Autor Wątek: Rozkalibrowane radyjko.  (Przeczytany 675 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline blekitny4

• Toyot Leżący
  • *
Rozkalibrowane radyjko.
« dnia: 28 Stycznia 2024, 11:28:09 »
Witajcie mam niemały kłopot z radyjkiem . Posiadam RAV4 chyba 4 gen przed liftem z 2015r mam tam radyjko Toyoty z Navi wyświetlacz z 4-5cali (radyjko z CD). Od pewnego czasu ciężko korzystać jest z funkcji dotykowej tj naciskam np jakąś stację radiową X a włącza się stacja Y . Wciskam 2 a wybiera 7 itd. Mam wrażenie jakby wyświetlacz się rozkalibrował. Czy da się to jakoś ponownie skalibrować ?? Ps Navi aktualizowana ostatnio 2020r .

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
Odp: Rozkalibrowane radyjko.
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Stycznia 2024, 15:37:40 »
Pojemnościowych paneli dotykowych się nie kalibruje. Masz usterkę lub coś ci mocno zakłóca panel (radio CB, telefon, ładowarka).

Offline blekitny4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Stycznia 2024, 15:58:42 »
Przy radyjku nie mam CB, telefonu czy też jakiś ładowarek . Jeśli to wada wyświetlacza to czy jest to naprawialne ??

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Stycznia 2024, 16:32:31 »
Tak, przez wymianę wyświetlacza.

Offline blekitny4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Stycznia 2024, 17:07:40 »
A orientujesz się czy to muszę zrobić przez serwis Toyota czy raczej każdy serwis RTV powinien to ogarnąć no i czy jest to opłacalne czy lepiej kupić inne takie samo używane radyjkom jeśli używka czy będę je potem musiał jakoś zaprogramować do auta czy wystarczy zamienić ??

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Stycznia 2024, 20:40:50 »
Nie orientuję się. Tak czy siak trzeba najpierw konkretnie zdiagnozować problem zanim zaczniesz cokolwiek wymieniać.

Offline chwiejak

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Stycznia 2024, 21:37:07 »
Nie wiem ile jestes w stanie zapłacić ale przy wymianie radia wziąłbym pod uwagę wymianę na jakieś radio z androidem.
Takie radia obsługują też (doczytaj) komunikacje CAN z samochodem.
np:
https://pl.aliexpress.com/w/wholesale-2015-toyota-rav-4-android-radio.html?spm=a2g0o.best.auto_suggest.1.6d681e2b8J6LW3

Offline blekitny4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Stycznia 2024, 08:15:29 »
Nie chce się bawić w zamienniki radyjka itp. nie wiem ile jeszcze będę w jego posiadaniu a chciałbym naprawić to co mam lub wymienić na takie samo sprawne tylko kwestia czy nie trzeba będzie go jakoś programować do auta ( tu się nie znam ) . A idzie dostać gdzieś taki panel do radyjka ??

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl