Autor Wątek: Opony RAV4 Plug-in  (Przeczytany 1964 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline PrzemQ

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
Opony RAV4 Plug-in
« dnia: 16 Stycznia 2024, 15:27:30 »
Mieszkam na Cyprze i odebrałem od dealera nową RAV4 Plug-in fabrycznie wyposażoną w opony Yokohama AVID GT, klasyfikowane jako wielosezonowe.  Czy taki jest standard w całej Europie?  Zastanawiam się, czy te opony będą się dobrze zachowywały na drodze latem, przy temperaturach w okolicach +40 stopni. Tutaj jeździ się wolno, na autostradzie jest ograniczenie 100 km/h. Ja też raczej nie jeżdżę tu szybciej, niż 120 km/h.

Czy ktoś ma doświadczenie z tymi oponami?  Czy w Polsce RAV4 też jest w takie opony fabrycznie wyposażana?

Offline dzejdzej007

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Lexus GS350
Odp: Opony RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Stycznia 2024, 15:56:39 »
Może i latem będzie ok, ale wielosezon bez symbolu alpejskiego to trochę ściema...

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Stycznia 2024, 16:22:20 »
Mieszkam na Cyprze i odebrałem od dealera nową RAV4 Plug-in fabrycznie wyposażoną w opony Yokohama AVID GT, klasyfikowane jako wielosezonowe.  Czy taki jest standard w całej Europie?  Zastanawiam się, czy te opony będą się dobrze zachowywały na drodze latem, przy temperaturach w okolicach +40 stopni. Tutaj jeździ się wolno, na autostradzie jest ograniczenie 100 km/h. Ja też raczej nie jeżdżę tu szybciej, niż 120 km/h.

Czy ktoś ma doświadczenie z tymi oponami?  Czy w Polsce RAV4 też jest w takie opony fabrycznie wyposażana?
PlugIn w PL też ma takie seryjnie.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Stycznia 2024, 17:55:50 »
Yokohama AVID GT, klasyfikowane jako wielosezonowe.
Nie wiem czy patrzę na ten sam model, ale one wszędzie są oznaczone jako letnie

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Stycznia 2024, 18:00:25 »
Ale to są AVID GT S35. czy AVID Ascend GT???  Pierwsze są letnie, drugie niby wielosezonowe ale brak znaczka z górami powoduje ze nie będą traktowane jako zimowe przez policję w górach. Nie wiem, które kraje to juz wprowadziły ale temat jest.

https://www.oponytanio.pl/rshop/Opony/Yokohama/AVID-GT-S35/235-55-R19-101V/R-394736
https://www.yokohamatire.com/tires/avid-ascend-gt

Różnią się nawet wizualnie.

Jak się wolno jeździ to pewnie bez znaczenia - dadzą radę. Zimy to tam raczej nie macie?
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Stycznia 2024, 19:52:45 »
Te opony to jest ogólnie dramat. Może na Cyprze ci się sprawdzą, ale po mokrej, lekko brudnej drodze takim ciężkim autem jak Plugin jeździ się na nich jak na zimówkach po śniegu. Absolutnie obrzydliwie opony, nigdy się z czymś takim wcześniej nie spotkałem. Do tego są dość głośne. Na suchym są okej.

U mnie jak wymieniłem przednią oś na CrossClimate 2 SUV, to na mokrym rondzie zaczął mnie wyprzedzać tył  :grin:
« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2024, 19:54:37 wysłana przez wpisdu »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Stycznia 2024, 23:06:17 »
...bo popełniłeś podstawowy błąd. Lepsze opony daje się na tył, przód łatwiej opanować.
Co do opon z temtu, to takie "wielosezony" jak ravka jest terenówką ;) na Cypr się nadadzą.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 PHEV
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Stycznia 2024, 12:06:37 »
Odbierajac w pazdzierniku w Norwegii  moja RAv4 Plugin dostalem ja na zimowkach Continental VikingContact 7 225/60R18 T XL. W komplecie dostalem opony letnie Bridgstone Alenza 1 235/55R19 101V
« Ostatnia zmiana: 17 Stycznia 2024, 12:09:12 wysłana przez Gregoriuss »

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Stycznia 2024, 13:06:17 »
Jakby ci założyli te Yokohamy w Norwegii, to byś był na drugi dzień z powrotem w salonie na lawecie :grin:

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 PHEV
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Stycznia 2024, 13:43:26 »
Jakby ci założyli te Yokohamy w Norwegii, to byś był na drugi dzień z powrotem w salonie na lawecie
Mialem w Subaru letnie Yokohamy i bylem zadowolony. Zinowki byly w Subaru przewaznie Coninentale albo Bridgestony

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Stycznia 2024, 15:21:25 »
Mialem w Subaru letnie Yokohamy i bylem zadowolony. Zinowki byly w Subaru przewaznie Coninentale albo Bridgestony
Ale nie wiem po co ten wpis, porównujesz jabłka do gruszek. Przecież wiadomo, że Yokohama to marka premium opon, po prostu ten model Avid GT jest słaby i tyle w temacie.

Offline PrzemQ

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Stycznia 2024, 23:35:21 »
Ale to są AVID GT S35. czy AVID Ascend GT???  Pierwsze są letnie, drugie niby wielosezonowe ale brak znaczka z górami powoduje ze nie będą traktowane jako zimowe przez policję w górach. Nie wiem, które kraje to juz wprowadziły ale temat jest.

https://www.oponytanio.pl/rshop/Opony/Yokohama/AVID-GT-S35/235-55-R19-101V/R-394736
https://www.yokohamatire.com/tires/avid-ascend-gt

Różnią się nawet wizualnie.

Jak się wolno jeździ to pewnie bez znaczenia - dadzą radę. Zimy to tam raczej nie macie?
Zima jest ciepła, ale śnieg leży w górach Troodos i właśnie tam się wybieram. Zobaczymy, czy opony dadzą radę….

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Stycznia 2024, 01:06:05 »
Zobaczymy, czy opony dadzą radę….

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl