Autor Wątek: Rav4 V 2019 - HOLD - konsultacja  (Przeczytany 1529 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Adalbert

• Toyot Leżący
  • *
Rav4 V 2019 - HOLD - konsultacja
« dnia: 20 Stycznia 2024, 09:18:50 »
Cześć,
Potrzebuję zrobić porównanie zachowania pedału hamulca na postoju. U mnie po użyciu funkcji HOLD wyraźnie słychać głośne stukniecie przy puszczaniu hamulca. Przy normalnej pracy bez użycia HOLD tego dźwięku nie ma. Chciałbym z kimś porównać jak to u niego działa w samochodzie, bo w ASO mnie spławili. Mam jeszcze kilka miesięcy gwarancji i boję się, że mnie przetrzymają, a potem okaże się, że jednak coś jest do naprawy. Dźwięk jest wkurzający i wydaje mi się, że nie powinno go być. Jestem z Warszawy, naszych Rav5 V jest w mieście bardzo dużo. Liczę, że chociaż jedna osoba się znajdzie, żeby na chwilę się spotkać. Nie mam niestety nikogo znajomego z tym autem, a jak napisałem w ASO mnie spławili i powiedzieli, że tak ma być i żebym się cieszył, że nie mam jeszcze innych dźwięków, które mieli okazję słyszeć w autach dostarczanych do serwisu. Trochę to dziwne..

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
Odp: Rav4 V 2019 - HOLD - konsultacja
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Stycznia 2024, 09:54:48 »
Co znaczy spławili , nic nie wytłumaczyli, zasady działania , pracy pedału hamulca itp.
Może jest problem i wypiął się gumowy odbój , amortyzujący powrót pedału do pozycji spoczynkowej. Nie wiem o jaki dokładnie dźwięk ci chodzi. Może nagrasz krótki filmik i zaprezetujesz.

Offline Adalbert

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Stycznia 2024, 10:05:12 »
Co znaczy spławili , nic nie wytłumaczyli, zasady działania , pracy pedału hamulca itp.
Może jest problem i wypiął się gumowy odbój , amortyzujący powrót pedału do pozycji spoczynkowej. Nie wiem o jaki dokładnie dźwięk ci chodzi. Może nagrasz krótki filmik i zaprezetujesz.

Nagram filmik Gość z ASO twierdzi, że to w samej pompie takie rzeczy się dzieją. To jak walnięcie młotkiem, dość głośne (włączenie radia nie pomaga, żeby tego nie słyszeć )

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Stycznia 2024, 10:32:55 »
Ja rzadko włączam HOLD. Jak już z niego korzystam to jest inny dźwięk podczas gdy spuszczam nogę z hamulca i auto zaczyna się toczyć a wciskam gaz mając auto na holdzie. Jest takie tępe stuknięcie które wydaje mi się naturalne. U Ciebie wcześniej nie było w ogóle nic słychać jak jeździłeś z holdem? Czy było coś słychać a teraz słychać głośniej?

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Stycznia 2024, 11:29:11 »
Ja z holda praktycznie nie korzystam, ale nie kojarzę żadnych dziwnych dźwięków jak go parę razy włączyłem

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Stycznia 2024, 12:03:55 »
W tydzien temu odebranej corolli mam tak samo.
Przy użyciu trybu hold. Po zahamowaniu do zera, włacza się hold i szybkie puszczenie pedału hamulca skutkuje takim puknięciem jak opisuje kolega wyzej. Można tego uniknąć bardzo powoli puszczając pedal hamulca.
....może faktycznie coś nie ten reges z odbojnikiem ?
Ale gdyby tak było to puszczenie hamulca w pozycji parking też by dało te puknięcie.
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Stycznia 2024, 12:05:13 »
Z Holda korzystam często ale jakoś nie kojarzę dziwnych dźwięków.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Adalbert

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Stycznia 2024, 12:10:22 »
Nagrałem filmik. Dźwięk jest mocno przytłumiony w stosunku do rzeczywistego, ale tak niestety nagrywa komórka. Stukanie jest donośne, a dźwięk jakby młotkiem w metal uderzać. Słychać na filmie również pompowanie pedału hamulca i w momencie puszczania jest ten stuk. Auto stoi na HOLD. Przy wyłączonym HOLD, kiedy siłowniki nie blokują kół, tego dźwięku nie ma.

https://www.dropbox.com/scl/fi/jypbwduqfnfg7bzg0eyah/20240120_112211.mp4?rlkey=t346gkruquepe8whjob5pg7p0&dl=0

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl