Autor Wątek: continental, michelin, goodyear ?  (Przeczytany 22934 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
Odp: continental, michelin, goodyear ?
« Odpowiedź #45 dnia: 28 Marca 2024, 12:07:39 »
ogolnie sens 3 kompletow jest duzy.
ale wiadomo ze nikt nie bedzie zaglowal co chwile.
jednoczesnie wiloeseon ma w budowie za duzo kompromisow (miekka mieszanka ktora ma sie nie spalic latem w 50stopniowe dni).
co do 3 lat jazdy to oczywiscie to jest taki moj strzal umowny bo moze byc tak ze wlasnie autem z opona miekka np jakas wielosezonowa pojedziemy gdzies do wloch na krete serpentyny w jakis mega goracy dzien i przycisniemy dla zabawy i opony splyna, zrobia sie fioletowe w jeden dzien. i one juz nigdy nie odzyskaja swoich wlasciwosci i trzymania mimo posiadania bieznika 7mm.
a gdy sie nie przegrzeje ale jednak jezdzi to co kazdy cykl nagrzania co kazdy sloneczniejszy dzien padajacy na opony to guma i tak twardnieje od swiatla uv (guma zachowuje sie podobnie do plastiku ktory od slonca z czasem zolknie i kruszeje). i to sa oczywizmy.
ale oczywiscie na tych oponach 3letnich da sie nadal toczyc tyle ze droga hamowania z 100-0 to juz nie bedzie 35m a powiedzmy  40m czyli moze sie zdarzyc ze zabraknie nam tych 5m i komus wjdziemy z 20km/h w bagaznikk, oczywiscie to tylko mozliwosci dla nieuwaznych itp.
pisze tylko o oczywizmie ze taka 3 letnia opona to ma namiastke przyczepnosci nowej. dla jednego to nie ma znaczenia dla innego ma. dla mnie ma i jezdze tylko na najlepszych mozliwych oponach dostepnych na rynku i przez krotki czas bo zdaje sobie sprawe z ograniczen gumy i chce wykorzystywac zawsze mozliwosci auta.
« Ostatnia zmiana: 28 Marca 2024, 12:10:10 wysłana przez Piwo »

Offline Marcin G.

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: 28 Marca 2024, 12:44:41 »
ogolnie sens 3 kompletow jest duzy.
ale wiadomo ze nikt nie bedzie zaglowal co chwile.
jednoczesnie wiloeseon ma w budowie za duzo kompromisow (miekka mieszanka ktora ma sie nie spalic latem w 50stopniowe dni).
co do 3 lat jazdy to oczywiscie to jest taki moj strzal umowny bo moze byc tak ze wlasnie autem z opona miekka np jakas wielosezonowa pojedziemy gdzies do wloch na krete serpentyny w jakis mega goracy dzien i przycisniemy dla zabawy i opony splyna, zrobia sie fioletowe w jeden dzien. i one juz nigdy nie odzyskaja swoich wlasciwosci i trzymania mimo posiadania bieznika 7mm.
a gdy sie nie przegrzeje ale jednak jezdzi to co kazdy cykl nagrzania co kazdy sloneczniejszy dzien padajacy na opony to guma i tak twardnieje od swiatla uv (guma zachowuje sie podobnie do plastiku ktory od slonca z czasem zolknie i kruszeje). i to sa oczywizmy.
ale oczywiscie na tych oponach 3letnich da sie nadal toczyc tyle ze droga hamowania z 100-0 to juz nie bedzie 35m a powiedzmy  40m czyli moze sie zdarzyc ze zabraknie nam tych 5m i komus wjdziemy z 20km/h w bagaznikk, oczywiscie to tylko mozliwosci dla nieuwaznych itp.
pisze tylko o oczywizmie ze taka 3 letnia opona to ma namiastke przyczepnosci nowej. dla jednego to nie ma znaczenia dla innego ma. dla mnie ma i jezdze tylko na najlepszych mozliwych oponach dostepnych na rynku i przez krotki czas bo zdaje sobie sprawe z ograniczen gumy i chce wykorzystywac zawsze mozliwosci auta.
A jakie masz auto na tych oponach?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #47 dnia: 28 Marca 2024, 13:27:55 »
oczywiscie na tych oponach 3letnich da sie nadal toczyc tyle ze droga hamowania z 100-0 to juz nie bedzie 35m a powiedzmy�  40m
Nie odczułem tego chociaż jest mocno wyczulony na opony odróżniając nawet porę dnia (oczywiście w zabawkach na pilot sport cup) .

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #48 dnia: 28 Marca 2024, 15:31:20 »
no ja odczulem.
zawsze jak wkladam nowe to poprawiam best lapa. 3 letnie drogie avon zzr (1200zl sztuka) vs nowe polskie nalewki extreme vr2 (500zl sztuka)  i poprawa na torze lodz 2,5s. obecnie PB 57,5s czyli znosnie jak na nalewki. :)
https://tor-lodz.pl/pliki/subpages/c5340494954a6fab6662cb4a99233338ac0971b2.pdf
a auto na sportcontact7 mam mazde 3 z 2014roku obecnie.
« Ostatnia zmiana: 28 Marca 2024, 15:36:18 wysłana przez Piwo »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 28 Marca 2024, 16:59:28 »
Nalewki to są dobre do picia, ja lubię wiśniowa i malinową.  Za opony-nalewki dziękuję!

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #50 dnia: 28 Marca 2024, 17:10:40 »
spoko wiadomo. Każda potwora znajdzie swojego amatora. ja tylko dodam ze tutaj 2 czas kolegi (opel speedster ) na polskich nalewkach vr2 w3 205/50r16 przód i vr2 r7a 245/40r17 tył. oczywiscie praktycznie kazdy w tym zwyciezca na pelnych slikach markowych (michelin pirelli). takze roznie to w zyciu bywa do czego ma byc nalewka :)
https://www.protimer.pl/bio/export/results_online/827/8659
« Ostatnia zmiana: 28 Marca 2024, 17:29:34 wysłana przez Piwo »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #51 dnia: 28 Marca 2024, 17:49:08 »
no ja odczulem.
zawsze jak wkladam nowe to poprawiam best lapa. 3 letnie drogie avon zzr (1200zl sztuka) vs nowe polskie nalewki extreme vr2 (500zl sztuka)  i poprawa na torze lodz 2,5s. obecnie PB 57,5s czyli znosnie jak na nalewki. :)
https://tor-lodz.pl/pliki/subpages/c5340494954a6fab6662cb4a99233338ac0971b2.pdf
a auto na sportcontact7 mam mazde 3 z 2014roku obecnie.
Nie przekonuje mnie porównywanie różnych kompletów opon w tym jedne nalewki. Może jak w jednej chwili ustawił byś dwa takie same auta na takich samych oponach z tym że jedne byłby starsze to coś by to powiedziało a tak to nie bardzo.

P.s

Ostatnio dorwałem się do mierzenia opon Goodyear i Pirelli w takim samym rozmiarze i .. stawiając je obok siebie Goodyear był "niższy" o prawie 0,5 cm ! :-)

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #52 dnia: 28 Marca 2024, 18:04:13 »
no to tez norma ze ten sam rozmiar to rozne szeroksoci i rozne wysokosci opon. nikt nad tym nie panuje i dlatego takie cyrki. kazdy robi opony jak chce. i dobrze. dzieki temu jest wybor i mozna wybrac najlepsze roziwazanie.
kiedys byly testy w motorze auta dwuletnie vs nowe.
powiem tak. obie nowe opony i porownanie sportcontact 6 vs sportcontact7. i juz tu sa roznice na poziomie 2m w drodze hawmoania. a to obie nowe i roznica jest tylko w generacji a przez 3 lata to czesto i dwie nowe generacji opon wychodza.
ale byly tez testy uzywanych. i zawsze byla duza roznica w  osiagach.
tutaj bardziej hardcorowe porownanie 8 letniej i nowej
https://motoryzacja.interia.pl/samochody-uzywane/porady/news-stara-opona-hamuje-gorzej,nId,988056

Offline trepek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: 28 Marca 2024, 21:35:03 »
Nalewki to są dobre do picia, ja lubię wiśniowa i malinową.  Za opony-nalewki dziękuję!

Moja specjalność to nalewka miętowa i aroniowa.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #54 dnia: 28 Marca 2024, 21:39:23 »

Prawdziwa nalewka to minimum 3 letnia dereniówka.
...ale któż z Was zna dereń.
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #55 dnia: 28 Marca 2024, 22:18:47 »
I od razu wiadomo ze swieta ida ;)

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #56 dnia: 28 Marca 2024, 23:18:01 »
Wymieniłem na Primacy 4 i jak dla mnie jest super. Poziom szumu toczenia porównywalny z zimowymi Nokianami Snowproof P, sam dźwięk toczenia wręcz miły dla ucha. Jak dla mnie trakcja w Dunlopach była zdecydowanie gorsza. Ogólnie teraz fabrycznych Dunlopów nie wziąłbym nawet za darmo. A czy Micheliny będą lepsze czy gorsze akurat w Camry, to takiego porównania raczej nikt nie ma. Zdecydowałem się na Micheliny pomimo wyższej ceny, bo tak mi podpowiadało życiowe doświadczenie.
« Ostatnia zmiana: 28 Marca 2024, 23:21:18 wysłana przez surrender »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #57 dnia: 28 Marca 2024, 23:34:07 »
Poza trakcją, pełna zgoda.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #58 dnia: 28 Marca 2024, 23:54:13 »
Poza trakcją, pełna zgoda.
Czyżby auto pływało Ci na Michelinach?
Takie porównania utrudnia jeszcze okoliczność, że jeżdżąc kilka sezonów opona się zużywa robi się coraz gorsza i często wyząbkuje. Dzieje się to stopniowo użytkownik się przyzwyczaja. Kolejne nowe opony oczywiste że wypadną lepiej. W moim przypadku była to wymiana po jednym sezonie, bo tyle wytrzymałem.

Offline trepek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #59 dnia: 29 Marca 2024, 09:42:55 »

Prawdziwa nalewka to minimum 3 letnia dereniówka.
...ale któż z Was zna dereń.

Niestety nie mam na ogrodzie :( Nalewki robię z tego, co mi urośnie :) Zwykle nalewki u mnie nabierają mocy ok roku aż je rozleję do butelek. A i w tym roku wino też zrobiłem (dwa dni temu zlałem do butelek więc też ok 8 miesięcy dojrzewało). Żona zachwycona bo słodziutkie i nieco kopie, idealne dla niej.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl