Autor Wątek: Maksymalna predkosc w trybie EV  (Przeczytany 6282 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Maksymalna predkosc w trybie EV
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Lutego 2024, 12:14:05 »
Bateria w Twojej hybrydzie wykorzystywana jest w zakresie 40-80% naładowania. Poniżej 40% załącza się spalinowy celem podladowania do 50% a przed przekroczeniem 80% zaczyna się zrzucanie energii z baterii poprzez obracanie silnikiem spalinowym jako obciążeniem silnika elektrycznego. Wykorzystuję się więc w praktyce nieco ponad 30% pojemności baterii co przekłada się na jej trwałość. Moja bateria ma prawie 380 tys.km obciążającej ją intensywnej jazdy miejskiej i nadal żyje.
Jeśli dajesz radę przejechać 1km na EV to Twoja bateria jest w porządku.
« Ostatnia zmiana: 01 Lutego 2024, 12:16:57 wysłana przez przmor »

Offline wowo2040

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: prius 3
« Odpowiedź #16 dnia: 01 Lutego 2024, 20:00:12 »
a przed przekroczeniem 80% zaczyna się zrzucanie energii z baterii poprzez obracanie silnikiem spalinowym jako obciążeniem

hmm, to nie lepiej bylo by ? poprostu jechac na sam prad ? (ale pewnie wylaczony silnik spalinowy prawie wogole nie ociaza).

Jeszcze bym Pana zapytal bo widze ze Pan wszystko wie , jakim pradem laduje sie bateria ? powiedzmy ze auto stoi. ?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Lutego 2024, 20:14:46 »
To zrzucanie energii następuje po zatrzymaniu auta np. po długim zjeździe gdzie odzyskane zostało dużo energii i poziom naładowania baterii zbliża się do 80%, stojąc np. na czerwonym swietle. Słychać wtedy silnik spalinowy wchodzący na dość wysokie obroty. Z tego co pamiętam na postoju bateria jest ładowana mocą 4-5kW ale jutro mogę sprawdzić dla pewności.

Offline wowo2040

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 01 Lutego 2024, 20:33:48 »
Dziekuje :)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #19 dnia: 02 Lutego 2024, 15:53:35 »
Sprawdziłem i prąd ładowania baterii HV na postoju to około 20A.

Offline rossi69

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius plug in
« Odpowiedź #20 dnia: 03 Lutego 2024, 21:16:51 »
"To teraz tak juz byle jak liczac , biorac pod uwage wedlug wikipedii - priusa plugina  z 2012 roku ktory na energi 4,4Kw/h z predkoscia do 100 km /h i waga baterii 2 razy ciezsza przemierza spokojnie 25 km ! , to juz pomijajac to ze energia rosnie z predkoscia do kwadratu - ten moj ! musialby na dobrej baterii przejechac przynajmniej, juz grubo zanizajac , te 10 km z predkoscia na eco co sie u mnie udaje , na maks 48km/h .
 a daje rady 1km. "
Z tymi 25 km na spokojnie to bym nie szalal :) U mnie maks co udalo mi sie w ramach eksperymentow uzyskac to 22km -przy predkosci 50km/h.Normalnie jest to 15-16 km i to bez wlaczonej klimy.Z klimatyzacja to  2 km mniej zasiegu.

Offline wowo2040

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 06 Lutego 2024, 16:32:23 »
Jeszcze jedno pytanko do Pana eksperta ? :)
czy jest mozliwe ogladac aktualny pobor energii z Akumulatora HV? ,  tak jak np. aktualne spalanie benzyny ?
nie umie czegos takiego znalezc ;( a nie chce sie wpinac szeregowo w uklad, najwyzej nawine iles tam zwoi na tego druta , ale jak to wykalibrowac ?, ale w sumie jak laduje moca na postoju 4KW to reszte by mozna w sumie wyliczyc ... :).
No i jeszcze juz ostatnie pytanie ;) :

Te 4,4Kwh baterii hv na 22 km przejechania , to 4,4 kwh tylko na jazde ? czy to jest pojemnosc na obsluge calosci?? czytalem ze ta bateria jeszcze wiele innych odbiornikow  zasila ( AC ,Swiatla i wiele innych..

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #22 dnia: 06 Lutego 2024, 17:03:43 »
Ja do odczytów używam taniego interfejsu OBD vGate iCar 2 albo 3 (nie pamiętam) i aplikacji na Android takich jak Hybrid Assistant, dr. Prius, Tire Assistant. Nie wpinam się w żadne kable. Podczas pracy układu hybrydowego napięcie z baterii HV jest wykorzystywane do zasilania wszystkiego co jest w aucie poprzez przetwornicę napięcia oraz falownik. Całkowita pojemność baterii HV to 1.3kWh przy wykorzystywane jest nie więcej niż 40% czyli 0.5kWh. Mowa o zwykłej hybrydzie Auris nie plugin.

Offline wowo2040

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 06 Lutego 2024, 21:03:57 »
Ja do odczytów używam taniego interfejsu OBD vGate iCar 2 albo 3 (nie pamiętam) i aplikacji na Android takich jak Hybrid Assistant, dr. Prius, Tire Assistant.

i tak na telefonie sobie moge ogladac ? no pieknie -  zaraz to zamawiam :)

Ale jeszcze jedno pytanko do eksperta ? - choc zdaje sobie sprawe ze to juz chyba tajemnica jest ! ale :

TE 40 PROCENT -  to na jakim napieciu sie zaczyna i na jakim konczy ? :)  ( na przykladzie 10 volt - 5 do 9 ?)
biorac pod uwage wlasciwosci tych baterii to chyba tak im najlepiej pasuje :)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #24 dnia: 06 Lutego 2024, 21:35:32 »
Na zachętę przykładowe zrzuty ekranu z dr. Prius i Hybrid Assistant
Na ostatnie pytanie nie odpowiem bo nie sprawdzałem tego.

Offline wowo2040

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 09 Maja 2024, 22:40:58 »

Witam Serdecznie

Mam ten interfejs i piekna sprawa to jest  :) wszystkie  parametry juz znam.

I znow pytanko do Pana specjalisty, czy? gdyby "dolewac" energi z zewnatrz na bierzaco! do baterii oczywiscie tej trakcyjnej, glownie podczas jazdy!
Poprostu takie dolewanie do pelna, zachowujac parametry oryginalu...
Czy oprogramowanie priusa wykryje to? ze sie pojawia energia nie wiadomo skad?i nie narobi wstydu na ulicy???

Auto potrafi do 70 km/h jechac na pradzie ! musi byc ale pelna bateria.

I jeszcze jedno pytanko do Pana , ze gdyby wylaczyc jakos motor spalinowy w trybie PWR?? przykladowo padl nie wiem ? nie ma zaplonu czy co , to elektryczny przejme inicjatywe???? Juz bez ograniczen az prawie braknie tych 40%

Dziekuje za odpowiedz i Pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl