Autor Wątek: Znikajacy plyn chlodniczy w Prius IV.  (Przeczytany 1062 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Prius IV
Znikajacy plyn chlodniczy w Prius IV.
« dnia: 13 Stycznia 2024, 18:40:16 »
Witam.
 Jak w temacie. Wrzucałem wcześniej shortsa z rozwiązaniem problemu. Teraz konkretny film

https://youtu.be/ZJ36ZGV3Z4A?si=N9Op5R85RFYaMH6j

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Prius IV
Odp: Znikajacy plyn chlodniczy w Prius IV.
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Lutego 2024, 11:06:22 »
Kontynuując watek.
 W modelach Priusa Mk4 roczniki od 2016 do 2018 występuje problem z przeciekającym wymiennikiem ciepła co skutkuje utrata płynu chłodzącego. Mechanicy przeważnie diagnozują  to jako uszczelka pod głowica. W USA i UK ( pojedyncze przypadki ) była akcja serwisowa polegająca na wymianie całego elementu układu wydechowego.
 Dlatego warto zwrócić uwagę przy zakupie Priusa, Aurisa na ewentualny bypass biegnącego wymiennika ciepła. Są dwa miejsca gdzie można ten bypass zrobić. W tylnej części silnika pod podszybiem i przy samym wymienniku ciepła pod samochodem.

Koles pociął wydech na części , zastanawia mnie ta zastawka wewnątrz wymiennika ciepła, a dokładnie fakt czy w przypadku bypassu jej zamkniecie nie powoduje problemów z przepływem spalin i co za tym idzie jakiegoś dziwnego zachowania silnika np stukania , dławienia się czy czegoś podobnego.
https://youtu.be/wThoWlujyPM?si=cVJkZicZI9ivXx-l
« Ostatnia zmiana: 03 Lutego 2024, 11:29:35 wysłana przez Pawadam »

Offline krzychsolecki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Kwietnia 2024, 20:48:31 »
Witam
Czy na takim bypassie można jeździć?
U mnie tez jest wyciek z tego wymiennika. on chyba tylko służy do szybszego podgrzania płynu chłodzącego sinika?

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Kwietnia 2024, 21:13:26 »
Można
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl