Autor Wątek: Akumulator HV , pakiety ni-mh 7,2V .  (Przeczytany 3075 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline elme1

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Prius I
Akumulator HV , pakiety ni-mh 7,2V .
« dnia: 08 Lutego 2024, 09:38:12 »
Prius nie ma siły cofać tylko szarpie do tyłu? Po dłuższym postoju zimny silnik spalinowy po rozruchu gaśnie samoczynnie , wymaga resetu przez zdjęcie klemy z akumulatora 12V aby go ponownie uruchomić, szarpie kołem zamachowym  , prawie nie ma siły  rozpędzić samochodu do 20 kilometrów na godzinę , szybciej jedzie już dobrze, często pojawia się czerwony trójkąt awarii akumulatora trakcyjnego , pojawia się żółty żółwik wolnej jazdy awaryjnej , stojąc na D drive  często gasi i zapala silnik spalinowy jak gdyby bez potrzeby , pojawia się żółty żółwik wolnej jazdy awaryjnej ? . Komuś poprawię ten problem. Naładuję i przetestuję każde ogniwo , pakiet ni-mh 7,2V i wybiorę te pakiety , ogniwa 7,2V na których , na samym prądzie Prius powinien przejechać 500 lub więcej metrów po poziomej jezdni. Każde ogniwo pakiet 7,2 V testuję w ten sam sposób. Czas ładowania wraz z testowaniem wynosi 10 dni nie zależnie od tego czy testuję jedno ogniwo czy też kilka do 28 sztuk jednocześnie. Stan sprawności każdego  przetestowane ogniwo pakietu ni-mh 7,2V opiszę czterema parametrami  A, B, C i D.

Parametr A : to spadek napięcia stabilizacji podawany
                     w centywoltach, cV (1 centywolt skrót cV
                     to 0,01 Wolta) .
Parametr B : to spadek napięcia leżakowania
                      podawany w centywoltach, cV.
Parametr C : to spadek napięcia mocy krótkotrwałej
                      podawany w centywoltach cV.                         
Parametr D : to spadek napięcia mocy długotrwałej
                      podawany w centywoltach, cV.                                                                                                                                                                                 

Ponieważ wymiana choćby jednego pakietu ni-mh 7,2V w akumulatorze HV wymaga dużo pracy, zalecam naprawę , regenerację akumulatora HV do takiego poziomu aby Prius  po naprawie ,regeneracji akumulatora HV przejeżdżał minimum 500 metrów na samym prądzie. Wówczas jest szansa że Prius pojeździ długo na zregenerowanej naprawionej baterii HV .   Aby tak było Parametry pakietów ni-mh 7,2V  powinny wynosić : Parametr A <   40 cV , Parametr B < 16 cV , Parametr C < 60 cV , Parametr D < 110 cV .
« Ostatnia zmiana: 08 Lutego 2024, 09:40:52 wysłana przez elme1 »

Offline elme1

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Akumulator HV , pakiety ni-mh 7,2V .
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Lutego 2024, 08:54:28 »
Priusa I  kupiłem rok temu. Od początku miał u mnie kłopoty z baterią hybrydową HV i cofaniem . Najpierw po tygodniu stanie wymagał resetu poprzez zdejmowanie klemy z akumulatora 12 V  bo zaraz po rozruchu silnika spalinowego gasł samoczynnie . Potem nawet po dniu postoju wymagał tej procedury. Zauważyłem że silnik samoczynnie gaśnie bo po sekundzie, dwóch sekundach od rozruchu załącza się ładowanie akumulatora trakcyjnego HV , a on nie może temu podołać i gaśnie . Kilkakrotnie powtarzana taka próba uruchamiania po zdejmowaniu klemy z akumulatora 12V przełamuje ten problem ładowanie akumulatora trakcyjnego HV ładowanie  jest utrzymywane i można jechać . ****  Z cofaniem też było coraz gorzej raz cofał ale coraz częściej tylko próbował impulsami ale nie cofał. Pomyślałem nad tym i naładowałem akumulator trakcyjny jak gdyby ponad normę w znany sposób : hamulec , D drive i gaz do dechy. Trochę to pomaga w cofaniu ale nie za bardzo .  Znowu kombinuję co tu zrobić z tym cofaniem no i odkryłem że pomaga w cofaniu : na P dajemy gaz do dechy, silnik chodzi szybciej i od razu na R wówczas cofnie około 20 centymetrów na płaskiej drodze . Powtarzając tą czynność kilkukrotnie można trochę cofnąć . Z tym cofaniem przy słabym akumulatorze trakcyjnym nie da się nic poprawić niestety i to jest najgorsze i mega uciążliwe. **** Z jazdą do przodu przy słabym akumulatorze trakcyjnym HV też  jest coraz gorzej . Myślę co tu zrobić abym nie musiał często zdejmować klemy z akumulatora 12V . Ponieważ załączanie ładowania gasi silnik to należy zaraz po zapaleniu silnika bez zwłoki czasowej  przełączyć dźwignię jazdy na N , jest sukces silnik pracuje nie ładuje ale ok niech się trochę zagrzeje . No i teraz jak przywrócić ładowanie akumulatora trakcyjnego  HV na stałe?  Mianowicie należy na pół sekundy , sekundę włączyć dźwignię jazdy na D i od razu powrócić na  N . Powtarzając tą procedurę kilkakrotnie z coraz dłuższym utrzymywaniem dźwigni na D , uzyskujemy efekt że na D silnik pracuje już cały czas .  OK jest sukces silnik pracuje i ładuje akumulator trakcyjny HV . Nie należy od razu jechać lecz podładować akumulator trakcyjny przez około 30 sekund poprzez pracujący silnik spalinowy.  Jeżeli tego podładowania nie dokonamy ruszanie i jazda będzie bardzo ospała , powolna i nawet może  nam samoczynnie zgasnąć  silnik spalinowy.  Nie jest to koniec kłopotów przy jeździe ze słabym akumulatorem trakcyjnym HV .  Odradzam wyjeżdżanie hybrydą  na ulicę gdy nie jest ładowany akumulator trakcyjny HV bo rozładuje się akumulator 12V i samochód zgaśnie .  Nie jest to koniec kłopotów przy jeździe ze słabym akumulatorem trakcyjnym HV , ale o tym opowiem przy następnym spotkaniu.

Offline elme1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Lutego 2024, 08:24:53 »
Temat : Jazda samochodem hybrydowym z coraz słabszym akumulatorem trakcyjnym HV na przykładzie samochodu Toyota Prius I , XW11 z roku 2002.  Aby unikać kłopotów planując dłuższy postój samochodu kilkudniowy zdejmujmy klemę z akumulatora 12V . Jeżeli po rozruchu silnika spalinowego zauważymy lub doprowadzimy do tego aby system elektroniczny samochodu dbał o stan naładowania akumulatora trakcyjnego HV to nie zależnie od tego czy pali nam się czerwony trójkąt awarii akumulatora trakcyjnego czy też się nie pali można wyjechać na ulice i jeździć w dalekie trasy. Należy dążyć do tego aby trójkąt czerwony się nie palił . Zapalanie się trójkąta czerwonego następuje najczęściej przy rozpoczynaniu jazdy na zimnym silniku lub przy każdym dynamiczniejszym przyspieszaniu przy normalnej jeździe. Czerwony trójkąt możemy zgasić zdejmując klemę z akumulatora 12 V. W miarę upływu czasu stan akumulatora trakcyjnego się nadal pogarsza zaczynamy jeździć łagodniej a potem nawet nie dbamy o to aby czerwony trójkąt się nie palił . Jeździmy z czerwonym trójkątem ale zauważamy że silnik spalinowy po rozgrzaniu coraz rzadziej się wyłącza gdy stoimy na czerwonym świetle. Z upływem czasu , tygodnie, miesiące gdy stoimy na czerwonym świetle, silnik kilkakrotnie samoczynnie gasi się i zapala . Jest na to rada taka: gdy silnik zgaśnie wrzućmy na N neutral , a gdy chcemy ruszyć wrzućmy na D i silnik samoczynnie się uruchomi i możemy nadal jeździć  w dalekie trasy pomimo tego że pali nam się czerwony trójkąt awarii akumulatora trakcyjnego HV .  Z upływem czasu , tygodnie ,  miesiące czasem w mieście lub przy spokojnej jeździe w okolicach 50 kilometrów na godzinę występuje niebezpieczny incydent . Nagle silnik przestaje ciągnąć wpada w wysokie obroty wciśnięcie pedału gazu umożliwia jazdę bardzo łagodną powolną . Nie należy jechać tak dalej niż pół kilometra bo samochód pali bardzo dużo benzyny i przegrzewa się skrzynia biegów co może doprowadzić do poważnej awarii. chyba w takim stanie nie ładowany jest akumulator trakcyjny HV . Nie należy panikować , należy jak najszybciej zjechać na pobocze, zatrzymać się , zgasić silnik, ponownie go zapalić i jest już w miarę ok , można jechać dalej nawet w dalekie trasy .  W miarę upływu czasu , tygodnie miesiące , stan jazdy na rozgrzanym silniku się pogarsza , silnik nie wyłącza się w trakcie jazdy a nawet postoju na czerwonym świetle. Można jeździć dalej nawet w dalekie trasy ale poza miastem samochód pali trochę więcej u mnie około 5,5 litra na sto kilometrów a w mieście około 7 litrów na sto kilometrów.  Postanowiłem więc naprawić, zregenerować akumulator trakcyjny HV w mojej Toyocie Prius XW 11 i  przywrócić jej możliwości oszczędzania paliwa.  O uzyskanych efektach naprawy, regeneracji akumulatora trakcyjnego HV, opowiem przy następnym spotkaniu.

Offline elme1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Lutego 2024, 19:18:26 »
Temat:   Naprawa, regeneracja akumulatora trakcyjnego HV wraz z opisem skuteczności naprawy, regeneracji akumulatora trakcyjnego HV , na przykładzie samochodu Toyota Prius XW 11 z 2002 roku.                                                                                                                         

Kilka dni temu naprawiłem , zregenerowałem akumulator trakcyjny HV w mojej Toyocie Prius XW 11 z roku 2002. Po zdjęciu obudowy akumulatora Trakcyjnego HV zastałem dwa pakiety , ogniwa Ni-Mh 7,2 V rozsadzone do góry po jednym ogniwie 1,2 V na jednym i drugim pakiecie Ni-Mh 7,2 V .  Jeden pakiet , ogniwo Ni-Mh 7,2 V prawie nie miał pojemności , a dwa kolejne miały za małą skuteczność działania określoną parametrami A,B,C,D aby je dalej eksploatować. Pozostałe 33 pakiety z 38 pakietów które mają datę produkcji D = 2002 rok i były założone przy produkcji mojego Priusa   , wykazywały zbliżoną do siebie skuteczność działania określoną parametrami A,B,C,D . Kupiłem 15 używanych pakietów , ogniw Ni-Mh 7,2 V  i określiłem ich skuteczność działania parametrami A,B,C,D .  Z tych kupionych i przetestowanych pakietów , ogniw 7,2V Ni-Mh  wybrałem do zainstalowanie pięć pakietów , które wykazywały zbliżoną skuteczność działania do 33 pakietów , będących jeszcze sprawnymi od daty produkcji mojego Priusa. Pogrupowałem zatwierdzonych do zamontowania  38 pakietów, ogniw Ni-Mh 7,2V  w 19 bloków , które są kontrolowane przez system BMS samochodu -  w taki sposób aby każdy blok wykazywał zbliżoną sprawność działania.  Następnie złożyłem , poskręcałem akumulator trakcyjny HV . Teraz mój Prius działa poprawnie , nie świecą się żadne kontrolki o awarii samochody . Silnik często samoczynnie gaśnie i uruchamia się , stał się zrywniejszy  i na samym prądzie cofa nawet na krawężnik dwoma kołami równocześnie.  Dziś wykonałem próbę jazdy na samym prądzie i zostałem miło zaskoczony. Mój Prius XW 11 przejeżdża teraz na samym prądzie po poziomej jezdni około 2200 metrów z prędkością dochodzącą do 40 kilometrów na godzinę.  Pozostało mi w zapasie 7 sprawnych pakietów , ogniw Ni-Mh 7,2V opisanych parametrami A,B,C,D ,  które mogę komuś sprzedać lub zainstalować. Naprawię , zregeneruję komuś akumulator trakcyjny HV w samochodzie hybrydowym lub przetestuję skuteczność działania czyichś pakietów , ogniw  Ni-Mh 7,2V i każdy przetestowany pakiet, ogniwo Ni-Mh 7,2V opiszę parametrami A,B,C,D które to parametry określającą skuteczność ich działania.   Pozdrawiam Bogumił .                                                                                                                 

Offline elme1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Marca 2024, 13:04:30 »
Kilka dni temu miałem jazdy moim  Priusem po Warszawie na trasie Ursynów - Solec -Ursynów . Start na zimnym silniku około 5 stopni        Celsjusza, wyłączanie silnika spalinowego zaczęło występować dopiero po przejechaniu około 10 kilometrów a na trasie Ursynów -Solec ( około 12 kilometrów ) spalanie wynosiło około 7 litrów na sto kilometrów. W drodze powrotnej  Solec - Ursynów ze startu na rozgrzanym silniku , silnik bardzo często samoczynnie się gasił i często Prius jechał na samym prądzie , a spalanie przy jeździe na ciepłym silniku w drodze powrotnej Solec - Ursynów  wynosiło około 4,5 litra na sto kilometrów.  Średnio przy takim przejeździe ( zimny start 5 stopni Celsjusza ) Ursynów - Solec - Ursynów ( około 24 kilometry ) spalanie wynosiło około 5,7 litra na 100 kilometrów .

Offline keybee

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Marca 2024, 21:51:21 »
Elegancko. Podeślij jakieś fotki toyki

Offline elme1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Lipca 2024, 14:37:52 »
Postanowiłem sprawdzić ile naj mnie spali mój Prius na trasie poza miastem . Na trasie Włoszczowa , Piotrków Trybunalski Janki o długości 186,7 kilometra uzyskałem średnie spalanie 3,014 litra na 100 km. Sposób jazdy : Spokojne rozpędzanie do 70 km/h , puszczenie gazu co skutkuje zgaszeniem silnika , jazda rozbiegiem na N do momentu gdy prędkość spadnie do 60 km/h , jazda na samym prądzie do momentu aż silnik spalinowy się uruchomi , dodanie gazu i spokojne rozpędzanie do prędkości 70 km/h .   Według mnie jest to najoszczędniejszy sposób jazdy Pulse and Glide.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Lipca 2024, 17:27:56 »
Polecam przeczytać instrukcję obsługi i zawarte w niej informacje nt. trybu N.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Lipca 2024, 22:10:33 »
Że też nikt Cię nie zepchnął do rowu, chyba że rowu brak  ;)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline elme1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Lipca 2024, 06:22:50 »
Kilka dni temu mój Prius z 2001 roku zużył na trasie o długości 23 kilometry : Dawidy Bankowe , Mroków , Rozalin . 3,7 l/100 km. W drodze powrotnej zużył  3,5 l/100 km. 

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl