Autor Wątek: Nie mogę otworzyć auta...  (Przeczytany 7402 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Nie mogę otworzyć auta...
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Lutego 2024, 08:56:02 »
Po otwarciu drzwi tajnym sposobem pozostanie pytanie: co dalej z zamkiem? Przecież nie można poprzestać na tym, że przywróci się możliwość otwierania samochodu pilotem, a zamek w dalszym ciągu będzie niesprawny. Liczyć na to, że zostanie naprawiony? A może lepiej od razu spisać go na straty i drzwi otworzyć "siłowo" i kupić nowy zamek?
@JagaFan17 - czy w przeszłości kiedykolwiek otwierałeś drzwi kluczykiem? A może zamek jest wymieniony i Ty o tym nie wiesz?
« Ostatnia zmiana: 06 Lutego 2024, 09:04:23 wysłana przez josef »

Offline JagaFan17

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 1.6 2007
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Lutego 2024, 09:11:21 »
Nie nigdy nie otwierałem kluczykiem, ponieważ odkąd kupiłem (używane z komisu) auto to zamek nie działał, jak najbardziej jest opcja że jest on wymieniony.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Lutego 2024, 09:12:40 »
Po otwarciu drzwi tajnym sposobem pozostanie pytanie: co dalej z zamkiem? Przecież nie można poprzestać na tym, że przywróci się możliwość otwierania samochodu pilotem, a zamek w dalszym ciągu będzie niesprawny
Tego nie wiesz.
A może lepiej od razu spisać go na straty i drzwi otworzyć "siłowo" i kupić nowy zamek?
Może wystarczy wkładka
@JagaFan17 - czy w przeszłości kiedykolwiek otwierałeś drzwi kluczykiem? A może zamek jest wymieniony i Ty o tym nie wiesz?
Dobre pytanie.

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 06 Lutego 2024, 09:28:26 »
Miałem na myśli wkładkę oraz odpowiedni do niej kluczyk.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #19 dnia: 06 Lutego 2024, 10:49:43 »
Jaki jest w Aurisie klawisz blokowania? Toyotowy przy klamce?
Możesz spróbować odgiąć ramkę szyby i łyżką do butów lub czymś podobnym przycisnąć klawisz blokady.
Jeżeli chciałbyś stłuc szybę to najlepiej opuszczaną w tylnych drzwiach. Najmniejsze zazwyczaj są najdroższe.
Najprościej szybę kierowcy ale lepiej tylną. Z tyłu możesz założyć choćby czarną folię i dojedziesz do warsztatu a w przednich drzwiach wypadałoby mieć jakąś widoczność.

Tak, przycisk jest w klamce, coś więcej na temat tego jak mam przycisnąć ten klawisz? Czego dokładnie szukać?
Biorąc pod uwagę co piszecie na temat awaryjnego otwierania coraz bardziej skłaniam się do opcji z szybą. Znalazłem już na olx za 50 zł taką która powinna pasować. Na coś szczególnego zwrócić uwagę podczas zakupu i samej akcji? Będę w stanie jako człowiek o przeciętnych umiejętnościach technicznynych sam wstawić nową? Jak bardzo skomplikowany jest to proces?
Po prostu spróbować przepchnąć w pozycję otwarte.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 06 Lutego 2024, 14:19:45 »
skoro nawet nie jestem w stanie włożyć kluczyka do zamka to da się go wogóle otworzyc?
A podglądałeś, czy tam może coś siedzi w tym zamku (ułamany kluczyk itp)?
Jak nie, może zapiekły się tylko zapadki. Można czymś tam pomanipulować po zapadkach zamka, może się ruszą.
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 06 Lutego 2024, 15:44:02 »
No to chyba dwa wyjścia Ci zostają.
1. Awaryjne otwieranie, tylko ustał z góry jaka opłata za sam dojazd w przypadku jak nie otworzy.
Najwyżej stracisz parę pln, a może im się uda.
2. Jak szyba po 50 pln to kup jeszcze naklejkę, taką „na metry”, będziesz miał mniej sprzątania i do dzieła. :)
Uderzaj w róg szyby, a nie środek. Wymiana nie stanowi jakiś większych problemów.

Offline JagaFan17

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 06 Lutego 2024, 16:05:08 »
Wsadziłem tam jeszcze wieszak w drzwi, wchodzi głęboko tylko nie do końca wiem czego nim tam szukać bo nie wiem jak wygląda ten mechanizm przy klamce. Ktoś może rozbierał kiedyś drzwi i wie lub ma jakieś zdjęcia jak to wygląda od środka?

Offline JagaFan17

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 06 Lutego 2024, 16:06:05 »
A podglądałeś, czy tam może coś siedzi w tym zamku (ułamany kluczyk itp)?
Jak nie, może zapiekły się tylko zapadki. Można czymś tam pomanipulować po zapadkach zamka, może się ruszą.

Ciężko stwiedzić co tam jest, klucz wchodzi na centymetr i ani drginie dalej, zapuściłem tam kilka razy wd-40, bez rezultatu niestety.

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 06 Lutego 2024, 17:03:18 »
W niektórych samochodach można było dłoniami zaopatrzonymi w "tępe" rękawiczki, np. skórzane, siłą trochę zsunąć szybę drzwi, aby powstała jakaś szpara od góry. Najlepiej od strony pasażera i później sztywnym drutem złapać klamkę w drzwiach kierowcy.
 A może dałoby się między drzwi pasażera a słupek środkowy lub w innym miejscu wsunąć jakiś sztywny drut lub cienką taśmę zaopatrzoną w "ucho" i próbować zahaczyć klamkę drzwi kierowcy.
« Ostatnia zmiana: 06 Lutego 2024, 17:23:29 wysłana przez josef »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 06 Lutego 2024, 17:22:55 »
Wsadziłem tam jeszcze wieszak w drzwi, wchodzi głęboko tylko nie do końca wiem czego nim tam szukać bo nie wiem jak wygląda ten mechanizm przy klamce. Ktoś może rozbierał kiedyś drzwi i wie lub ma jakieś zdjęcia jak to wygląda od środka?
Tam są linki, nie ogarniesz w ten sposób.
Można próbować odchylić drzwi w rogu i jakimś drutem złapać za otwieranie od strony pasażera. Tylko nie pamiętam czy w Aurisie, przy zamkniętych centralnym zamkiem drzwiach, da się otworzyć od środka.
Przy tym "odginaniu" też może szyba "strzelić". Najmniej ryzykowny jest kontakt z "awaryjnym otwieraniem" (jak się dogadasz to ewentualnie tylko pokryjesz koszt przyjazdu) lub zbicie szyby. Poszukaj na znanym portalu kto ma, którą blisko Ciebie. Ceny są od 7 pln :)

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 06 Lutego 2024, 17:31:16 »
Moim zdaniem drzwi kierowcy można otworzyć od wewnątrz nawet, gdy są zamknięte centralnym zamkiem, choćby ze względów bezpieczeństwa. Spróbować można zawsze. Cienka taśma stalowa na pewno wejdzie między drzwi a słupek bez potrzeby odginania drzwi.

Offline JagaFan17

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 07 Lutego 2024, 13:56:35 »
Nic już nie kombinuje, zadzwoniłem do ślusarza w piątek ma mi otworzyć. Cała ta przyjemność będzie mnie kosztowała 250 zł.
Do tego pewnie trzeba będzie doliczyć wymianę akumulatora, alternatora i zamka w drzwiach...
Szkoda gadać

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #28 dnia: 07 Lutego 2024, 14:58:14 »
Moim zdaniem drzwi kierowcy można otworzyć od wewnątrz nawet, gdy są zamknięte centralnym zamkiem, choćby ze względów bezpieczeństwa. Spróbować można zawsze. Cienka taśma stalowa na pewno wejdzie między drzwi a słupek bez potrzeby odginania drzwi.
W Fordzie Mondeo miałem tzw. podwójne ryglowanie co uniemożliwiało otwarcie zamkniętego auta od wewnątrz więc byłbym ostrożny z sugerowaniem, że na pewno da się otworzyć od środka.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #29 dnia: 07 Lutego 2024, 14:59:25 »
Toyota nie ma death-lock, o ile mi wiadomo.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl