Autor Wątek: Yaris II 1.4 d4d 2010r, duże spalanie i kontrolka świec  (Przeczytany 678 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline saraxman

• Początkujący
  • Samochód:: Yaris ,1.4 d4d
Yaris II 1.4 d4d 2010r, duże spalanie i kontrolka świec
« dnia: 02 Lutego 2024, 10:35:33 »
Witam pisze z pewnym problemem może ktoś miał podobną sytuację, nie znalazłem tego na forum.

Pisze jako kompletny laik także proszę o wyrozumiałość, nie znam się.

Po rozgrzaniu silnika zapala się kontrolka świec (świeci się potem stale lub gaśnie po jakimś czasie), po tym często występuje szarpanie jakby silnik przerywał, no i spalanie wzrasta z 5 do 8-10 l.

Wszystkie te objawy wystąpiły po wymianie zaworu ciśnienia paliwa.-->
Jakiś czas temu sporadycznie zapalała się kontrolka check engine ( powodując tryb awaryjny v-max do 120 i ogólnie zamulony silnik).
Potem ten check świecił się stale i tryb awaryjny tak samo.

Mechanik odczytał błędy i stwierdził że zawór ciśnienia paliwa do wymiany, moc wróciła, check zgasł a po 2-3 dniach pojawiły się objawy opisane powyżej.

Stary zawór zachowałem może spróbować na starym czy coś się zmieni. Z tego co wiem auto nie ma dpfa.
Jakieś pomysły ? Szukam innego specjalisty ten stwierdził że nie zna przyczyny.

Dziękuję z góry za wszelkie sugestie pozdrawiam Łukasz ;)

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
Odp: Yaris II 1.4 d4d 2010r, duże spalanie i kontrolka świec
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Lutego 2024, 08:23:15 »
Jak zapala się kontrolka świec żarowych, to trzeba sprawdzić obwód tych świec. Może gdzieś jest uszkodzony przewód i podaje napięcie na świece
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl