyślij im odpowiedź z ich centrali i zaznacz, że więcej i szybciej na forum Toyoty można wyczytać ;)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline martinez07

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 20 Grudnia 2023, 21:30:30 »
Chodziło mi o dane ASO czy nie odesłać do TMP ze wskazaniem na douczenie serwisów...
Auto ładowało się 2h. O dziwo czujniki cofania zaczęły działać, piszczały przy cofaniu do ściany w garażu.
Może to kwestia podladowania baterii? I być może te 2h były wystarczające, bo nie piszczał już przy ryglowaniu. Jutro się okaże ;)
W każdym razie dziękuję za podpowiedzi.

Offline P@rsival

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 21 Grudnia 2023, 14:53:20 »
Rozprogramowały się czujniki parkowania, bez testera dla Toyoty nie ogarniesz

Nic sie nie rozprogramowało, tylko czujniki się wylaczyly - trzeba je wlaczyc z powrotem w menu ustawien Toyoty.
Na boostera odpalalem auto 3 razy - za pierwszym razem aku byl na tyle naladowany (dalo sie odryglowac auto, otworzyc bagaznik i wyjac z niego booster), ze utrzymywal ustawienia. Za drugim razem aku byl calkowicie rozladowany (odryglowaly sie tylko drzwi kierowcy - bagaznik i pozostale pozostaly zaryglowane i tu mialem problem z wyciagnieciem boostera z bagaznika - musialem siegnac rekoma w kabinie i polozyc siedzenia od strony bagaznika. Wowczas mialem mozliwosc wyciagniecia boostera - sugeruje miec boostera pod siedzeniem w kabinie) i czujniki sie wylaczyly - myslalem ze sa uszkodzone, ale okazalo sie ze sie wylaczyly - wystarczylo w menu je wlaczyc.
Toyota C-HR Hybrid Prestige+LED+JBL+inne

Offline martinez07

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 21 Grudnia 2023, 15:20:14 »
ale okazalo sie ze sie wylaczyly - wystarczylo w menu je wlaczyc.
Nie wiem co się stało, bo raczej się nie rozprogramowały (jeśli jednak załapały), ale tez i nie były wyłączone. Bo wchodziłem w ustawienia, to były włączone. Wyłączyłem i włączyłem co prawda na nowo, więc nie wiem czy to pomogło, czy po prostu aku był tak słaby, że coś się nie włączyło przy uruchomieniu silnika (?)
A booster leży od jego zakupu pod siedzeniem pasażera, bo zanim przeczytałem w instrukcji jak dostać się do pinów akumulatora, to próbowałem dostać się do bagażnika (w 2.0 mam go właśnie tam), i za nic nie mogłem otworzyć pokrywy :)
Jedno co muszę przyznać, tak samo szybko jak się rozładowuje, to na szczęście tak samo szybko się ładuje :)
« Ostatnia zmiana: 21 Grudnia 2023, 15:24:20 wysłana przez martinez07 »

Offline tomkrzysz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR
« Odpowiedź #34 dnia: 21 Grudnia 2023, 21:28:54 »
Witam. Po odbiorze mojej C-HR w wersji comfort  udało mi się wydębić dokument o nazwie karta przeglądu przedsprzedażnego, wystawiony przez CAT Mosolf Polska Sp. z o.o., 96-320 Mszczonów. Jest to coś w rodzaju "hurtowni" po sprowadzeniu samochodu z Turcji i przekazaniu dilerowi. Na końcu jest informacja o kontroli akumulatora 12V.

Data produkcji (L/O date): HYBRYDA
Okresy kontroli akumulatora:
Pojazd z napędem konwencjonalnym:
Skład CMPL co 3 miesiące,    DEALER Parking co 3 miesiące    DEALER Salon co 1 tydzień
Pojazd z napędem hybrydowym:
Skład CMPL co 1 miesiąc,    DEALER Parking co 1 miesiąc,    DEALER Salon co 1 tydzień

Pomiar stanu naładowania akumulatora należy wykonać w następujących sytuacjach:
• Przed uruchomieniem silnika (zimny silnik)
• Lub jeśli silnik pracował, należy odczekać 10 minut od wyłączenia silnika przy włączonych reflektorach (światła mijania). Reflektory należy
wyłączyć przed wykonaniem pomiaru stanu naładowania akumulatora
• Lub jeśli silnik pracował, należy odczekać od 20 do 30 sekund od wyłączenia silnika przy włączonych reflektorach (światła drogowe).
Reflektory należy wyłączyć przed wykonaniem pomiaru stanu naładowania akumulatora
Przed pomiarem stanu naładowania testerem EP-1444:
w przypadku samochodu z napędem konwencjonalnym należy wybrać typ akumulatora REGULAR.
w przypadku samochodu z napędem hybrydowym należy wybrać typ akumulatora AGM.
W przypadku ładowania akumulatorów AGM (pojazdy z napędem hybrydowym), należy przestrzegać reguł:
1. Zalecana metoda ładowania przez włączenie trybu READY na 60 min.
UWAGA: należy upewnić się co do zapasu paliwa w zbiorniku
2. W przypadku ładowania prostownikiem (nie zalecane):
maksymalny prąd ładowania 3.5A lub 4.5A
maksymalne stałe napięcie ładowania 14.4V
maksymalny czas ładowania 10 godzin
dopuszczone prostowniki:
Fronius Acctiva Professional 35A lub Deutronic DBL 1200-14

W tabeli podano również "rozmiary" akumulatorów AGM: B 20, B24, D 23, D 26, D 31. Podano również prądy ładowania 3.5A i 4,3A
"Szczegółowy program obsługi akumulatorów znajduje się w biuletynie technicznym BE-0099T-0714"
Podane były również daty sprawdzenia aku wraz z "kodami stanu akumulatora"
Moim skromnym zdaniem ten akumulator z Turcji to nie jest typ AGM ale może się mylę.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #35 dnia: 21 Grudnia 2023, 21:46:40 »
Od dawna powtarzam, że aby naładować akumulator w hybrydzie należy zostawić włączone auto w trybie Ready na "P" a żeby zbyt często silnik spalinowy się nie włączał wyłączyć nawiew co zapobiegnie grzaniu/schładzaniu wnętrza. Teraz jak widać jest to również w zaleceniach Toyoty.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 21 Grudnia 2023, 22:56:51 »
Od dawna powtarzam, że aby naładować akumulator w hybrydzie należy zostawić włączone auto w trybie Ready na "P" a żeby zbyt często silnik spalinowy się nie włączał wyłączyć nawiew co zapobiegnie grzaniu/schładzaniu wnętrza. Teraz jak widać jest to również w zaleceniach Toyoty.
Zawsze pisałem, że gamonie z TCE przeglądają forum.
Teraz mamy dowód, że się jeszcze uczą.
Jak już przyswoją wiedzę techniczną to może się zabiorą za poziom obsługi klienta. :)

Offline Marek08

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1,8 Hybrid
« Odpowiedź #37 dnia: 23 Grudnia 2023, 09:36:35 »
Moim skromnym zdaniem ten akumulator z Turcji to nie jest typ AGM ale może się mylę.

Nie , nie mylisz się. Te akumulatory w naszych C-HR 1.8 Hybrid sprzedawanych w Polsce to są akumulatory kwasowe. Akumulatory typu AGM (nie mają płynnego elektrolitu) może i są w hybrydach , być może w innych modelach z wyższej półki - tego akurat nie wiem.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #38 dnia: 26 Grudnia 2023, 13:17:40 »
stwierdziłem że skoro ma się ładować od silnika spalinowego, to jazda po mieście mi nie pomoże

Akumulator nie ładuje się tylko od silnika spalinowego. Silnik spalinowy nie musi pracować, aby akumulator się ładował. Doświadczyłem tego u siebie - akumulator 12 V najlepiej ładuje się na postoju w trybie na P i z włączonym autem, w trybie READY. To instrukcja od przmor, zgodna z prawdą i moją praktyką. Jazda po mieście, to nie wiem dokładnie, ale przypuszczam, że skoro akumulator 12 V doskonale ładuje się na postoju, to w jeździe po mieście też się dobrze ładuje. Hybryda wcale nie musi jechać w trasie, żeby akumulator 12 V się ładował. Przypuszczam, że jazda w trasie nie ładuje akumulatora 12V tak dobrze, jak na postoju na P w trybie READY. Hybryda to nie manual z alternatorem, w którym akumulator najlepiej ładuje się w trasie na wyższych obrotach.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #39 dnia: 26 Grudnia 2023, 17:02:32 »
W jeździe miejskiej akumulator "dobrze" (napięcie 14.4V) się ładuje tylko w następujących przypadkach (na przykładzie hybrydy Auris):
- kilka (dwie może trzy) minut po rozpoczęciu jazdy
- podczas hamowania
- podczas jazdy z włączonymi światłami mijania
W pozostałych przypadkach napięcie na akumulatorze wynosi ok. 13.6V. Takie są moje obserwacje z jazdy miejskiej z podłączonym woltomierzem. Podczas postoju na P w stanie Ready napięcie cały czas wynosi 14.4V.

Offline martinez07

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 28 Grudnia 2023, 12:29:09 »
Dostałem odpowiedź od TMP na zadane pytanie, na jaki akumulator mogę wymienić :

W odpowiedzi na Pańskie pismo informujemy, że zagadnienie wymiany akumulatora określa Instrukcja obsługi (m.in. str. 746):

Wersje z silnikiem M20A-FXS
- Należy używać akumulatora 12-woltowego zgodnego z normą Unii Europejskiej.
- Należy używać akumulatora 12-woltowego o takim samym rozmiarze jak oryginalny akumulator (LN1) o pojemności 20-godzinnej (20HR) równoważnej 45Ah lub większej i takim samym prądzie rozruchowym przy zimnym silniku (CCA) 360A lub większym.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #41 dnia: 28 Grudnia 2023, 14:42:58 »
Z tego opisu wynika, że jakikolwiek kupisz, o zbliżonej pojemności i wymiarach, żeby pasował do auta, to będzie dobry. Nic odkrywczego TMP ci nie napisali. Ja na twoim miejscu postawiłbym na Vartę Blue Dynamic 52 Ah, o ile pasuje do wnęki.
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2023, 14:57:05 wysłana przez fynooh »

Offline martinez07

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 28 Grudnia 2023, 16:13:39 »
Dzięki za info.
Jeszcze dam szansę ori, auto stoi w garażu z wyłaczonym keyless, i odpalę go 30.12 czyli po 8 dniach nieruchomości.
Jeśli ruszy, to tak naprawdę trzeba stosować się do tego o czym pisał tomrzysz i odpalać go na godzinkę, albo po prostu w mojej sytuacji z raz w tygodniu przejechać się nim do pracy - to jakies 30 min w jedną stronę. Jak widać, stanie w miejscu, choćby i w ciepłym garażu, hybrydzie nie pasuje. Ale nie ma się co dziwić, przyjemność z jazdy jest tak duża, że auto się o to po prostu upomina ;)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #43 dnia: 28 Grudnia 2023, 20:13:35 »
Jak widać, stanie w miejscu, choćby i w ciepłym garażu, hybrydzie nie pasuje.

Pasuje, pasuje. Moja stała niedawno 10 dni w garażu, w którym mam wyłączony grzejnik i temp. wynosi w zimie ok.  +10 st., czyli jest dość chłodno i po 10 dniach zmierzyłem miernikiem napięcie akumulatora 12 V i było ok. 12,5 V, czyli prądu było dość sporo. Auto odpaliło bez problemu i po odpaleniu zauważyłem, że prądu w baterii trakcyjnej nic nie ubyło. Wniosek taki, że auto mogłoby stać bez ruchu i drugie tyle, 20 dni i powinno odpalić bez problemu. W ogóle to w ubiegłe zimy, jak nawaliło śniegu, to moje auto potrafiło stać w garażu i 3 tygodnie - czekam, aż śnieg się stopi i droga oczyści z solnej brei, dopiero wtedy jadę. To już moja trzecia zima i auto zawsze mi odpala po takich dłuższych postojach. Tobie alarm musi prąd zżerać, skoro masz takie problemy, bo ja nie mam alarmu, mam inne bezprądowe zabezpieczenie.
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2023, 20:18:00 wysłana przez fynooh »

Offline spetial

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR II 2.0 '25
« Odpowiedź #44 dnia: 06 Stycznia 2024, 05:48:15 »
Mam zabudowany taki Chiński gadget zwany HUD  :cheesy: Pokazuje różne bajery, ale mnie głównie chodziło o obroty silnika spalinowego, ładowanie aku 12v i powiem szczerze że rozruch systemu znacznie obciąża akumulator, trwa to dosłownie z jedną czy dwie sekundy bo napięcie spada do 11 volt ale po tej krótkiej chwili ładowanie robi robotę i HUD wskazuje 14,4 volt.
HUD dobra rzecz  :cheesy:   

U mnie to dobrze widac poprzez GPS Tracker:

Przed uruchomieniem spada do 11.5 V
27.06.2019: Toyota C-HR 1.8 Team Deutschland
26.06.2025: Toyota C-HR 2.0 Lounge PHEV ADP+Panorama

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl