Autor Wątek: Wymiana oleju w skrzyni  (Przeczytany 33261 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
Wymiana oleju w skrzyni
« dnia: 10 Lutego 2024, 10:35:37 »
Czy Aso przy jakimś przebiegu wymienia olej w skrzyni czy nie? Ewentualnie ktoś wie jaki olej ile i przy ilu wymienić?

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
Odp: Wymiana oleju w skrzyni
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Lutego 2024, 10:37:15 »
Producent nie przewiduje wymiany płynu w E-CVT

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Lutego 2024, 10:46:05 »
A jak nasi specjaliści z forum? Przecież tam jest
Tysiąc elementów obrotowych które muszą być smarowane olejem który się rozgrzewa i pracuje a skoro to robi to jak olej silnikowy się zużywa i traci parametry chyba

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.5
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Lutego 2024, 10:47:29 »
Z tym olejem w skrzyni to jakaś dziwna sprawa. Praktycznie żaden producent nie przewiduje takiej wymiany oleju. W poprzednim aucie dla dobrego samopoczucia postanowiłem wymienić olej w skrzyni po ok. 90 tys. Jakie było moje zdziwienie gdy mechanik pokazał mi co zleciało ze skrzyni. Bo na pewno nie był to olej. Wprawdzie jakiejś wielkiej różnicy w pracy skrzyni nie zauważyłem, ale samopoczucie poprawiło mi się widząc efekt pracy ok. 90 tys. km.
Jestem starej daty, ale jeszcze ze szkoły pamiętam, że współpracujące ze sobą elementy powodują tarcie w wyniku którego dochodzi do zużywania się elementów ciernych(synchronizatory, koła zębate, łożyska itp. I nie podejrzewam aby ze skrzynią biegów było inaczej.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Lutego 2024, 10:56:23 »

W takim razie może kolega podpowie mi w jaki sposób wykonywana jest ta "dodatkowa kontrola"

Przy 60 tys km ?
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Lutego 2024, 10:58:34 »
Czyli serwisując samochód w aso to co 60 tysięcy wymieniają?

Offline D3F

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8H
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Lutego 2024, 11:03:10 »
Corolla ma skrzynię manualną, automatyczną CVT i przekładnię eCVT warto doprecyzować, o którą chodzi.
« Ostatnia zmiana: 10 Lutego 2024, 11:08:16 wysłana przez D3F »

Offline mecens

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H HB
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Lutego 2024, 11:25:20 »
Tysiąc elementów obrotowych

W układzie napędowym e-CVT jest tylko kilkanaście elementów obrotowych. Ale nawet to nie ma specjalnego znaczenia. Istotne są elementy pracujące ciernie czyli zazębienia i łożyska. Bo to one wymagają smarowania i chłodzenia olejem a jednocześnie są źródłem jego zanieczyszczenia opiłkami. Tych w napędzie hybrydowym jest tylko kilka. Tak więc w porównaniu do skrzyń biegów napęd e-CVT (nie jest on żadną skrzynią biegów) nie degraduje istotnie oleju.
Corolla HB 1.8H Comfort + Tech

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Lutego 2024, 11:31:50 »

W takim razie może kolega podpowie mi w jaki sposób wykonywana jest ta "dodatkowa kontrola"

Przy 60 tys km ?

Przy 60 tys km ?

To jest kontrola czy nie ma wycieków, ewentualnie czy poziom płynu jest prawidłowy. Na pytanie w serwisie o potrzebę wymiany płynu. Odpowiedz brzmi j/w. Wg moich obserwacji i doświadczenia można wymienić przy około 180-200 tyś
« Ostatnia zmiana: 10 Lutego 2024, 11:36:58 wysłana przez Amper »

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Lutego 2024, 15:30:03 »
Tysiąc elementów obrotowych

W układzie napędowym e-CVT jest tylko kilkanaście elementów obrotowych. Ale nawet to nie ma specjalnego znaczenia. Istotne są elementy pracujące ciernie czyli zazębienia i łożyska. Bo to one wymagają smarowania i chłodzenia olejem a jednocześnie są źródłem jego zanieczyszczenia opiłkami. Tych w napędzie hybrydowym jest tylko kilka. Tak więc w porównaniu do skrzyń biegów napęd e-CVT (nie jest on żadną skrzynią biegów) nie degraduje istotnie oleju.
Jest przekładnią planetarną. Takim trochę bardziej skomplikowanym mechanizmem różnicowym. Funkcjonalnie odpowiada także skrzyni biegów.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Lutego 2024, 18:36:26 »
Producentowi zależy ba sprzedaży samochodów,s nie ja ich długotrwałej eksploatacji.
W każdym urządzeniu mechanicznym coś się zużywa i krąży z olejem, a sam olej się starzeje.
Jaki problem wydać kilka złotych co 60 kkm?
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Lutego 2024, 19:48:36 »
Ważne żeby pieniądze wydawać z sensem.

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Lutego 2024, 20:37:46 »
Producentowi zależy ba sprzedaży samochodów,s nie ja ich długotrwałej eksploatacji.
W każdym urządzeniu mechanicznym coś się zużywa i krąży z olejem, a sam olej się starzeje.
[/quotmOIM pOPRZEDNIM

Piszę to jako kierowca Taxi. Moja poprzednia Corolla e16 (2014) miała zwykłą skrzynie CVT , nigdy nie wymieniałem płynu. Sprzedałem koledze po 180 k km (2020). Zrobił on tym samochodem ponad 290 k km. w 2023 r czyli 9 lat od zakupu,  zmienił płyn w skrzyni bo mu trochę lewarek ciężko wchodził czy się przycinał . Podczas wymiany płynu w skrzyni okazało się że jakaś "maść - narośl"  się tam zrobiła i cos tam się blokowało - żadnych uszkodzeń mechanicznych nie stwierdzono.  Po wymianie "dolegliwość" ustąpiła. Większość z Was nawet nie zbliży się do takiego przebiegu.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Lutego 2024, 20:58:24 »
Mamy micrę 1.2 manual, 19 lat skończy we wrześniu, a ma pod 200kkm i też oleum w skrzyni od nowości.  Jedyna skrzynia którą musiałem naprawić, to w Almerze N15 (Japońska) po wymianie oleju w skrzyni  na 60kkm, przejechała 10kkm  i łożyska były do wymiany.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl