Autor Wątek: HSD - Auris vs Corolla  (Przeczytany 9697 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
HSD - Auris vs Corolla
« dnia: 13 Grudnia 2023, 11:23:21 »
Cześć forumowicze,

wczoraj miałem okazję pojeździć Corollą 1.8 HSD 122KM.
I po mieście i trochę na dwupasmówce.
Muszę powiedzieć, ze jestem pod dużym, pozytywnym wrażeniem sprawności napędu i elastyczności auta.
Fakt, czasem (przy przyspieszaniu) głośniej, przy prędkościach 80/90 rozpędzanie auta nie jest już tak dynamiczne, ale nie ma tragedii (przez kilka lat jeździłem Previą I - 132KM i Avensis I 2.0 126KM [oba automat] i wyprzedzać na DK też się dało i po autostradzie spoko jechały.... choć "Porsche" to oczywiście nie jest ;) ).

Czy ktoś z Was miał okazje więcej pojeździć Auris i Corolla?
Różnice w działaniu HSD to faktycznie taka odczuwalna przepaś jak czasem czytam czy gdyby zamknąć oczy, to różnice nie są aż tak odczuwalne na niekorzyść Auris?
Pozdro!

Offline mok

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 2 TS
Odp: HSD - Auris vs Corolla
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Grudnia 2023, 11:29:08 »
Sztywność zawieszenia, precyzyjność układu kierowniczego, wyciszenie. To są dla mnie główne różnice, odczuwalne zwłaszcza na drogach szybkiego ruchu.A jakbym otworzył oczy to jeszcze reflektory przednie. W tym ostatnim szególnie widać przepaść. Ale za to Auris TS ma bardziej przestronny bagażnik

Wysłane z mojego LM-Q630 przy użyciu Tapatalka

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Grudnia 2023, 11:35:22 »
Dzięki za info.

Różnice w wielkości bagażnika są dla mnie ok - minimalne.
Wyciszenie istotne, choć 90% jeżdżę w mieści i okolicy czyli okolice 50 i 70 km/h
Pozdro!

Offline mok

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Grudnia 2023, 11:37:25 »
Mi Auris zaimponował jak przewiozłem 4 19' opony bez rozkładania foteli.

Offline mok

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Grudnia 2023, 11:39:32 »
Z wyciszeniem corolli też szału nie ma, ale za 3 tyś da się ją ponoć fajnie wyciszyć.

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Grudnia 2023, 11:40:52 »

Spoko, nie handluje oponami, wiec raz na rok mogę rozłożyć.
Teraz mam znacznie mniejszy bagażnik niż w obu, często jeszcze ograniczony przez koło zapasowe (bo zbiornik LPG zajmuje miejsce we wnęce) i też daje radę.

Nie planuje takich inwestycji w auto.
Jedyne co, to konserwacja podwozia. Zakładam, ze w kupowanym aucie będzie zdrowe, inaczej nie kupię.
Pozdro!

Offline mok

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Grudnia 2023, 15:16:53 »
Opony żonie do wymiany woziłem, plus roczne dziecko w foteliku,. plus parę toreb Z  gratami po jego tygodniowym pobycie u dziadków. Takie zobrazowanie szczytowych możliwości transportowych Auriski. Ps. Z tyłu w Aurisie jest wyraźnie mniej miejsca na nogi dla pasażerów niż w Corolli. Obrazowo: w Aurisie fotelika na bazie za fotelem kierowcy nie umieścisz, żeby kierowca nie walił nogami o kierownicę. W Corolli kombi nie ma takiego problemu

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Grudnia 2023, 17:12:04 »
Bo sedan i kombi mają o 6 cm większy rozstaw osi niż hatchback.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Grudnia 2023, 19:22:50 »
Tyle weszło na tył po złożeniu oparć do Auris TS. Z przodu ja jako kierowca i pasażerka.
Wszedł też w całości regał Billy z Ikea plus ja jako kierowca i pasażerka z tyłu za mną.

Oraz szersza wersja tego regału ale już bez pasażerów i to był kres możliwości bo regał miałem niemal na głowie
Regały w stanie zmontowanym.
« Ostatnia zmiana: 13 Grudnia 2023, 19:36:36 wysłana przez przmor »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Grudnia 2023, 20:05:38 »

Z tyłu w Aurisie jest wyraźnie mniej miejsca na nogi dla pasażerów niż w Corolli.

W/g mnie jest wprost przeciwnie. W Aurisie miałem z tyłu więcej miejsca, niż w obecnej Corolli. Różnica może nieduża, ale wyraźna. Przy wsiadaniu do Aurisa nogi wchodziły w miarę swobodnie, natomiast w Corolli stopy trzeba nieco wywijać, żeby weszły do środka, albo wyszły na zewnątrz i w ogóle w Corolli z tyłu jest nieco ciaśniej. Mówimy o wersjach HB, nie o TS i nie porównujemy HB do TS.

Ale za to Auris TS ma bardziej przestronny bagażnik

Corolla TS też ma przestronny bagażnik. Chyba nie porównujesz Aurisa TS do Corolli HB.

Nie napisałeś czy HB czy TS, bo tu widzę u góry, że mieszają sie ludziom wersje.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline mok

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Grudnia 2023, 20:11:38 »
Dobra,. trzeba doprecyzować. Porównuję Aurisa i Corolle w wersjach kombi. Corolla ma tył bardziej ścięty przez co bagażnik robi się niższy ku końcowi co zmniejsza jego pojemność. Z miejscem na nogi dla pasażerów z tyłu jest lepiej w Corolli.
Corolla zdecydowanie lepiej się za to prowadz, a do tego nocą widać więcej.
Ps. Też macie wrażenie że blacha w corolli cieńsza jest?

« Ostatnia zmiana: 13 Grudnia 2023, 20:17:09 wysłana przez mok »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Grudnia 2023, 20:16:49 »
Różnice w działaniu HSD to faktycznie taka odczuwalna przepaś jak czasem czytam czy gdyby zamknąć oczy, to różnice nie są aż tak odczuwalne na niekorzyść Auris?

Jest trochę różnica, ale nie żadna przepaść, bez przesady. Dla mnie jedną z większych różnic jest to, że Corolla 1,8 osiąga sporo wyższe prędkości na EV, niż Auris. Reszta to różnice trochę kosmetyczne - ot lepsze, sztywniejsze i lepiej wyprofilowane siedzenia, bardziej sprężyste zawieszenie, ciut lepszy układ kierowniczy itp. Za to Auris miał więcej bardziej pojemnych schowków, miał 3 gniazda zapalniczki - z przodu, z tyłu i w bagażniku, /Corolla ma tylko jeden/.
« Ostatnia zmiana: 13 Grudnia 2023, 20:24:02 wysłana przez fynooh »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Grudnia 2023, 20:56:49 »
Też macie wrażenie że blacha w corolli cieńsza jest?

Ale po czym to poznać? Przecież nie będę gniótł i sprawdzał. W codziennej eksploatacji, myciu, woskowaniu między Aurisem i Corollą nie widzę takiej różnicy, żeby to jakoś rzucało się w czucie. Może dlatego, że jestem dość delikatny w obchodzeniu się z nadwoziem. Niech wypowie się ktoś bardziej brutalny ;)

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Grudnia 2023, 07:13:10 »
Opony żonie do wymiany woziłem, plus roczne dziecko w foteliku,. plus parę toreb Z  gratami po jego tygodniowym pobycie u dziadków. Takie zobrazowanie szczytowych możliwości transportowych Auriski. Ps. Z tyłu w Aurisie jest wyraźnie mniej miejsca na nogi dla pasażerów niż w Corolli. Obrazowo: w Aurisie fotelika na bazie za fotelem kierowcy nie umieścisz, żeby kierowca nie walił nogami o kierownicę. W Corolli kombi nie ma takiego problemu

U mnie już dziecko duuuuże. Ale fakt, siedziało w Auris z tyłu i marudziło, ze u nas jest miejsca jak w samolocie na tylnej kanapie (mnie jeszcze tylna kanapa ma regulację przód/tył, więc jak bagażnik może być mniejsze, to pasażer z tyłu ma naprawdę duuuużo miejsca na siebie)
Pozdro!

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Grudnia 2023, 07:16:29 »

Nie napisałeś czy HB czy TS, bo tu widzę u góry, że mieszają sie ludziom wersje.

TS. Auris i Corolla interesują mnie tylko jako kombi. W Corolli pare razy z tyłu jechałem (mam 186 cm wzrostu, przede mną siedziały kobiety) i miałem sporo luzu na nogi. W Auris TS z tyłu jest zdecydowanie mniej miejsca, to od razu rzuciło mi się w oczy.
Ale nie jest to wielki problem. Jeździmy maks we troje (a zwykle we dwoje), więc z tyłu i tak będzie wygodnie.
Pozdro!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl