Autor Wątek: CC 1.8 czy 2.0  (Przeczytany 15413 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
CC 1.8 czy 2.0
« dnia: 25 Stycznia 2024, 21:48:27 »
Ja przed takim dylematem nie stanę ale jakby ktoś był zainteresowany to podrzucam porównanie z yt https://www.youtube.com/watch?v=tekKCQ3T3PE

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: CC 1.8 czy 2.0
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Lutego 2024, 10:30:38 »
interesujące, wygląda na to, że corolla cross dostała ponadprzeciętną (jak na Toyotę oczywiście) ochronę antykorozyjną podwozia
czyżby toyota zaczęła w kończu uczyć się na swoich błędach?

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Lutego 2024, 19:13:27 »
Ja przed takim dylematem nie stanę ale jakby ktoś był zainteresowany to podrzucam porównanie z yt https://www.youtube.com/watch?v=tekKCQ3T3PE
Z ciekawosci uważnie obejrzałem filmik
....pytanie co tam w 15.57 min robi kierownica z volvo ?
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Lutego 2024, 19:47:42 »
Wsiadł w CC, a poczuł się jak w Volvo. ;)

Offline valefor1981

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Czerwca 2024, 08:03:55 »
Cześć,

jestem przed wyborem nowego autka
dotychczas jeżdżę Auris 2 HB FL 2016 1.33 Active
myślę o zamianie właśnie na Corolle Cross w wersji Style z pakietem Tech.

Byłem w salonie i przejechałem CC się silnikiem 2.0.
Generalnie bardzo dobre wrażenia z jazdy szczególnie że przesiadam się z auta które jest dość spartańskie i nie jest hybryda.
Buda w CC niby większa a bagażnik 420 litrów nie powala.
Największy wizualny minus ta rura wydechowa wisząca kuje w oczy.

Mam pytanie czy ktoś z forumowiczów ma może wersje CC z 1.8?
Czytałem inne wątki i była w nich wspomniane że w 1.8 rura wydechowa jest bliżej podwozia
czyli jaki to auto ma prześwit ?

za 1.8 wtedy by przemawiało
* większy bagażnik
* minimalnie lepszy prześwit.
* lepsza cena

W trzech salonach gdzie dzwoniłem takiej wersji nie mieli wiec możliwości zobaczenia jej nie mam.
W internecie po polsku czy angielsku z europejskiego rynku widzę tylko filmiki z 2.0

Offline 3tomek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Czerwca 2024, 09:48:02 »
Mam CC 1.8 comfort, po miesiącu wyciek z przedniego amortyzatora i serwis (czekam od 8 maja, części mają być 8 czerwca). Jak auto zastępcze dostałem dobrze doposażoną CC 2.0, spalanie na zbliżonym poziomie, 1.8 pali nie co mniej. wydaje mi się że silnik 2.0 ma trochę inne brzmienie, jest akustycznie „miekki”, przyjemniejszy dla ucha. Jazda w mieście dla każdej wersji silnikowej raczej bez różnicy. Przy większych prędkościach gdy zachodzi potrzeba większej mocy już trochę czuć różnice, ale nie przekłada się to na cyferki 197 vs 140 km. Bagażnik wyraźnie większy i bardziej ustawny w 1.8, z powodu umieszczenia akumulatora w komorze silnika jest szerszy i spokojnie przy tylnej belce można umieścić roletę. Słynna rura pod wersja 2.0 to wygląda bardzo słabo, ale to już wszyscy wiedzą. Gdybym miał wybierać ponownie, lepiej dołożyć do wyposażenia niż silnika.

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Czerwca 2024, 11:43:08 »
lepiej dołożyć do wyposażenia niż silnika
podobnie Petryn ględzi: https://youtu.be/YpAwf3pF9bY?t=1785

Offline valefor1981

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Czerwca 2024, 08:18:42 »
Dzięki za odpowiedzi.
które utwierdzają mnie do CC 1.8

Pozdrawiam

Offline januask

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Czerwca 2024, 11:15:33 »
... a bagażnik 420 litrów nie powala.
Największy wizualny minus ta rura wydechowa wisząca kuje w oczy.

Mam pytanie czy ktoś z forumowiczów ma może wersje CC z 1.8?
Czytałem inne wątki i była w nich wspomniane że w 1.8 rura wydechowa jest bliżej podwozia
czyli jaki to auto ma prześwit ?

za 1.8 wtedy by przemawiało
* większy bagażnik
* minimalnie lepszy prześwit.
* lepsza cena

To ja stanę trochę w "opozycji".
Jedyny plus wersji 1.8, to jak dla mnie bagażnik, ale też bez przesady. Rzeczywista pojemność zwiększa się o 40 l, a wizualnie przedstawiając, to powiedziałbym, że plecak dziecka do szkoły jeszcze upchasz.
Słynna rura... Moim zdaniem Corolli Cross nie kupuje się dla efektów wizualnych, bo to średnio urodziwe auto, także i tak nikt z rodziny, sąsiadów czy też obcych ludzi na ulicy się nią nie zachwyci. Wisząca rura, to nawet jej zaleta...przynajmniej będziesz zwracał uwagę innych kierowców  :laugh: Taki już "urok" tego auta.
Prześwit jest dokładnie taki sam 16cm.
Co do ceny, to przed zakupem testowałem obie wersje i jak dla mnie 2.0 pod względem dynamiki jest o niebo lepsza. Przyspieszenie nieporównywalne, zarówno w warunkach miejskich jak i w trasie przy wyprzedzaniu miałem wrażenie, ze to jakiś "bolid" w porównaniu do wersji 1.8
Podsumowując, ja wybrałem 2.0 i bardzo sobie chwalę. Każda złotówka była warta mocniejszego silnika, tym bardziej ze w moim mniemaniu przekłada się to na bezpieczeństwo w warunkach drogowych.

Offline Peterka20

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Czerwca 2024, 17:25:18 »
Również wybrałem 2.0 style + tech Jestem bardzo zadowolony auto bardzo dynamiczne, spalanie to bajka. Rura wisi i już. Widziałem, że w modelach wyprodukowanych od 2024 trochę to poprawili (dodali też bezprzewodowy android auto i USB-C z przodu).

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Czerwca 2024, 19:50:52 »
Imho 1.8 vs 2.0 to dwie kwestie do ustalenia.
Jesli myslisz na przyszłosc o gazie to 1.8.
Decydujac sie na 2.0 masz wywalone na przybywający olej na bagnecie a 2 cm powyzej max to TTTM i juz.

....a co do mocy i dynamiki to tak szczerze piszemy tu o hybrydach a nie GTR wiec już widzę oczyma wyobraźni kierowcę corolli i kick down
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Czerwca 2024, 20:19:21 »
Decydujac sie na 2.0 masz wywalone na przybywający olej na bagnecie a 2 cm powyzej max to TTTM i juz.
Ale nie trzeba mieć wywalone wystarczy dogrzać silnik od czasu do czasu w sezonie zimowym o ile ktoś korzysta z hybrydy na max krótkich odcinkach  :-)

Offline Vito-drakula

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Audi, TCC
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Sierpnia 2024, 20:42:19 »
Właśnie jestem po przejażdżce po europie. Trzy  ( i do pewnego momentu cztery) osoby + pełny bagażnik. Nie wyobrażam sobie jazdy z takim obciążeniem na autostradzie z motorem 1,8 + 140 km. Dwa litry i 197 km jakoś daje radę. 1,8 wkoło komina jako miejski podjeżdżacz pewnie się sprawdzi. Ja osobiście nie kupiłbym takiego auta ze słabszym motorem. I jak kogoś interesuje średnia z trasy z prawie 5000 km wyszła 5,8 l/100 km.

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Sierpnia 2024, 21:11:49 »
Nie przesadzajmy. Jak na razie śmigam Chr 1.8 122km i nie jeden wyjazd do Włoch za mną Alpy, Dolomity i bardzo strome drogi w Dolomitach i przy 2 osobach z pełnym bagażnikiem daję spokojnie radę. Przed zamówieniem CC 1.8 zrobiłem przegląd modeli w granicach 160tyś. i nic mi nie podpasowało albo motory od 1.2 do 1.5 na turbo i to dopiero musi się męczyć. Nie chwalę Toyoty bo swoje za uszami mają lecz według mojej opinii motory mają spoko. Pamiętacie niewypał w CHR 1.2 turbo ( szybko zniknął) Niestety dzisiejsza motoryzacja przez EU zanika.
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpnia 2024, 21:18:45 wysłana przez ostry2407 »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Sierpnia 2024, 21:33:35 »
1.2 turbo nie zniknął bo był niewypałem, a ze względu na przepisy EU jak i politykę Toyoty. Mój 2.0 w rav4 też "zniknął" I co, też był niewypałem?
Przed hybrydą siostra jeździła 6-7lat c-hr 1.2T i zero problemów.
Ja jeżdżę krótko autami, ale moja rav4 z silnikiem 2.0 benzyna przez 3.5 roku też nawet "pierda" nie puściła.
1.5T który miałem wciągał nosem moją 2.0 toykę, więc nie pisz sloganów.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl