Autor Wątek: RAV4 - 2024, problemy z ustawieniami i pewnymi funkcjami  (Przeczytany 32180 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sig.segv

• Toyot Pełzający
  • **
    • Paweł Online
  • Samochód:: 2024 RAV4 Adv
Odp: RAV4 - 2024, problemy z ustawieniami i pewnymi funkcjami
« Odpowiedź #60 dnia: 28 Maja 2024, 22:00:37 »
Jak będę zmieniał samochód, to chyba jednym z warunków będzie możliwość wyłączenia tych powiadomień:)
To będzie misial być wyprodukowany na przed 2024 rokiem. Eurokomuna wymaga żeby wszystkie auta produkowane po 2023 rokiem miały taki system permanentnie włączony.

P,paw

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #61 dnia: 28 Maja 2024, 22:27:32 »
Wiem, ale może być to możliwe do wyłączenia nieoficjalnie, u tzw. Collina:)

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #62 dnia: 29 Maja 2024, 21:23:18 »
Mazda 3 ma to rozwiązane tak, że ten dźwięk wyłącza się jednym przyciskiem, który znajduje się tak jak w Rav4 przycisk otwierania bagażnika (po lewej od kierownicy). Tylko tam wycisza wszystkie dźwięki systemowe a nie tylko przekroczenie prędkości.

Offline westsajd

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: .
« Odpowiedź #63 dnia: 03 Czerwca 2024, 12:37:07 »
Pytanie, czemu autohold puszcza po zatrzymaniu na wzniesieniu i każe trzymać nogę na hamulcu? Co to ma na celu?

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #64 dnia: 03 Czerwca 2024, 14:52:09 »
Jak to puszcza ? U mnie nie ma czegoś takiego ?
Czy na płaskim, czy pod górkę, czy z górki - gdy mam zapięte pasy, włączony Autohold (zielona ikonka), zatrzymam się i chwilkę potrzymam hamulec zapala się żółty Autohold i auto stoi na hamulcu aż do wciśnięcia gazu.
Po długim staniu (kilka minut) na autohold zaciąga hamulec postojowy i wyłącza autohold.
« Ostatnia zmiana: 03 Czerwca 2024, 14:54:03 wysłana przez Markid »

Offline westsajd

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: .
« Odpowiedź #65 dnia: 03 Czerwca 2024, 15:11:43 »
Mam włączony hold, zatrzymuję się na pochyleniu (zjazd do garażu), po krótkiej chwili dostaję komunikat, że hold zostaje wyłączony i mam trzymać nogę na hamulcu. Teraz doczytałem i jest o tym wzmianka w instrukcji. Dla mnie to kompletnie nie ma sensu.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #66 dnia: 03 Czerwca 2024, 15:17:26 »
O,... to z tym się nie spotkałem, widać nie stawałem na takim dużym pochyleniu.
A gdybyś mocniej wcisnął hamulec przy aktywacji autohold, to też się pojawia komunikat ?

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #67 dnia: 03 Czerwca 2024, 17:02:54 »
Jak stałem kiedyś na drodze gdzie był ruch wahadłowy i czekałem kilka minut na zielone światło to też mi się 2 razy taki komunikat wyświetlił, że aby utrzymać autohold to mam nacisnąć hamulec czy coś w ten deseń. W sumie nie wiem co by się stało, gdybym go nie nacisnął, auto by ruszyło? Może by zaciągnęło hamulec postojowy. Co do wzniesienia to zazwyczaj zostawiam na P jak muszę pod pracą otworzyć sobie bramę czasem przy pomocy karty i konieczne jest bym wyszedł z auta, natomiast jak 2 razy się zapomniałem to chyba od razu po otwarciu drzwi zaciągnął mi postojowy.

Offline jagruszka

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 MY2023
« Odpowiedź #68 dnia: 04 Czerwca 2024, 08:11:30 »
W sprawie czytania znaków w molel RAV4 RM24 z nowymi multimediami pisałem do Toyoty i otrzymałem odpowiedź, że korzystają ze standardu Łotewskiego znaków najbardziej zbliżonego do jaki

Offline jagruszka

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #69 dnia: 04 Czerwca 2024, 08:12:32 »
W sprawie czytania znaków w molel RAV4 RM24 z nowymi multimediami pisałem do Toyoty i otrzymałem odpowiedź, że korzystają ze standardu Łotewskiego znaków najbardziej zbliżonego do jaki

Offline jagruszka

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #70 dnia: 04 Czerwca 2024, 08:19:01 »
W sprawie czytania znaków w molel RAV4 MY24 z nowymi multimediami pisałem do Toyoty i otrzymałem odpowiedź, że korzystają ze standardu Łotewskiego znaków najbardziej zbliżonego do wytycznych EU no i przyjołem to do wiadomosci aż tu szwagier nabył nowego Lexusa NX350 też z nowymi multimediami i u niego wszystko działa dobrze tzn. rozpoznaje znak miejscowosci i skrzyżowanie kasuje ograniczenie prędkosci, no poprostu działa tak jak powinno. Czyżby Toyota olewała temat ? <zalamka>

Offline sp4

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav 4
« Odpowiedź #71 dnia: 04 Czerwca 2024, 08:22:26 »
Jak będę zmieniał samochód, to chyba jednym z warunków będzie możliwość wyłączenia tych powiadomień:)
To będzie misial być wyprodukowany na przed 2024 rokiem. Eurokomuna wymaga żeby wszystkie auta produkowane po 2023 rokiem miały taki system permanentnie włączony.

P,paw

Chyba jest szansa na zakup samochodu beż pękających systemów i może nawet bez ABS. Obecne rodzime produkcję z Rosji.

Offline sig.segv

• Toyot Pełzający
  • **
    • Paweł Online
  • Samochód:: 2024 RAV4 Adv
« Odpowiedź #72 dnia: 04 Czerwca 2024, 08:33:43 »
W sprawie czytania znaków w molel RAV4 MY24 z nowymi multimediami pisałem do Toyoty i otrzymałem odpowiedź, że korzystają ze standardu Łotewskiego znaków najbardziej zbliżonego do wytycznych EU no i przyjołem to do wiadomosci aż tu szwagier nabył nowego Lexusa NX350 też z nowymi multimediami i u niego wszystko działa dobrze tzn. rozpoznaje znak miejscowosci i skrzyżowanie kasuje ograniczenie prędkosci, no poprostu działa tak jak powinno. Czyżby Toyota olewała temat ? <zalamka>
Przed odbiorem RAV4 jeździłem wypożyczoną corollą chyba z 2022 i tam też rozpoznawanie znaków działało znacznie lepiej.
RAV4 ma chyba nadal starą wersję systemu.

P,paw

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #73 dnia: 05 Czerwca 2024, 15:57:54 »
Jak stałem kiedyś na drodze gdzie był ruch wahadłowy i czekałem kilka minut na zielone światło to też mi się 2 razy taki komunikat wyświetlił, że aby utrzymać autohold to mam nacisnąć hamulec czy coś w ten deseń. W sumie nie wiem co by się stało, gdybym go nie nacisnął, auto by ruszyło? Może by zaciągnęło hamulec postojowy. Co do wzniesienia to zazwyczaj zostawiam na P jak muszę pod pracą otworzyć sobie bramę czasem przy pomocy karty i konieczne jest bym wyszedł z auta, natomiast jak 2 razy się zapomniałem to chyba od razu po otwarciu drzwi zaciągnął mi postojowy.
Gdy nic nie zrobisz to zaciągnie się hamulec postojowy, a Authold odpuści.
Podobnie się dzieje gdy odepniesz pas bezpieczeństwa stojąc na Autohold.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #74 dnia: 05 Czerwca 2024, 16:33:03 »
Gdy nic nie zrobisz to zaciągnie się hamulec postojowy, a Authold odpuści.
Podobnie się dzieje gdy odepniesz pas bezpieczeństwa stojąc na Autohold.
A no to dobrze wiedzieć:)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl