Autor Wątek: Czujnik parkowania przód przestał działać Toyota CHR  (Przeczytany 7191 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pasterz4

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota CHR
Czujnik parkowania przód przestał działać Toyota CHR
« dnia: 01 Lutego 2024, 18:45:12 »
Cześć może miał ktoś podobnie przestały mi nagle działać czujniki parkowania a dodatkowo prawe lusterko przestało się składać nie słychać silniczka.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Czujnik parkowania przód przestał działać Toyota CHR
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Lutego 2024, 19:27:20 »
Witaj. Czujniki oryginalne czy dokładane? Należy sprawdzić czy do silniczka składania lusterka dochodzi napięcie gdy ma się złożyć. Demontaż tapicerki i kontrola na zlaczu. Pewni silniczek padł (zdarza się)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Lutego 2024, 14:47:37 »
Cześć może miał ktoś podobnie przestały mi nagle działać czujniki parkowania a dodatkowo prawe lusterko przestało się składać nie słychać silniczka.

Ja najpierw zobaczył bym bezpieczniki.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Lutego 2024, 15:07:30 »
Bezpiecznik jest na obie strony a nie na jedną a skoro jedna działa a druga nie to jaki w tym sens?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Pasterz4

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Lutego 2024, 11:39:17 »
Czujniki oryginalny, bezpieczniki sprawdzone wszystko ok :) zweryfikuję to napięcie dzięki za informacje.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Lutego 2024, 11:41:28 »
Czujniki: sprawdź czy nie są wyłączone w menu zegarów, jeśli nie - to wypada podłączyć tester
« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2024, 11:48:35 wysłana przez Colin »

Offline Pasterz4

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Lutego 2024, 12:43:26 »
Temat rozwiązany jeśli chodzi o lusterko nie stykało na kostce wystarczyło przeczyścić i śmiga a co do czujników to trzeba było dobrze wyczyścić i działa

Offline adamlca

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR 1.8
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Września 2024, 12:13:37 »
i moja CHRke dopadla usterka przednich czujnikow parkowania.Wersja Comfort 1.8 2023 z dolozonymi w salonie wlasnie przednimi czujnikami.Dodam-CHrka juz po gwarancji bo pracuje:)
Usterka dziwna bo;gdy auto stoi przed przeszkoda to po uruchomieniu auta czujniki piszcza jak trzeba,ale po chwili przestaja i juz nie dzialaja.Wiec wydaje sie ze same czujniki sa ok.Wiem gdzie sa bezpieczniki(nad lewym kolanem),ale czy warto tam zagladac bo problem chyba gdzie indziej.
Spotkal sie ktos z taka dolegliowscia?

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Września 2024, 12:26:56 »
W mojej CHR mk2 z dokładanymi czujnikami podobnie zachowują się przednie. Tylne zawsze działają po wrzuceniu wstecznego, przednie prawie nigdy, do tego stopnia że im po prostu nie ufam. Wersja czujników bez fizycznego włącznika, według przekazanych mi informacji czujniki załączają się po wrzuceniu R, a przednie przestają działać powyżej jakiejś tam prędkości. Z mojego doświadczenia przy manewrowaniu przednie w ogóle nie działają, może ja jestem zbyt wrażliwy i nie mam wyczucia auta, nie mam pomysłu jak to porządnie sprawdzić nie uszkadzając auta...
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Września 2024, 15:30:30 »
Ustaw kartony i sprawdzisz, zapewne nikt nie zginie jak w jakimś polskim serialu.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline adamlca

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR 1.8
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Września 2024, 17:01:34 »
Ustaw kartony i sprawdzisz, zapewne nikt nie zginie jak w jakimś polskim serialu.

No nie,nie mam po co ustawiac.Na bank jest tak jak opisalem.Po wlaczeniu zaplonu jesli z przodu jest ktos/cos w zasiegu dzialania to piszcza.Jesli nie ma cisza.Ale pozniej juz nie dzialaja.Z zadnej odleglosci.
Czy gdzies jest jakas tego regulacja,wlacznik/wylacznik?

Offline KryZdzich

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR II comfort
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Stycznia 2025, 22:22:26 »
Wie ktoś może? Jaki jest koszt dodania czujników parkowania w salonie do CHR II comfort ? Gzy są jak fabryczne z wyższych półek?

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Stycznia 2025, 23:35:34 »
Fabrycznych już po wyprodukowaniu CHRa bez tej opcji - nie domontujesz. Możesz mieć jedynie zamontowane "akcesoryjne chinole" z buzzerem.
P. S. Pewnie 4-ka z przodu - krzykną (za przód i tył) lekką ręką
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2025, 23:46:38 wysłana przez Colin »

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Stycznia 2025, 02:43:10 »
Wie ktoś może? Jaki jest koszt dodania czujników parkowania w salonie do CHR II comfort ? Gzy są jak fabryczne z wyższych półek?
Cennikowo około 3,5k, stan na czerwiec. Przy zakupie auta można było mocno negocjować. Pamiętaj że można przeznaczyć promocyjny 1k na akcesoria na właśnie te czujniki. Co do jakości to z moich nie jestem zadowolony, z tyłu wisi buzzer który wiecznie się odkleja, przednie czujniki jak dla mnie nie wykrywają takiej samej odległości jak tylnie, tylko w ostatniej chwili reagują. Jedyny plus to brak przycisku do aktywacji, włączają się automatycznie po wrzuceniu R. Liczę że chińczyki ogarną coś bliskiego rozwiązaniu fabrycznemu, z Corollą/Cross powyżej 2023 im się udało. Chyba że mimo podobnego wizualnie systemu w CHR mk.2 jest to zupełnie inaczej rozwiązane "pod maską"... to wtedy tylko wytrzymać do liftingu i zmienić  :grin:
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2025, 02:45:50 wysłana przez Konrad62 »
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline tomiapage

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Stycznia 2025, 06:48:03 »
Na grupie na fejsbuku jest koleś z okoic wawy co dokłada oryginalne te co n amonitorku pokazują

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl