Autor Wątek: Ekonomizer na head upie  (Przeczytany 5814 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline iirekk

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8 TS
Odp: Ekonomizer na head upie
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Marca 2024, 16:13:39 »
Faktycznie, że działa to dokładnie tak, jak napisałeś. Nie zmienia to faktu, że trzeba wyłączyć LDA i ACC. Bez sensu.

Offline Qualys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Marca 2024, 17:11:14 »
Czy możecie też sprawdzić czy u Was takie ustawienie economizera nie zapisuje się w profilu i ginie po restarcie samochodu (podobnie jak ciśnienie w oponach ustawione na jednym z pulpitów)?
U mnie znika za każdym razem, mimo że profil znowu się synchronizuje.

Offline szefo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #17 dnia: 07 Marca 2024, 15:14:44 »
Czy możecie też sprawdzić czy u Was takie ustawienie economizera nie zapisuje się w profilu i ginie po restarcie
Dzieje się tak dlatego, że nie można wyłączyć na stale tych "udogodnien" - toyota dba o nasze bezpieczeństwo mimo że niekoniecznie tego chcemy. Swoją drogą ten rodzaj ekonomizera wygląda wyjątkowo syfnie, nie ma porównania do amerykańskiej wersji:
https://www.youtube.com/watch?v=4GNkcF43IWA
czy z poprzednich lat:
https://www.youtube.com/watch?v=1oszseuSO78

Offline iirekk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 07 Marca 2024, 19:52:07 »
Sprawdziłem. Nie zapisuje zmian pomimo synchronizacji profilu. Ciśnienie w oponach pokazuje na widżecie, ale za każdym uruchomieniem auta, trzeba to przeklikać. To też dla mnie nieco dziwna historia. Ekonomizer na head upie - podobna historia, aczkolwiek ten się nie włączy w związku z auto uruchomieniem LDA.

Offline Qualys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 07 Marca 2024, 21:44:36 »
Szanowny Panie,

Informujemy, że nasze stanowisko zostało już Panu przekazane. Stacja przekazała informacje odnośnie działania systemu HUD. Nie można zmienić logiki jego działania.

Z wyrazami szacunku

Mikołaj Owczarczyk
Koordynator ds. Kontaktów z Klientami

Offline Qualys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 07 Marca 2024, 22:41:33 »
Taką odpowiedź dzisiaj dostałem na mojego ostatniego maila:

Szanowny Panie,
Niestety nie dostrzegam z Pana strony jakiejkolwiek próby rozwiązania zgłoszonych problemów. Próbuje mnie Pan przekonać, że wszystko działa jak należy a niestety tak nie jest. Kolejnym dowodem na to, obok argumentów przedstawionych w mojej korespondencji jest odpowiedź z Waszego biura, którą otrzymał jeden z klientów, który zgłaszał ten sam problem. Cytuję
„… obecnie występują nieprawidłowości związane z działaniem wskaźnika stanu hybrydowego układu napędowego na poziomie wyświetlacza projekcyjnego.”
Czyli nie jest tak cudownie jak Pan pisze. Na żart zakrawa sytuacja w której aby korzystać z funkcjonalności HUD trzeba było wyłączać 2 ważne systemy wspomagania jazdy.
W związku z powyższym proszę o eskalację zgłoszonych problemów do Pana przełożonego lub kogoś kto rozpatruje reklamację.
Podobno najważniejsze dla Was jest zadowolenie klienta.
Interweniowałem w tej sprawie do centrali europejskiej i mam nadzieję; że Pani Catherine z Toyota Motor Europę już się z Wami kontaktowała.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 08 Marca 2024, 07:30:41 »
Był moment, że zastanawiałem się czy za pare tysiaków warto wybrać wyższą wersję wyposażeniową dla HUD
Racjonalizm wygrał a ten watek mnie w tym utwierdził.
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline szefo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 08 Marca 2024, 23:13:11 »
Racjonalizm wygrał a ten watek mnie w tym utwierdził.
Nie zgadzam się. Sam pomysł HUDa jest bardzo dobry, prędkościomierz w hybrydzie bardzo się przydaje ze względu na brak możliwości odczuwania prędkości w odniesieniu do obrotów silnika, tylko pozostałe aspekty nie do końca przemyślane i niestarannie wykonane

pireus

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 09 Marca 2024, 08:22:38 »
Sam pomysł HUDa jest bardzo dobry
HUD jest fantastyczny, tylko zależy co się na nim pokazuje. U mnie pokazuje nawet dane osoby dzwoniącej.

Offline iirekk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 12 Marca 2024, 18:44:54 »
Witam
Właśnie dostałem kolejną odpowiedź w temacie headup display, lepsze to niż nic, aczkolwiek jakiś termin chyba powinni pomimo wszystko podać:

"Szanowny Panie,
dziękujemy za cierpliwość.
Przesłaliśmy ponownie Pana zapytanie do odpowiedniego działu merytorycznego Toyoty Central Europe, otrzymaliśmy informację zwrotną, że na chwilę obecną nie posiadamy informacji kiedy zgłoszona przez Pana niedogodność zostanie rozwiązana.
Jednocześnie informujemy, iż aktualnie zostały podjęte prace naprawcze przez Toyota Motor Europe, dotyczące przywrócenia pełnej funkcjonalności działania wskaźnika stanu układu hybrydowego na poziomie wyświetlacza projekcyjnego w modelach Toyota Corolla."

Offline adam976

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 14 Marca 2024, 16:07:34 »
Miałem yaris z 2023 roku na HUD wyświetlało się wszystko dosłownie. Nawigacja, obroty, kto dzwoni, jaka muzyka leci, znaki drogowe prędkość itp. Ma teraz Corolle z 2024 i są tak okrojone informacje na HUD że wygląda to blado w porównaniu do Yaris.

Offline Qualys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 15 Marca 2024, 21:16:23 »
Dzisiejsza odpowiedź:
Informujemy, że dział techniczny Toyota Central Europe zwrócił się z pytaniem odnośnie potencjalnych nieprawidłowości w oprogramowaniu systemu HUD do Toyota Motor Europe z siedzibą w Belgii. Po otrzymaniu odpowiedzi zostanie ona Panu niezwłocznie przekazana.

Niespójna z tym co dostał Irek

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #27 dnia: 15 Marca 2024, 21:50:44 »
Bo obecnie nie na rozwiązania tego problemu i potrwa to kilka miesięcy aż go zaimplementują / wypuszczą biuletyn i soft a w Lexusie wstrzymali aktualizacje multimediow dla samochodów z Head UPem
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline iirekk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 10 Czerwca 2024, 20:26:38 »
Właśnie otrzymałem odpowiedź odnośnie hud-up display. Wygląda na to, że jeździmy bezpiecznie albo ekonomicznie. Wybór należy do Ciebie:

Szanowny Panie,

Informujemy, że wyświetlanie wskaźnika jazdy hybrydowej na wyświetlaczu HUD nie będzie możliwe, gdy włączony jest jeden z systemów:

•       LTA
•       LDA
•       PDA
•       Aktywny tempomat

Wyświetlenia z tych systemów mają wyższy priorytet niż wskaźnik jazdy hybrydowej. Dodatkowo, po każdym cyklu wyłączenia i włączenia zapłonu, tempomat przechodzi w tryb pracy aktywnego. W związku z tym, wyłączenie funkcji aktywnego tempomatu i uzyskanie wyświetlania wskaźnika jazdy hybrydowej, a następnie wyłączenie pojazdu, powoduje, że przy kolejnym włączeniu pojazdu, wskaźnik ten nie będzie automatycznie wyświetlany. Celem uzyskania widoku wskaźnika, konieczne będzie wykonanie ponownego wyłączenia powyższych systemów. Zgodnie z informacją producenta oprogramowania, jest to działanie zamierzone i nie będzie ono zmieniane.

Offline szefo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 26 Czerwca 2024, 12:56:53 »
Tania wymówka, że spieprzyli sprawę i nie chce im się poprawiać.
1. Jeśli dokonali nie autoryzowanych  zmian, to powinni to cofnąć. Instrukcja jasno mówi, że powinna być opcja do włączenia tego.
Wskaźnik hybrydy wygląda w tej wersji obrzydliwie i jest nieczytelny.
2. Pisanie, że priorytet mają inne systemowe kosztem wskaźnika hybrydy jest kłamstwem. W wersji niemieckiej jakoś nie ma problemu ze wstawieniem tego wszystkiego i w dodatku ładnie i czytelnie:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl