Autor Wątek: brak mocy/sonda lambda  (Przeczytany 1580 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline arek90

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: prius 2
brak mocy/sonda lambda
« dnia: 07 Stycznia 2024, 13:43:25 »
Witam, w ostatnim czasie zauważyłem że mój prius 2 stracił moc. Ma siłe jechać ale zauważalnie jest dużo mniej mocy niż powinno być. Błędów żadnych nie wywaliło w ostatnim czasie, jakiś roku temu był błąd zbyt bogatej mieszanki ale skasowałem i nic nie wróciło. Podłączyłem obd popatrzyłem na czujniki i zwróciły moją uwage korekty krótkie i długie na sondzie lambda. Krótko terminowe korekty wachają sie od -8% do nawet +16% a długo terminowo pokazyje -7%. To znaczy że sonda jest walnieta i dawka paliwa wariuje? Czy może to być coś z lewym powietrzem albo wtryski brudne?

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: brak mocy/sonda lambda
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Stycznia 2024, 19:56:03 »
Witaj, auto z LPG?
Na początek obejrzyj układ dolotowy pod kątem nieszczelności i wyczyść przepływomierz. Po wszystkim odłącz aku na kilka minut.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline arek90

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Stycznia 2024, 12:47:06 »
Witaj, auto z LPG?
Na początek obejrzyj układ dolotowy pod kątem nieszczelności i wyczyść przepływomierz. Po wszystkim odłącz aku na kilka minut.
LPG nie ma. Dzisiaj zerknąłem na paramerty przed odpaleniem na zimno, czujnik temp wody pokazywał -12 stopni. Do tego dzisiaj sobie zmierzyłem ile pali auto wyszło mi że 7.5l benz na 100 także zdecydowanie coś nie tak jest. MAm wrażenie że do tego wszystkiego jeszcze delikatnie zapłon wypada takie jakby szarpnięcia, drgania i pukanie z wydechu.
« Ostatnia zmiana: 08 Stycznia 2024, 12:50:28 wysłana przez arek90 »

Offline diuk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Stycznia 2024, 14:41:31 »
sprawdź baterię HV Hybrid assistantem. co prawda powinno wywalić wielki czerwony trójkąt śmierci, ale objawy by wskazywały, jakbyś nie miał dopalania elektrycznego - w takim wypadku jakieś błędy musiałby komputer pokazać

Offline arek90

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Stycznia 2024, 14:44:28 »
sprawdź baterię HV Hybrid assistantem. co prawda powinno wywalić wielki czerwony trójkąt śmierci, ale objawy by wskazywały, jakbyś nie miał dopalania elektrycznego - w takim wypadku jakieś błędy musiałby komputer pokazać
bateria była robiona rok temu a sprawdzana jakis miesiąc temu i wszystko jest ok

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Stycznia 2024, 21:31:21 »
, w ostatnim czasie zauważyłem że mój prius 2 stracił moc.

Jeżeli dzieje sie to tylko na początku jazdy, przy zimnym silniku, przy ujemnych temperaturach zewnetrznych to może to być powiązane z pracą układu EGR lub ze strategia układu hybrydowego.
Jeżeli wykonałeś to co podpowiedziałem i brak poprawy to warto zapiąć tester i wykonać jazdę próbną obserwując parametry
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline diuk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Stycznia 2024, 10:21:20 »
może to być powiązane z pracą układu EGR

w prius 2 nie ma EGR

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Stycznia 2024, 11:15:12 »
no to jeszcze prościej

Offline arek90

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Stycznia 2024, 13:41:24 »

Jeżeli dzieje sie to tylko na początku jazdy, przy zimnym silniku, przy ujemnych temperaturach zewnetrznych to może to być powiązane z pracą układu EGR lub ze strategia układu hybrydowego.
Jeżeli wykonałeś to co podpowiedziałem i brak poprawy to warto zapiąć tester i wykonać jazdę próbną obserwując parametry
Nie ważne czy zimny czy ciepły cały czas mało mocy. Jeszcze się za to nie zabrałem w weekend dpiero coś pogrzebie przy furze.

Offline keybee

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Marca 2024, 20:51:48 »
A ja mam pytanie trochę z innej beczki. Podczas kradzieży kata zabrali sondę wraz z wtyczką. Kabel urwał się nie wiem gdzie i nie mogę zlokalizować dokąd ten kabel od sondy oryginalnie idzie. Jakby ktoś mógł podpowiedzieć gdzie szukać bo będę musiał podpiąć sondę a aktualnie nie mam do czego :/

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl