Autor Wątek: Podłączenie pompy paliwa yaris 2  (Przeczytany 5202 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Casoni

• Toyot Leżący
  • *
Podłączenie pompy paliwa yaris 2
« dnia: 07 Lutego 2024, 21:07:20 »
Witam.
Mam problem z moją yariską II. Silnik benzynowy 1.3 64kW 2008r. Pewnego ranka nie zapalił, nie włączała się pompa paliwa. Nie było na niej napięcia. Bezpieczniki wszystkie OK. Szukałem w necie gdzie może być przekaźnik i nie znalazłem. W jednym z filmików znalazłem, że tam chyba jest przekaźnik zespolony (ten co znajduje się w skrzynce bezpiecznikowej - taki podłużny z trzema bezpiecznikami. Patrząc na kolory to z tego stycznika wychodziły takie same jak do pompy. Czarny z plusem i biały z czarną kreską - masa, która też przychodzi z ecu włączając pompę. Podpiąłem nowe przewody od tych właśnie przewodów do pompy bezpośrednio. Samochód zapala i właśnie pompa cały czas kręci po włączeniu zapłonu, a chyba tak nie powinno być. Czy dobrze podpiąłem przewody? Gdzie dokładnie idą przewody od pompy? I druga sprawa po wyjęciu pompy i jej włożeniu wskaźnik paliwa pokazywał rezerwę mimo połowy baku paliwa. Po pewnym czasie pokazało 3 kreski, ale cały czas pokazuje, że mogę przejechać 0km. Proszę o pomoc, bo już nie wiem co zrobić.
Modyfikuj wiadomość

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Podłączenie pompy paliwa yaris 2
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Lutego 2024, 21:27:23 »
Samochód zapala i właśnie pompa cały czas kręci po włączeniu zapłonu, a chyba tak nie powinno byc

Tak nie powinno. Pompa ma pracować tylko gdy motor pracuje. Jeśli jest włączony sam zapłon to pompa włączy się na kilka sekund po czym wyłączy. Znajdź usterkę i usuń ja a przewody przywróć do ustawień "fabrycznych". Przekaźnik jest w skrzynce bezpieczników pod kierownicą po lewej stronie.

Zapewne wygiales ramię pływaka pompy i fałszuje teraz wskazania. Ustaw pływak poprawnie i odepnij klemę na 5 min.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Casoni

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Lutego 2024, 21:37:01 »
W tym problem, że nie mogę znaleźć tego przekaźnika. To co znalazłem to właśnie na temat tego przekaźnika zespolonego w skrzynce bezpiecznikowej w komorze silnika. Sugerowałem się po kolorach przewodów. Nie znalazłem schematu do tego modelu. Nie wiem jak dodać tu zdjęcia to bym wstawił zdjęcia bezpieczników i przekaźników w kabinie przy kierowcy.
« Ostatnia zmiana: 07 Lutego 2024, 21:39:23 wysłana przez Casoni »

Offline Casoni

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Lutego 2024, 21:49:58 »
Przekaźnik jest w skrzynce bezpieczników pod kierownicą po lewej stronie.
Przewody od pompy, które idą w progu idą nie do skrzynki z przekaźnikami pod kierownicą z lewej strony tylko wyżej (wywnioskowałem, że do tej puszki z bezpiecznikami w komorze silnika. I przy tym zespolonym przekaźniku zespolonym (jest na nim napisane RELAY INTEGRATION) są takie właśnie przewody jeśli chodzi o kolory i gdy wpiąłem się w nie to pompa ruszyła. Podejrzewam, że gdzie indziej je powinienem wpiąć tylko gdzie?

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Lutego 2024, 21:50:43 »
 Przekaźnik z tego co pamiętam zintegrowany jest w skrzynce, teoretycznie niewymienialny osobno
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Casoni

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Lutego 2024, 21:56:56 »
Czyli trzeba wymienić całą skrzynkę z przekaźnikami?

Offline Casoni

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Lutego 2024, 22:12:23 »
Nasuwa się pytanie czy do czasu aż nie zlokalizuję z Waszą pomocą usterki można jeździć z tak działającą pompą?

Offline Casoni

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Lutego 2024, 15:04:22 »
Jeśli ktoś z Was ma schemat połączenia do pompy  skąd dokładnie idą przewody i jakie. Mógłbym wtedy ominąć ten zintegrowany przekaźnik i dołożyć oddzielny.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Lutego 2024, 15:45:04 »
Schematy są po zalogowaniu, w części płatnej (kilka euro za godzinę, lub można wykupić dłuższy czas).
https://www.toyota-tech.eu/
Utwórz konto zaloguj się, rozejrzyj (jest sporo za free, a reszta płatna)
« Ostatnia zmiana: 08 Lutego 2024, 15:46:38 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Casoni

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Lutego 2024, 20:48:22 »
Schematy są po zalogowaniu, w części płatnej (kilka euro za godzinę, lub można wykupić dłuższy czas).
https://www.toyota-tech.eu/
Utwórz konto zaloguj się, rozejrzyj (jest sporo za free, a reszta płatna)
Po zalogowaniu i wpisaniu VIN w wyszukiwaniu pokazuje mi komunikat: Alliance models not available in Snapshot Library czyli tam też nie ma.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl