Autor Wątek: Prius wymiana silnika  (Przeczytany 1150 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Polima

• Toyot Leżący
  • *
Prius wymiana silnika
« dnia: 20 Stycznia 2024, 18:52:43 »
Chciałem się z Wami podzielić moimi odczuciami po wymianie silnika a także poznać Wasze opinie.
Jestem szczęśliwym posiadaczem Priusa plusa z 2013 r. Przy przebiegu 290 tys. wymieniłem uszczelkę pod głowicą. Przy przebiegu ok. 413 tys. pękł korbowód i rozwalił mi silnik w trzech miejscach. Mój zaufany mechanik stwierdził że przyczyną mogło być po prostu zmęczenie materiału.
Wymieniłem na silnik od Corolli z 2019 r. i przebiegu 38 tys. Trochę trzeba było przerobić ale jest ok. Jedyne co to koło zamachowe do skrzyni biegów w nowym silniku jest większe niż w naszej skrzyni. Zostało założone od starego silnika.
A teraz wrażenia.
Silnik chodzi dobrze i bez problemów. Zauważyłem jednak że jak wchodzi na obroty to ta skrzynia nie daje trochę rady. Tak jakby była trochę wolniejsza. Być może że jest to wina tego mniejszego koła zamachowego. Druga rzecz to spalanie. Toyota pali ok. 1 - 1,5 litra więcej. Poza tym jest dobrze.
Dodatkowo silnik ten jest trochę głośniejszy.
I to by było na tyle. Chciałbym poznać też Wasze opinie na temat tego silnika w Priusie.
Może ktoś już zastanawiał się nad wymianą skrzyni biegów na tę z Corolli. Czy w ogóle jest taka możliwość techniczna ją tam wpasować. Jestem tego ciekawy.
Jakby coś proszę pytać i opisywać swoje wrażenia.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 20 Stycznia 2024, 18:54:34 wysłana przez Polima »

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Prius IV
Odp: Prius wymiana silnika
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Lutego 2024, 11:12:50 »
Witam.
 Ciekawy watek. Wyższe spalanie i głośniejszy silnik może być przez "skrzynie biegów" . Sprawdź i porównaj jak możesz jakie są obroty silnika spalinowego w trybie serwisowym w Twoim samochodzie i kogoś kto ma fabryczny zestaw tj. silnik spalinowy skrzynia biegów i silnik elektryczny. Skrzynia biegów w MK3 i MK4 jest całkiem inna. 
Z ciekawości zapytam. Dlaczego nie wymieniłeś skrzyni biegów ?
« Ostatnia zmiana: 03 Lutego 2024, 11:16:16 wysłana przez Pawadam »

Offline Polima

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Prius wymiana silnika
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Lutego 2024, 20:00:05 »
Nie wymieniłem skrzyni biegów bo nie wiem czy od Corolli podejdzie

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl