Autor Wątek: nieuzasadnione działanie układu wczesnego reagowania przed zderzeniem (PCS)  (Przeczytany 1408 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomkrzysz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR
Witam. Miałem ostatnio nieprzyjemność sprawdzenia w praktyce zadziałania układu PCS. Jechałem prostą drogą z prędkością ok. 40 - 50 km/h. Kilkadziesiąt metrów ode mnie, z posesji wyjechał pan rowerzysta i skręcił w moim kierunku. Nie wjechał jednak na jezdnię tylko poruszał się poboczem po mojej prawej stronie. Samochód nie znajdował się nawet przez chwilę na kursie kolizyjnym z rowerzystą. Dzieliła nas odległość może 15 - 20 m gdy nagle usłyszałem trzy krótkie sygnały alarmowe i zadziałał hamulec. Był to impuls hamowania trwający może sekundę nie dłużej. Wystarczyło do aby się wystraszyć i stracić zaufanie do auta.
Zastanawiam się co się będzie działo przy mijaniu pieszych lub wyprzedzania rowerzystów przy jeździe ok. 90 - 100 km/h mając za sobą tira lub sznur pojazdów?
Czy ktoś z forumowiczów miał podobne zdarzenia? Czy to jest jakaś wada systemu? Czy zgłaszać to do ASO w ramach gwarancji? (auto nowe ok 500 km).

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
Auto uznało, że rowerzysta chciał ci przed maskę wyjechać i system zadziałał. Wg mnie lepiej się wystraszyć w takiej sytuacji jak przydzwonić w rowerzystę.
Zastanawiam się co się będzie działo przy mijaniu pieszych lub wyprzedzania rowerzystów przy jeździe ok. 90 - 100 km/h mając za sobą tira lub sznur pojazdów?
Nic się nie będzie działo dopóki ci przed maskę nie wlezą. Zawsze jeszcze można chyba wyłączyć system?

Offline tomkrzysz

• Toyot Pełzający
  • **
Dzięki. To by było logiczne gdyby facet jechał prostopadle do mojego kierunku ale on już skręcił i był równolegle do mojego toru jazdy. Dobrze, że bezpośrednio za mną nie było jakiegoś spryciarza co to lubi "na zderzaku" jechać.

Offline Arnie

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
To jest tylko automat, czasami może zareagować z nadmierną ostrożnością. Czułość układu można zmienić w ustawieniach, ja u siebie wolałem ustawić wcześniejsze ostrzeganie. Wcześniejsza reakcja PCS jest też wtedy jak masz włączony tempomat.

A na jadących "na zderzaku" w zasadzie tylko rejestrator z tyłu.

Offline tomkrzysz

• Toyot Pełzający
  • **
Gdyby chodziło o samo ostrzeganie to nie było by problemu. To jest moja druga C-HR -ka. Pierwsza 1,2 T 2018 r. Komunikaty zdarzały się i owszem ale tak jak podaje instrukcja dla możliwych błędnych wskazań. Teraz nowa hybryda prawie stanęła dęba, dobrze, że na krótko. Pierwszy raz mnie to spotkało. Nawet nie mogę zgonić na pogodę.
Proszę o podobne opisy i co z tym robiliście.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Niestety nic z tym nie zrobisz. Możesz zgłosić problem i przekażą go dalej. Odpowiedzi się nie doczekasz.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Mnie się samo awaryjne hamowanie jeszcze nie zdarzyło, ale zdarzyło mi się dwa razy w ciągu dwóch lat, że jak nagle zza dostawczaka wlazł pieszy na przejście i drugi raz nagle na przejście skręciła rowerzystka i wtedy ja błyskawicznie zdjąłem nogę z gazu i błyskawicznie postawiłem na hamulcu, to auto automatycznie zaczęło awaryjnie hamować z udziałem ABS-u.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl