Autor Wątek: Kontrola biegu jałowego  (Przeczytany 2154 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline taaatooo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CC 2.0 FWD
Kontrola biegu jałowego
« dnia: 11 Stycznia 2024, 10:14:35 »
Jestem nowy na forum, więc przede wszystkim witam wszystkich serdecznie.

Od razu chciałbym poruszyć wątek kontroli biegu jałowego, niestety w serwisie otrzymałem dość lakoniczną odpowiedź, że nic mam z tym nie robić tylko jeździć, że samochód sam sobie automatycznie wszystko ogarnie.
Może jest jednak coś co my użytkownicy powinniśmy wiedzieć a tym bardziej coś z tym zrobić (lepiej niż gorzej).

W moim przypadku sytuacja wygląda następująco:
  • samochód rozgrzany po przejechaniu ok. 20-30 km, z uwagi na porę roku do około 50-60 stopni
  • akumulator naładowany do poziomu > 45 %
  • prędkość jazdy ok. 60-70 km/h
  • po całkowitym odpuszczeniu pedału przyspieszenia samochód nie przechodzi w tryb EV
  • silnik pracuje na równych obrotach ok. 1000 (+/-50) obr./min

Doczytałem gdzieś że samochód wchodzi w tryb kontroli biegu jałowego, ale zastanawiam się jakie działanie z mojej strony jest w tym czasie najlepsze.
Próbowałem różnych sposobów korzystając z tego, że akurat byłem gdzie na mało uczęszczanej drodze:
  • całkowicie odpuścić pedał przyspieszenia i powoli zwalniać aż do zatrzymania samochodu
  • całkowicie odpuścić pedał przyspieszenia i powoli hamować aż do zatrzymania samochodu
  • po zatrzymaniu samochodu odczekać (krótszą lub dłuższą chwilę)
Niestety samochód nie wychodził z trybu kontroli biegu jałowego.

Dodam, że podczas trasy 60-80 km, procedura ta potrafi włączyć się kilka razy (doliczyłem się nawet 5-ciu).
Pomimo dość dokładnej obserwacji nie jestem w stanie wywnioskować co wpływa na uruchomienie i zakończenie tej procedury.
Pół biedy kiedy jadę z użyciem silnika spalinowego, ale gorzej kiedy chcę i teoretycznie mogę użyć tylko napędu elektrycznego (spełnione są warunki opisany w instrukcji obsługi), a nie mogę bo samochód akurat jest w trybie kontroli biegu jałowego.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: Kontrola biegu jałowego
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Stycznia 2024, 13:57:28 »
Wyłącz klimę a wejdzie w EV.

Offline Arnie

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Stycznia 2024, 14:35:44 »
samochód rozgrzany po przejechaniu ok. 20-30 km, z uwagi na porę roku do około 50-60 stopni

Po 20 km masz temperaturę płynu chłodzącego tylko 50 stopni, i to przy pracującym cały czas silniku spalinowym?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Stycznia 2024, 07:11:32 »
wątek kontroli biegu jałowego, niestety w serwisie otrzymałem dość lakoniczną odpowiedź

A co to takiego ta kontrola o której serwis wspomina? Chętnie poszerzę swoją wiedzę
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Stycznia 2024, 11:51:46 »
akumulator naładowany do poziomu > 45 %
Jeśli masz mniej niz 45% pradu w baterii to cieżko wymusić EV

Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Stycznia 2024, 12:04:36 »
Niestety samochód nie wychodził z trybu kontroli biegu jałowego.
Jest wiele czynników, które powodują, że układ nie przechodzi w tryb EV. Część z nich wymieniłeś, ale dochodzi jeszcze: temperatura oleju (olej grzeje się duzo wolniej niż woda, w silniku jest na to osobny czujnik, do którego kierowca nie ma dostępu), temperatura w kabinie i ustawienia grzania/klimatyzacji, obciążenie w ostatnich minutach (to moja obserwacja - po ostrzejszej jeździe ICE jakby chce sobie "odpocząć" zanim się wyłączy). Pewnie jest jeszcze kilka, części z nich nigdy nie poznamy i na wiele nie będziemy mieli wpływu.  Hybdryda tak po prostu pracuje, poniekąd żyje swoim życiem i im mniej o tym myślisz, tym się lepiej jeździ.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Stycznia 2024, 12:16:23 »
Dokładnie, specyfika HSD jest tak, że on „żyje swoim życiem”.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Stycznia 2024, 12:54:06 »
Kontrola biegu jałowego - idle check.

Offline taaatooo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Stycznia 2024, 08:17:50 »
samochód rozgrzany po przejechaniu ok. 20-30 km, z uwagi na porę roku do około 50-60 stopni

Po 20 km masz temperaturę płynu chłodzącego tylko 50 stopni, i to przy pracującym cały czas silniku spalinowym?

sorry, że tak późno ale niewłaściwie szukałem odpowiedzi na moje pytanie  :|

Trasa którą mam do pracy niestety jest w trakcie modernizacji, dużo i często ostre zjazdy i wjazdy oraz ograniczenia prędkości.
Zatem wychodzi to w praktyce tak, że jadę trochę na spalinowym trochę na EV, stąd tak niska temp. silnika
Wspominasz o temperaturze płynu chłodzącego i ta jest zdecydowanie wyższa w okolicy 60-70 stopni C

Offline taaatooo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Stycznia 2024, 08:29:22 »
akumulator naładowany do poziomu > 45 %
Jeśli masz mniej niz 45% pradu w baterii to cieżko wymusić EV

Tu mam inne spostrzeżenia.
Przy 45% baterii spokojnie wymuszam jazdę w trybie EV (oczywiście o ile nie ma w tej samej chwili kontroli biegu jałowego {Idle Check} i spełnione są inne warunki).
Dopiero w okolicy 30% wymuszona zostaje praca silnika spalinowego i ładowanie baterii do ok. 40-45%.

Offline taaatooo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Stycznia 2024, 08:48:42 »
Reasumuąc, nie żebym jakoś się czepiał.
Ot po prostu zainteresowałem się tym zagadnieniem oraz tym czy i co można z tym zrobić lepiej.

Tu macie zrzut z dzisiejszej trasy:
http://gofile.me/6DqCG/hNQF77Fjw

A tu macie info od producenta apki do hybryd, gdzie wspomina o kontroli biegu jałowego (Idle Check).
https://youtu.be/qIpsvGtFL9c?si=K3bDFCucT-LH34FO
https://youtu.be/bf8sQRjP-N4?si=aptuA4_gTc3UbUju

Offline taaatooo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Stycznia 2024, 09:03:57 »
wątek kontroli biegu jałowego, niestety w serwisie otrzymałem dość lakoniczną odpowiedź

A co to takiego ta kontrola o której serwis wspomina? Chętnie poszerzę swoją wiedzę

Colin,
chętnie bym Ci odpowiedział, ale póki co sam niewiele wiem, oprócz tego, że ta procedura występuje.
Doradca serwisowy w ASO Toyota, najpierw zrobił wielkie oczy jak go zapytałem o kontrolę biegu jałowego (niezapomniany widok :grin:), a potem zaczął mi nawijać "makaron serwisowy", więc grzecznie podziękowałem i wyszedłem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl