Autor Wątek: Ekonomizer na head upie  (Przeczytany 5816 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline krzyszto9f

• Początkujący
  • Samochód:: Corolla GR Spor
Ekonomizer na head upie
« dnia: 16 Grudnia 2023, 14:49:08 »
Witam, jestem od jakiegoś czasu posiadaczem nowej corolli w wersji grsport dynamic z tego roku. Bardzo chciałbym ustawić wyświetlanie ekonomizera na head upie i wiem, że w poprzednich rocznikach dało się to zrobić bez większego problemu. Problem polega na tym, że w instrukcji obsługi rzeczywiście taka opcja istnieje, mało tego przy uruchomieniu auta na sekundę ten ekonomizer się pojawia natomiast od razu po nim zmienia się na widok asystenta pasa ruchu i aktywnego tempomatu. Przeklikałem chyba wszystkie możliwe opcje i nigdzie nie mogę tego uruchomić, dzwoniłem do wsparcia toyoty gdzie rzeczywiście przyznali, że taka opcja jest ale nie wiedzą jak ją uruchomić. Czy ktoś może doszukał się jakiś informacji na ten temat lub udało się komuś uruchomić tę funkcję? Z góry dziękuje za każdą odpowiedź.
« Ostatnia zmiana: 16 Grudnia 2023, 14:55:54 wysłana przez krzyszto9f »

Offline iirekk

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8 TS
Odp: Ekonomizer na head upie
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Grudnia 2023, 10:51:01 »
Witam
Mam podobny problem. Również kupiłem ostatnio Corollę 1.8 TS GR Sport+Dynamic i przejechałem do dzisiaj 700 km. Nie potrafię na tym wyświetlaczu nic ustawić poza jego 3 sposobami wyświetlania informacji. W przyszłym tygodniu jestem umówiony w Serwisie, to coś się powinno wyjaśnić. Czy sprawdzałeś może spalanie auta na tempomacie przy prędkości 90 km/h? Szczerze mówiąc jestem trochę zaniepokojony. Kupiłem Corollę skuszony tymi wszystkimi informacjami odnośnie spalania typu 3,5 l/100 km. Przy takim prostym teście na krajówce 90 km/h (odcinek poziomy), spalanie oscyluje w okolicach 7l/100 km. Brakuje mi też funkcji kasowania zużycia paliwa przyciskiem ok z kierownicy (w instrukcji jest to również opisane), czy masz podobnie? W tym tablecie też nie zapisuje zużycia paliwa (wykres słupkowy) dla wszystkich dni. Z 14 dni jazd mam zapisane 2 dni. Możesz odpowiedzieć jak to u Ciebie wygląda? Ogólnie to wg mnie wychodzi trochę lipa z super niezawodnym autem za jakie wszyscy uważają Corollę.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Grudnia 2023, 11:23:47 »
Spokojnie, na tym forum hybrydy nic nie palą, a życie toczy się dalej. A tak naprawdę hybryda jest ekonomiczna w mieście, a w trasie pali tak jak inne samochody. Ale 7 l, to trochę dużo, tyle to nawet mój samochód nie pali przy tej prędkosci
« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2023, 11:31:55 wysłana przez pireus »

Offline iirekk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Grudnia 2023, 12:22:13 »
To, że hybrydy są najoszczędniejsze w mieście to ja wiem. Mój Golf 1.5 TSI na tym samym odcinku z tą samą prędkością - zamykał się w 4 litrach/100 km, stąd moje zaniepokojenie zaistniałą sytuacją mającą związek ze spalaniem Corolli.

Offline iirekk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Stycznia 2024, 09:37:56 »
Witam, jestem od jakiegoś czasu posiadaczem nowej corolli w wersji grsport dynamic z tego roku. Bardzo chciałbym ustawić wyświetlanie ekonomizera na head upie i wiem, że w poprzednich rocznikach dało się to zrobić bez większego problemu. Problem polega na tym, że w instrukcji obsługi rzeczywiście taka opcja istnieje, mało tego przy uruchomieniu auta na sekundę ten ekonomizer się pojawia natomiast od razu po nim zmienia się na widok asystenta pasa ruchu i aktywnego tempomatu. Przeklikałem chyba wszystkie możliwe opcje i nigdzie nie mogę tego uruchomić, dzwoniłem do wsparcia toyoty gdzie rzeczywiście przyznali, że taka opcja jest ale nie wiedzą jak ją uruchomić. Czy ktoś może doszukał się jakiś informacji na ten temat lub udało się komuś uruchomić tę funkcję? Z góry dziękuje za każdą odpowiedź.

Jestem w zasadzie po dwóch wizytach w ASO. Żaden z z Pracowników nie był w stanie odpowiedzieć mi na pytanie, czy coś więcej można na tym HUD-pie ustawić. Wygląda na to, że nie ma tam takiej opcji - takie jest ich stanowisko. Dno i metr mułu, auto, którego jazda opiera się na monitorowaniu ekonomizera w czasie jazdy nie pozwala na jego wyświetlenie na HUD-pie tak czy siak, trzeba odrywać wzrok od drogi i zerkać na kokpit. Totalny bezsens.

Offline iirekk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Lutego 2024, 18:08:50 »
Hej
Dzisiaj dostałem z Toyota Central następującą odpowiedź:
Szanowny Panie,

dziękujemy za cierpliwość.

w nawiązaniu do prowadzonej korespondencji uprzejmie informujemy, iż przesłaliśmy Pana zapytanie do odpowiedniego działu merytorycznego Toyoty Central Europe. Otrzymaliśmy odpowiedź zwrotną z informacją, że obecnie występują nieprawidłowości związanie z działaniem wskaźnika stanu hybrydowego układu napadowego na poziomie wyświetlacza projekcyjnego.

Jednocześnie informujemy, iż sprawa została zgłoszona do Toyoty Motor Europe w celu rozwiązania zaistniałej niedogodności.

W razie jakichkolwiek wątpliwości lub dodatkowych pytań, pozostajemy do dyspozycji.

Offline Qualys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Marca 2024, 16:18:22 »
 Ja od grudnia walczę z Toyota Central Europe w tej sprawie. Cały czas próbują mnie przekonać, że to jest cecha a nie błąd (klasyczne „feature, not bug”).
Dobrze, że chociaż Tobie przyznali się do problemów z HUD. Czy możesz ich spytać kiedy mają zamiar usunąć „nieprawidłowości” ? Musimy zawalczyć o tę poprawkę (to ewidentny błąd software’u w tej wersji).
Jak się okazało, aby na HUD mógł pojawić się brakujący
stan układu hybrydowego konieczne jest wyłączenie 2 układów wspomagania
jazdy (całkowite wyłączenie)- LTA i ACC (tempomat adaptacyjny) (bardzo przydatnych). Informacje z tych układów
nadpisują stan układu hybrydowego (wyświetlany w tym samym miejscu a nie
obok jak w modelach wcześniejszych). Natomiast żeby zobaczyć obrotomierz
trzeba włączyć tryb sportowy (a nie zmienić opcję w konfiguracji, której
obecnie brakuje). Jest to sytuacja nie do zaakceptowania, żeby w celu
uzyskania jednego z elementów HUDa trzeba było wyłączać 2 układy
wspomagania jazdy ! W dokumentacji (ani polskiej ani angielskiej) nie ma
ani słowa na temat konieczności wyłączania czegokolwiek aby można
korzystać z wyświetlania tak podstawowych informacji jak stan układu
hybrydowego czy obrotomierz. W poprzednim modelu Corolli takie informacje
były bez problemu stale dostępne.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline iirekk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Marca 2024, 20:59:54 »
Oczywiście, że będę monitorował temat i nie mam zamiaru odpuścić. Chętnie sprawdzę u siebie w aucie, czy po wyłączeniu systemów o których napisałeś u mnie też pokaże się ten economizer albo obrotomierz. Dam znać, jak tylko dowiem się czegoś nowego.

Offline szefo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Marca 2024, 22:23:28 »
Ja od grudnia walczę z Toyota Central Europe w tej sprawie.
Jednym z powodów z jakiego zmieniłem zakup comfort do gr sport dynamic był właśnie HUD. Najlepszy element to prędkościomierz, trochę gorzej z mapą (obsługa tylko 2 średnich/kiepskich - toyotowska oraz mapy apple). Odczyt znaków jest mylący i zbyt często wprowadza w błąd, na moje przynosi więcej strat niż pożytku.

Teraz patrząc wstecz to wybrałbym wersję comfort do tego chiński rzutnik z prędkościomierzem w zaślepce (który zresztą kupiłem) - na jedno by wyszło.
Inna sprawa, że nadmiar tych wszystkich multimediów i ogólne całego tego cyrku, źle wpływa na koncentracje i jazdę. Wyświetlacz jest zbyt duży, cudawianki w postaci "ekonomizera" czy stanu baterii kiedy następuje ładowanie itd... tego jest za dużo.
Zamierzam powyłączać te wszystkie bajery, zostawić tylko obrotomierz i mapę na wyświetlaczu. W sumie jakie to ma znaczenie czy spale 0,5l mniej? Bezpieczeństwo i spokojna głowa ważniejsze niż ciągłe patrzenie na przyrządy.
Na tyle obyłem się samochodem, że mniej więcej wiem kiedy i jak będzie się zachowywał pod wciśniętym gazem.

Oczywiście życzę jak najlepiej z załatwieniem, aby toyota to poprawiła w hud-dzie, ale obawiam się, że będzie jak w misiu - "no nie mamy pana płaszcza i co nam pan zrobisz?". Oni mają na to wylane, zbyt na swoje samochody mają, a to nie lexus żeby się przejmowali. Zwłaszcza, że mają wyjątkowo zacofane i nieudolne multimedia (w stosunku do konkurencji) . Mogli to zrobić fachowo a wyszło jak wyszło...

Offline iirekk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Marca 2024, 06:11:56 »
Zgadzam się masz rację, ale w tym przypadku mówimy o niezgodności towaru z umową. Auto co innego, instrukcja co innego i ASO co innego.Dzisiaj to bym w ogóle Toyoty nie rozważał, bo jak nią trochę pojeździłem, to wiem, że jest znacznie gorsza od konkurencji i znacznie przereklamowana.

Offline iirekk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Marca 2024, 16:34:21 »
Albo nie potrafię tego wyłączyć, albo u mnie to nie działa. Mógłbyś napisać coś więcej. Wyłączyć LTA na kierownicy i wyłączyć ACC? To wszystko? HUD masz ustawiony na pełny, standardowy?
Z góry dzięki za odpowiedź

Offline szefo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Marca 2024, 17:02:09 »
Dno i metr mułu, auto, którego jazda opiera się na monitorowaniu ekonomizera w czasie jazdy nie pozwala na jego wyświetlenie na HUD-pie tak czy siak, trzeba odrywać wzrok od drogi i zerkać na kokpit. Totalny bezsens.
Na co powołałeś się przy pisaniu skargi do TCE? Jakiś filmik albo coś? Wyśle też od siebie, zawsze dodatkowy głos.

Offline iirekk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Marca 2024, 17:26:42 »
Napisałem jak niżej:
Bardzo proszę o odpowiedź na poniższe pytanie, skierowanie jej do właściwej osoby lub odesłanie w wiadomości zwrotnej właściwego kontaktu.

Szanowni Państwo, poszukuję informacji na temat włączenia tzw. ekonomizera jazdy w Corolli hybrid 1.8 rok. 2023 na wyświetlaczu head up display.

Z poziomu ustawień na kokpicie takiej możliwości nie ma, natomiast w instrukcji obsługi mojego auta, jest to wyraźnie wskazane. Tożsamą informację znalazłem również na stronie Toyota news:

gKWClU0nYqs6lLf2.png

Dodam również, że przy włączaniu zapłonu na czas około jednej sekundy na wyświetlaczu przeziernym wyświetla się wskaźnik eco, po czym w jego miejscu widać asystenta pasa ruchu. To co zauważyłem odpowiada grafiką, informacjom zawartym w instrukcji obsługi:

OhPxwGIlyBJ7kMns.pngxyWJkxXLqIyW0oQg.png

Moje pytanie brzmi: jak to włączyć, jeżeli jest w ogóle taka możliwość? W autach starszych jest to możliwe. Dodam tylko, że zmiana ustawień ze standardowego na pełny i prosty niczego nie zmienia (już to sprawdzałem).

Offline iirekk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Marca 2024, 17:32:03 »
Warto też dopisać od razu, że próbowałeś wyjaśnić sprawe w ASO, ale nie pomogli. W pierwszej korespondencji odsyłają właśnie do ASO.

Offline Qualys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Marca 2024, 18:49:42 »
1. HUD musi być FULL.
2. W ustawieniach na pulpicie (settings) trzeba wyłączyć LDA
3. W prawej części kierownicy Modę tempomatu nie może być ustawiony na Adaptive Cruise ( Speed limit lub Cruise )
4. W prawe części kierownicy trzeba wyłączyć LTA (pasy) żeby nie zasłaniało economizera ;-)

W trybie sportowym zamiast economizera jest obrotomierz.
U mnie po restarcie samochodu gubi wszystkie te ustawienia.
Economizer jest dużo mniej czytelny (w jakiej strefie jesteśmy) niż w starszej wersji.

Sent from my iPhone using Tapatalk

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl