Autor Wątek: Sterowanie światłem tylnej kanapy z panelu nad kierowcą  (Przeczytany 1584 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline troublemaker

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 MY23
Sterowanie światłem tylnej kanapy z panelu nad kierowcą
« dnia: 03 Lutego 2024, 20:26:27 »
W rav4 2023 nad kierowcą jest panel 4 przycisków. Zewnętrze włączają bezpośrednio światła nad kierowcą/pasażerem, w wewnętrznych pierwszy odpowiada za włączanie światła przy otwarciu drzwi, a drugi po wciśnięciu zapala światła nad pasażerem, nad kierowcą i nad tylną kanapą.
Czy da się za pomocą modyfikacji ustawień w serwisie (techstream?) albo w jakiś inny sposób zmienić by ten drugi przycisk służył jedynie do zapalania/wyłączania światła nad tylną kanapą zamiast wszystkich świateł w samochodzie?

Z tyłu jeździ syn w foteliku i czasami w trakcie podróży chce by mu zapalić światło by mógł przeglądać książeczki, a czasami chce by mu wyłączyć. Niestety nie sięgam ręką tak daleko by w trakcie włączyć/wyłączyć przycisk nad tylną kanapą... a świecenie wszystkich świateł w aucie żeby to nad tylną kanapą się świeciło, mija się z celem ;)

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Sterowanie światłem tylnej kanapy z panelu nad kierowcą
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Lutego 2024, 21:48:33 »
Tak da się, trzeba zmajstrować odpowiednie połączenie w tej lampce
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline troublemaker

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Lutego 2024, 21:57:46 »
Czyli bardziej elektryka niż elektronika... miałem nadzieję, że jest to centralnie sterowane i można ustawić :(
a wiesz może jak się tam dostać? czy to jest coś co można zmajstrować samemu czy lepiej oddać w ręce fachowca? :)

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Lutego 2024, 22:00:06 »
Lampka jest na zaczepach, na żywca na dół za pomocą plastikowych ściągaczy.
Jak czujesz że to rozpracujesz i masz lutownice, cynę, obcinaczki i kilka kabelków to samemu ogarniesz
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline troublemaker

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Lutego 2024, 01:47:16 »
A jesteś pewny, że majstrując przy tylnej lampce da się to zrobić?
Wydaje mi się, że powinienem odpiąć od tego przycisku lampki przednie (nad kierowcą i pasażerem) i wtedy będzie on jedynie zapalał lampkę nad tylną kanapą. Tylko czy da się do tego dostać?
Według tego filmu można wyciągnąć poszczególne lampki, ale nie wiem czy w ten sposób uda się odłączyć połączenia z przyciskiem?
https://www.youtube.com/watch?v=hNF_zbimMQ4

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Lutego 2024, 23:22:55 »
A jesteś pewny, że majstrując przy tylnej lampce da się to zrobić?
Wydaje mi się, że powinienem odpiąć od tego przycisku lampki przednie (nad kierowcą i pasażerem) i wtedy będzie on jedynie zapalał lampkę nad tylną kanapą. Tylko czy da się do tego dostać?
Ale on chyba nie określił jeszcze, przy której lampce musisz pomajstrować.
https://allegro.pl/oferta/toyota-rav4-v-lampka-podsufitki-kabinowa-13662955914
https://allegro.pl/oferta/toyota-rav4-v-lampka-podsufitki-8973b-42010-12573782382
Tu masz zdjęcia od tyłu całego panelu, niezbyt zachęcająco to wygląda.
« Ostatnia zmiana: 07 Lutego 2024, 23:38:30 wysłana przez animuss »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl