Autor Wątek: Drgania wewnątrz auta podczas jazdy Toyota Yaris 1.0 2006 r  (Przeczytany 1569 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Geny

• Toyot Leżący
  • *
Drgania wewnątrz auta podczas jazdy Toyota Yaris 1.0 2006 r
« dnia: 24 Stycznia 2024, 12:57:24 »
Witam!
Tak jak w temacie, podczas jazdy odczuwalne drgania kokpitu przy prędkości powyżej 80 km/h. Przy niższej prędkości cisza. Drgania dochodzą prawdopodobnie z okolicy kół? Co to może być? Przepustnicą, sonda, poduszka? Wcześniej zapaliła się kontrolka check.
Pozdrawiam

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Drgania wewnątrz auta podczas jazdy Toyota Yaris 1.0 2006 r
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Stycznia 2024, 13:29:13 »
A wyważenia kół sprawdziłeś?
Na kierownicy czuć?

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Geny

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Stycznia 2024, 20:02:23 »
Opony były zmieniane na sezon zimowy i wyważane także to bym wykluczył. Te drgania pojawiły się niedawno, wcześniej takiej sytuacji nie zaobserwowałem. Autem jeździ żona. Ostatnio jechaliśmy razem i odnieśliśmy wspólnie ze cały kokpit drży, jakby droga była pełna dołków. Przy niższej prędkości nic nie drożało.

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Stycznia 2024, 20:37:16 »

Opony były zmieniane na sezon zimowy i wyważane także to bym wykluczył.
To, że koła były wyważane na zimę nie oznacza, że nie mogłeś zgubić ciężarka. Ja bym zaczął od sprawdzenia wyważenia jeszcze raz.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Stycznia 2024, 21:25:43 »
...dokładnie. Jeśli te drgania czujesz też na kierownicy, sprawdź  wyważenie.  Wystarczy że  auto zaliczyło większą dziurę itp.
Nakrętki się nie poluzowały czasem? Jeśli to nic nie da to i zbieżność, luzy zawieszenia sprawdź.
« Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2024, 21:29:11 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Geny

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Stycznia 2024, 09:49:28 »
Bardziej drgania czuć na całym kokpicie, również siedząc na fotelu pasażera. Sprawdzę Wasze sugestie ale po wstępnych oględzinach raczej to nie problem z wyważeniem ale sprawdzę to dokładniej. Myślałem że moE coś z przepustnicą, może z sonda skoro wcześniej wyskoczył check.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Stycznia 2024, 21:24:10 »
Problemów doszukuj się w kolejnosci: w krzywych felgach, niewywazeniu kół, oponach, powierzchni styku felgi z piastą, skontroluj zawieszenie oraz półosie, geometrię
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Geny

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Stycznia 2024, 22:04:04 »
Z kołami raczej wszystko w porządku ale może coś mi zawsze umknąć ale nie doszukiwalbym się tam problemu. Oglądałam, sprawdzałem i wydają się ok. Co jakiś czas pojawia mi się kontrolka check i proste urządzenie diagnostyczne wskazuje za każdym razem problem z katalizatorem a katalizator jest pełny i wyczyszczony. Była kiedyś dziura przy mocowaniu katalizatora z kolektorem ale została naprawiona. Tutaj gdzieś bym się szukał problemu. Drgania pojawiają się dopiero przy prędkości  przekraczającej 85 km.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl